Valmieras Ziņas

Smiltenes tehnikuma jaunietes praksē Kanāriju salās

Lasīšanas laiks: 4 min

Smiltenes tehnikuma 4. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēknes Gunita Prikaša, Bella Belte, Diāna Krista Sideja, Ivita Štrausa, Saiva Smilga un Kristiana Tereščuka ar “Erasmus+” projekta atbalstu aizvadītā gada pēdējos mēnešos guvušas neaizmirstamus iespaidus praksē Kanāriju salās.

Gunita, Bella, Diāna Krista un Kristiana strādāja par pavārēm četru zvaigžņu viesnīcā “Geranios Suites & SPA” tūristu iecienītajā Caleta de Fuste pilsētiņā – Fuerteventuras salā, kas atrodas Atlantijas okeānā. Savukārt Saiva un Ivita trīs mēnešus bija viesmīles trīszvaigžņu viesnīcā “Los Zocos Club” nelielajā kūrorta pilsētiņā Kosta Teguise Lanzarotes salā. “Darba grafiks bija diezgan intensīvs, bet, neraugoties uz to, paspējām gan izmest vienu otru tālāku līkumu, gan izballēties kopā ar viesstudentiem no Lietuvas, Polijas un Slovākijas,” atzīst Ivita. Arī kolēģi viesnīcā bija ļoti laipni un pretimnākoši, vienīgi mazliet traucēja valodas barjera. To pašu atzīst arī jaunietes, kuras praktizējušās Fuerteventuras salā: “Vietējie diezgan vāji zināja angļu valodu, savukārt mēs nevarējām lepoties ar izcilām spāņu valodas zināšanām. Tāpēc bieži vien ar angliski runājošajiem viesnīcas apmeklētājiem iznāca garākas sarunas. Taču tas, ka brīžiem sarunājāmies žestu valodā, netraucēja izveidot sirsnīgas attiecības ar kolēģiem, kuri mūs uzņēma kā savējos.

Strādājām kopā ar šefpavāru, kurš mūs soli pa solim iepazīstināja ar to, kā pagatavot viņu ēdienkartē populārākos ēdienus,” stāsta Bella un Diāna Krista. “Kanāriju arhipelāga virtuvē visplašāk pārstāvētas jūras veltes. Vēl pie viņiem ļoti lielā cieņā ir fritēšana. Taukvāres katlā tiek cepti gan dārzeņi, gan gaļa un arī augļi. Prakses laikā pirmo reizi dzīvē ēdam fritētus ananāsus un banānus.

“Protams, bija interesanti to visu nogaršot, bet ikdienā latviešu ēdienus gan nekad nemainītu pret Kanāriju salu ēdienkarti,” atzīst Ivita, kurai ne pārāk gājušas pie sirds no saldētajiem produktiem gatavotās maltītes.”

Jauniešu prakses laikā viesnīcā “Geranios Suites & SPA” vienlaikus uzturējušies vidēji 500 klientu. “Vairākums – Vācijas un Anglijas tūristi, kuriem ļoti patika nākt uz t.s. atklāto virtuvi, kur ēdienus gatavojām viesu klātbūtnē,” stāsta Gunita.

Smiltenes tehnikuma jaunietes Kanāriju salās visvairāk pārsteidzis pirmatnīgais dabas skaistums. “Fuerteventuras sala atrodas 100 km no Āfrikas piekrastes un tā ir viena no senākajām un afrikāniskākajām Kanāriju arhipelāga salām,” iespaidos dalās Gunita, kurai – tāpat kā Ivitai – ļoti patikušas pastaigas pa skaisto pludmali. “Tagad saprotam, kāpēc Kanāriju salu pludmales ietvertas 10 pasaules skaistāko pludmaļu sarakstā.” Savukārt Bella un Diāna Krista sajūsminātas par grandiozā zooloģiskā un botāniskā dārza “Oasis Park” apmeklējumu, kurā ik uz soļa gaidījis kāds eksotisks pārsteigums ar šova elementiem. “Tas bija fantastiski – redzēt vienkopus tik daudz žirafju, roņu, papagaiļu, krokodilu un bruņurupuču,” atceras Diāna Krista. Savukārt Gunita atceras, kā priecājušās, pastaigā pa savu mazo Kanāriju salas pilsētiņu atradušas kafejnīcu ar nosaukumu “Maize”.

Prakses laikā jaunietēm dota arī iespēja apciemot skolasbiedrenes Lanzarotes salā, kura jau no pirmā brīža apbūrusi ar savu kontrastainās dabas skaistumu un vietējo iedzīvotāju laipnību un atsaucību. “Var tikai apbrīnot, ar kādu neviltotu labestību Kanāriju salu iemītnieki izturas cits pret citu, cik ļoti saudzē salas unikālos dabas resursus,” ceļojuma iespaidos dalās Bella, Diāna Krista un Gunita.

“Salās ar lielu vērienu tiek svinēti visi svētki. Mums bija iespēja piedalīties Helovīna svinībās un piedzīvot Ziemassvētku gaidīšanas laiku. Helovīna svinēšanā tiek iesaistīti gandrīz visi, kas tobrīd atrodas uz salas. Arī viesnīcā par godu svētkiem tika gatavoti īpaši ēdieni. Interesanti, ka arī viņu nacionālā ēdiena sastāvā ir ķirbis, ko gatavo kopā ar vārītiem kartupeļiem, sakapātām rozīnēm un mandelēm, ko iemaisa miltu un olas mīklā. No tās veido nelielas bumbiņas, ko fritē.
Ļoti gaidīti svētki Kanāriju salās ir arī Ziemassvētki. Mēs visvairāk sajūsminājāmies par palmām, kuras bija skaisti izrotātas ar elektriskajām lampiņām.”

No dzīvniekiem jaunietes Fuerteventuras salā visbiežāk sastapušas kaķus, ežus un vāveres. Pastaigās pa salu ceļu bieži šķērsojušas arī mazas, veiklas ķirzaciņas. “Pirmajā brīdī bija grūti pierast pie tuksnesīgajām ainavām visapkārt. Neaizmirstams skats pavērās naktīs, kad zvaigžotajās debesīs virs okeāna parādījās pilnmēness. Kā lielu brīnumu vērojām vulkānu atstātās lavas pēdas. Redzētais brīžiem atgādināja bildes no Mēness. Latvijā kaktusus un alvejas audzējam istabā, bet Kanāriju salās tie aug brīvā dabā. Gaisa temperatūra visus praksē pavadītos mēnešus turējās ap + 27 °C.”

Atgriežoties mājās, jaunietes jutušās tā, kā nokļuvušas ziemeļpolā, bet jaukais Ziemassvētku laiks ātri palīdzējis atgūt to patīkamo sajūtu, kas pārņem tikai atgriežoties mājās. Tagad atliek vienīgi gaidīt, kad piepildīsies Kanāriju salās izteiktās vēlēšanās. Sena leģenda sola, ka tā notiekot.

Šobrīd jauniešu domas visvairāk kavējas pie priekšā stāvošajiem eksāmeniem, izlaiduma un tā, ko darīs pēc skolas beigšanas. Praksi Kanāriju salās viņas uzskata par labu iespēju noskaidrot, kāds ceļš turpmāk ejams, lai piepildītu savus sapņus.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri