Valmieras Ziņas

Upenes un jāņogas – veselīgiem našķiem un C vitamīna dienas devai

Vasaras pilnbriedā dārzos ir atrodami teju vai visi vitamīni, minerālvielas un antioksidanti! Šajā laikā dārza veselīgās karalienes ir upenes un jāņogas. Tās satur daudz vērtīgu vielu, kas stiprina mūsu organismu, turklāt upenes tiek uzskatītas arī par līderi C vitamīna satura ziņā. Ko šīs ogas sniedz mūsu organisma veselībai un kā tās visveselīgāk izmantot? Padomos dalās sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Upenes un jāņogas bagātīgi satur C vitamīnu, organiskās skābes, ēteriskās eļļas, pektīnus, balastvielas. Antioksidanti aizsargā organismu no brīvajiem radikāļiem, uzlabo asinsriti, bet ogās  esošie flavonoīdi stiprina sīko asinsvadu sieniņas un samazina to caurlaidību. Ogās ir maz kaloriju, tās satur dabīgos augļu cukurus un vienlaikus ir skābenas, savukārt ēteriskās eļļas piešķir tām specifisko aromātu un garšu, stāsta L. Sondore.

Cik daudz drīkstam apēst?

Sezonas laikā vislabāk ogas ieteicams ēst svaigas, katru dienu vismaz kādu sauju, un, ja iespējams, turpat no krūma!  Dienā ieteicamais ogu un augļu daudzums ir ap 300 gramiem. Ikdienā ogas ir labs papildinājums putrām, biezpienam, desertiem, zaļajiem kokteiļiem un smūtijiem. Svarīgi, ka organismā C vitamīna rezerves var nodrošināt pat līdz sešiem mēnešiem un vasaras pilnbrieds ir īstais laiks, lai stiprinātu organismu rudens un ziemas periodam, ēdot svaigas ogas.

Svaigas ogas sezonā varam izmantot dažādām svaigajām mērcēm pie desertiem, gaļas un zivju ēdieniem un marinēšanai. Lieliski garšos pikantās ogu mērces, kas vārītas ar sarkanajiem sīpoliem, balzamiko un muskovado cukuru.

Dienā ieteicams vidēji uzņemt 75 mg C vitamīna. Savukārt, apēdot 100 gramus svaigu upeņu, kas ir līderis C vitamīna satura ziņā, uzņemsim vidēji 180 mg vitamīna, bet, izdzerot rūpnieciski sagatavotu sulu, – ap 40 mg. Tādēļ ļoti ieteicams upenes ēst arī svaigā veidā, kamēr tas ir iespējams. Tikmēr jāņogās ir vidēji 35 mg C vitamīna uz 100 g svaigu ogu, stāsta uztura speciāliste.

C vitamīna krājums ziemai

Ogas ziemai vērtīgāk ir uzglabāt, sasaldējot tās svaigas – tīras ogas liek saldēšanai paredzētajos trauciņos un ziemā izmanto pēc vajadzības. Šādi var saldēt visas ogas. Tāpat svaigas ogas var sablendēt ar pavisam nelielu cukura daudzumu un sasaldēt. Šāds ogu biezenis būs laba piedeva brokastu putrai, iesaka L. Sondore.

Ogas ziemai var arī kaltēt. Kaltēšanai izmanto veselas un nebojātas ogas. Ziemā tās ir labs papildinājums tējām un visdažādākajiem ēdieniem. Ziemai kaltēt var arī upeņu lapas, kas būs laba piedeva zāļu tējās. Turklāt mūsdienu tehnoloģijas ļauj ogas arī žāvēt, gatavot dažādus ogu pulverus vai to maisījumus un izmantot, pēc vajadzības pievienojot ēdieniem.

Neaizraujies ar našķiem!

Uztura speciāliste atgādina – mājās gatavoti ievārījumi un želejas ar cukuru ir vien salds našķis, jo daļa vērtīgo vitamīnu zūd vārīšanas laikā. Lai būtu maksimāli maz uzturvielu zudumu, nav ieteicams ogas ilgstoši karsēt. Vārīšanas laikā daļa vērtīgo uzturvielu iet bojā, ilgstoši karsējot, C vitamīna zudums var būt no 45 līdz pat 100%!

Tāpat arī sīrupi un saldas ogu sulas būs vien salds dzēriens ar lielu cukura daudzumu, kas nav ieteicami kā ikdienas produkts.

Farmaceita padoms

Farmaceite Ilze Priedniece skaidro – jāņogas un īpaši upenes ir bagātas ar vitamīniem C un P, kā arī B grupas vitamīniem.

Kā drogas izmanto upeņu ogas, ko var žāvēt nelielā temperatūrā cepeškrāsnī vai speciālos kaltēšanas aparātos. Tāpat upeņu ogas izmanto uzlējumu un novārījumu pagatavošanai. Šāda tēja stiprinās organisma aizsargspējas un noderēs kā vitamīnu avots. To izmanto saaukstēšanās un infekcijas slimību gadījumā, jo tai piemīt sviedrējoša un pretiekaisuma iedarbība. Kā drogu zāļu tējās izmanto arī upeņu lapas, kas būs noderīgas arī saaukstēšanās un infekcijas slimību gadījumā, kā arī locītavu slimību gadījumā.

Upeņu pumpurus un lapas izmanto arī kā garšvielu. Piemēram, tagad tā ir aktuāla gurķu konservēšanai.

Arī jāņogas der kā labs C vitamīnu avots, kas palīdzēs stiprināt imunitāti. Tās satur arī P vitamīnu, dzelzi, kāliju un magniju, kā arī šķiedrvielas.

Farmaceite uzsver – abas ogas noder kā organismu stiprinošs līdzeklis, ko ieteicams uzņemt tieši vasarā, svaigā veidā.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

VALSTS SOCIĀLĀS APRŪPES CENTRS "ZEMGALE"   (reģ. nr. 40900035103) aicina darbā virtuves darbinieku filiālē "Rūja" (1.0 slodze) uz noteiktu laiku Prasības pretendentam: - vēlama vispārējā vidējā vai vidējā profesionālā izglītība; vēlama pieredze darbam virtuvē; - Valsts valodas prasme - A līmenis 1.pakāpe (izņemot personas, kuras ieguvušas pamata, vidējo vai augstāko izglītību akreditētās programmās latviešu valodā). Galvenie pienākumi: - Veikt sakņu un dārzeņu pirmapstrādi (kalibrēšanu, mazgāšanu un mizošanu ar mašīnu vai rokām). - Saņemt gatavo ēdienu porcijas no pavāra un pasniegt klientiem atbilstoši nozīmētajām diētas formām klientiem. - Nokopt galdus. Novākt ēdienu paliekas, nogādāt netīros traukus uz mazgāšanas vietu apstrādei.  - Uzkopt mitrā veidā pārtikas bloka telpu un ēdamzāļu inventāru (galdus, krēslus u.c.) un grīdu. - Veikt netīro trauku, iekārtu un mašīnu attīrīšanu no ēdiena atliekām, mazgāšanu, dezinfekciju. Mēs piedāvājam: - amata algu no 500.00 līdz 530.00 EUR bruto, (atkarībā no profesionālās darba pieredzes); - profesionālus kolēģus, izaugsmes un apmācības iespējas; - sociālās garantijas; - veselības apdrošināšanu pēc 6 nostrādātiem mēnešiem. Darba vietas adrese: VSAC "Zemgale" filiāle "Rūja", Pansionāts "Rūja", Jeru pagasts, Rūjienas novads. Profesionālās darbības aprakstu (CV) ar norādi "Virtuves darbinieks" sūtīt uz e-pastu: Nadezda.Graudina@vsaczemgale.gov.lv. līdz 22.06.2021 plkst.12.00 Piesakot savu kandidatūru uz izsludināto amata vietu, Jūs uzticat savus personas datus Valsts sociālās aprūpes centram “Zemgale”. Detalizēta informācija par personas datu apstrādes aspektiem šī nolūka sasniegšanai ir norādīta iestādes mājas lapā, adrese: https://www.vsaczemgale.gov.lv/lv/privatuma-politika Informējam, ka sazināsimies tikai ar tiem kandidātiem, kuri tiks aicināti uz interviju. Par atteikumu ziņosim tikai tiem kandidātiem, kas tiks uzaicināti uz interviju. Gadījumā, ja divu nedēļu laikā pēc CV nosūtīšanas neesat saņēmis uzaicinājumu uz darba interviju, varat uzskatīt, ka Jūsu kandidatūra netika virzīta pārrunu kārtai. Profesija: VIRTUVES DARBINIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Pansionāts Rūja, Jeri, Jeru pag., Rūjienas nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2021-06-22 Kontaktpersona: Nadežda Graudiņa Izglītības līmenis: Pamatizglītība

Mūsu partneri