Lasīšanas laiks: 3 min
Rudens saulgriežos, kad lauku sētās ir galvenais ražas laiks, Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas projektā “We Make Transition!” organizēja izglītojošu pasākumu “Iepazīsti Bioreģionu!”. No 29. septembra līdz 1. oktobrim pasākumā piedalījās Bioreģiona trīs novadu – Valmieras, Cēsu un Siguldas – sākumskolas klašu skolēni kopā ar audzinātājām un pavadošajiem vecākiem. Izglītojošās programmas mērķis bija padziļināt skolēnu zināšanas par Bioreģionu, kas izveidots Gaujas Nacionālā parka teritorijā, kā arī veicināt izpratni par veselīga, vietēja un bioloģiski audzēta uztura nozīmi, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Kaķe.
Izglītojošajā programmā piedalījās Valmieras Viestura vidusskolas 2.c klase, Jauno Līderu vidusskolas 3. klase un Laurenču sākumskolas 5.b klase. Skolēni devās uz divām Valmieras novada bioloģiskajām saimniecībām – “Ozolzīles” un “Varšavas”, kā arī piedalījās bioloģiskās pārtikas meistardarbnīcā. To vadīja Valmiermuižas alus virtuves pavāri, kuru ikdienas darba stūrakmens ir vietēju un sezonālu, bieži bioloģiskas izcelsmes produktu izmantošana ēdienu gatavošanā.
Bioloģiskajā ģimenes saimniecībā “Ozolzīles” skolēnus sagaidīja saimniece Anete Ozola, kura iepazīstināja ar liofilizācijas jeb žāvēšanas sasaldējot procesu. Bērni degustēja liofilizētos krispus, kas tapuši no dārzā plūktiem augļiem un vietēji audzētiem dārzeņiem, saglabājot to īsto garšu un uzturvērtību. Tāpat saimniece piedāvāja skolēniem nogaršot cidoniju un rabarberu dzērienus, kā arī izveda ekskursijā pa ražotni.
Zemnieku saimniecībā “Varšavas” skolēnus uzņēma saimnieki Sniedze un Jānis Dzirkaļi. Viņi izrādīja laukus ar bioloģiski audzētiem dārzeņiem, pākšaugiem un ogulājiem, kā arī iepazīstināja ar saimniecībā dzīvojošajām pīlēm un vistām. Saimnieki uzsvēra, ka ēst bioloģiski – tās ir rūpes par veselību un dabu. Viņi pastāstīja, ka, lai izaugtu veselīgi dārzeņi un ogas, nepieciešams tikai ūdens, komposts un rūpes. Skolēni ar lielu aizrautību uz lauka rāva burkānus, šķina un ēda pupas, baroja pīles un turēja rokās cālīšus, gūstot nepastarpinātu pieredzi par lauku dzīvi un bioloģisko saimniekošanu. Saimnieki bērniem pastāstīja arī par bioloģiskās lauksaimniecības marķējumu un to, kā veikalā vai tirgū atpazīt bioloģiskos produktus.
Programmas noslēgums notika Valmiermuižā, kur darītavas pārstāvji iepazīstināja skolēnus ar bio cidoniju zeltera un, sadarbībā ar Vidzemes zemniekiem un Latvijas iesala meistariem, tapušā kvasa gatavošanas procesu. Pēc tam Valmiermuižas klētī skolēni piedalījās praktiskā meistarklasē, izmantojot bioloģisko saimniecību “Varšavas” un “Ozolzīles”, kā arī citu bio saimniecību produktus. Tāpat viņi atklāja, cik daudzveidīgi var izmantot kvasu. Kopā ar pavāriem tika gatavoti burgeri, kvasa saldējums, kvasa mērce, kults sviests un majonēze no bioloģiskajām vistu olām.
Bērnu atsauksmes pēc piedzīvotā bija ļoti pozitīvas: “Raut burkānus bija ļoti forši”, “Liofilizētais ēdiens bija ļoti garšīgs”, “Man vislabāk patika taisīt ēst un barot vistas”, “Uzzināju, kā taisa kvasu un majonēzi”, un “Tagad zinu, ka ir tāda lieta kā liofilizācija”. Izglītojošā programma “Iepazīsti Bioreģionu!” skolēniem caur praktisku pieredzi ļāva labāk iepazīt bioloģisko saimniecību darbu un saprast, cik nozīmīgi ir izvēlēties vietēju un bioloģisku pārtiku. Skolēni arī dziļāk izprata Bioreģiona lomu un to, kā vietējo produktu izmantošana veicina ilgtspējīgu dzīvesveidu.
Par projektu
Izglītojošā programma “Iepazīsti Bioreģionu!” ir turpinājums koprades darbnīcām, kas bija veltītas bioloģiskās pārtikas patēriņa veicināšanai un noslēdzās aizvadītajā gadā. Iniciatīva tiek īstenota ar Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2021–2027 projekta “Ceļā uz ilgtspējīgu un noturīgu sabiedrību, stiprinot pilsonisko līdzdalību un inovāciju” (We Make Transition!) finansiālu atbalstu. Projekts sniedz nozīmīgu ieguldījumu Bioreģiona Vidzemē koncepta attīstībā. Plašāka informācija par projektu latviešu valodā: https://www.vidzeme.lv/projekti/cela-uz-ilgtspejigu-un-noturigu-sabiedribu-stiprinot-pilsonisko-lidzdalibu-un-inovaciju-we-make-transition/