Valmieras Ziņas

Panākumu recepte: topošā pavāra prakses pieredze Michelin atzītā restorānā

Lasīšanas laiks: 4 min

Daudziem pavāriem ir sapnis strādāt pasaules līmeņa restorānā ar starptautisko novērtējumu “Michelin”. Valmieras tehnikuma 4. kursa audzēknim Kasparam Šekstello tas ir izdevies! Viņš Erasmus+ praksē Portugāles galvaspilsētas Lisabonas augstas raudzes restorānā “Eleven” ne tikai apguva jaunas prasmes, bet apliecināja arī savu varēšanu, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras tehnikuma Projektu vadītājas asistente Izabella Īva Jansone.

Pēc pamatizglītības iegūšanas Krimuldas vidusskolā, puisis nolēma turpināt iegūt vidējo profesionālo izglītību Valmieras tehnikumā. Kaspars pavāra profesiju izvēlējies mērķtiecīgi, jo, kā pats saka: “Ģimenē esmu pavārs otrajā paaudzē!” Puiša iedvesmas avots ir mamma, kura darbojas ēdināšanas jomā. Arī Kasparam pašam bijusi vēlme iemācīties gatavot. Turklāt, ja kaut kas neizdotos, vienmēr padomu varētu uzprasīt pieredzes bagātajai mammai. Kasparam šķitis svarīgi arī tas, ka, patstāvīgi dzīvojot tehnikuma dienesta viesnīcā, viņam jau būtu prasmes, lai pats varētu rūpēties par savām ēdienreizēm.

Izglītošanās tehnikumā gandrīz nonākusi finiša taisnē, jo Kaspars pavāra profesiju apgūst, mācoties 4. kursā. Kaspars ir drosmīgs un mērķtiecīgs jaunietis, ko apliecina viņa vēlme doties uz ārzemēm, izmantojot Valmieras tehnikuma sniegtās iespējas. Lai pilnveidotos profesionālajā jomā, Kaspars jau 2. kursā devās savā pirmajā starptautiskajā Erasmus+ praksē uz Dāniju.

“Pirmajā Erasmus+ praksē savā profesijā ieguvu milzīgu dzinuli un lielu potenciālu ar izaugsmes iespējām. To man sniedza šī pirmā prakse, strādājot komandā ar šefpavāriem. Savukārt aizvadītā 2023. gada nogalē devos uz “Michelin” zvaigznes restorānu “Eleven” Lisabonā, Portugālē. Tur pavadīju sešas neaizmirstamas nedēļas,” atzīst topošais pavārs. Kaspars atceras, ka sākotnēji lielākais izaicinājums bijis iekļaušanās jaunajā vidē. Piedzīvota arī ilgošanās pēc mājiniekiem. Taču tiklīdz sācies nopietns darbs, Kaspars sapratis, cik liela slodze ir augstas klases šefpavāriem.

“No šiem profesionāļiem kopā ar kursa biedriem ieguvām ļoti labas praktiskās iemaņas. Lai sevi apliecinātu, jau prakses sākumā uzlikām augstu latiņu, jo nenobijāmies uzņemties lielu slodzi. Strādājām dažādās stacijās, piemēram, sagatavojām siltos un aukstos ēdienus, kā arī konditorejas izstrādājumus. Praktizējoties konditorejas produktu izstrādē, gatavoju broa maizi (Portugāles kukurūzas maize), dažādus saldējuma veidus un arī desertus no šokolādes krēmiem. Sarežģītākais bija šokolādes muss. To gatavojot, masu pildīju silikona formiņās, ko pēc tam vajadzēja saldēt. Šo procesu nācās atkārtot vairākas reizes, tas bija laikietilpīgs darbs. Ikdienā strādājām ar ļoti atsaucīgiem, zinošiem un iedvesmojošiem cilvēkiem. Viņi veltīja savu laiku, lai iemācītu mums darba tehniku, jo pavāra profesijā svarīga ir pati mazākā nianse,” par praksē apgūto un pieredzēto stāsta Kaspars. Viņš atzīst, ka, dzīvojot Portugālē, bijusi valodas barjera. Jārēķinās, ka vietējie portugāļi nesarunājās angļu valodā, tāpēc latviešiem ikdienā bija jāatrod risinājums, lai komandā veiksmīgi sadarbotos. Kaspars ir gandarīts, ka kolēģi bijuši atbalstoši un pretimnākoši, jo saspringtajā darba rutīnā praksē esošajiem studentiem veltījuši daudz sava laika jaunu prasmju ierādīšanai.

 Atgriežoties no Portugāles mājās un izvērtējot piedzīvoto, Kaspars atzīst: “Neticēju, ka spēju tik daudz pavārmākslas jomā. Protams, tas viss ir nācis ar laiku un pieredzi, strādājot dažādu restorānu virtuvēs. Profesija pieprasa lielu koncentrēšanos un pacietību. Tas noteikti šo gadu laikā mani ir mainījis kā personību. Viennozīmīgi ir uzlabojušās arī manas komunikācijas spējas. Sarunājoties ar citiem kolēģiem, jūtos brīvāks. Praksē apguvu daudz jaunas tehnoloģijas, ēdienu receptes un idejas, ko pielietot ikdienā arī savā uzturā. Vēl vairāk par pavāra profesijas veiksmīgo izvēli pārliecinājos  mācoties 2.kursā, kur satiku “cilvēku savā vietā” – šefpavāru Andreas Danielsen, Dānijā. Viņš man, lai iemācītos, ļāva kļūdīties.

Esmu iepazinis dažādas kultūras, redzējis un piedzīvojis ikdienu citā valstī. Zinu, ka Portugāles virtuvē daudz lieto jūras produktus – zivis, vairāk gan baltās. Mums bija iespēja gatavot sarkanās garneles, izmantojot marinētu ābolu un burkānu, kas papildināts ar apelsīnu sulas želeju. Man visvairāk pašam garšoja cūkas pavēdere ar kartupeļu biezeni, kuram bija kūpinājuma garša. Kā piedava klāt pievienoti vārīti un sviestā apcepti mini dārzenīši,” atklāj 4. kursa audzēknis Kaspars.

Atskatoties uz Valmieras tehnikumā aizvadītajiem četriem gadiem, Kaspars uzskata, ka viņš ne tikai pilnveidojis sevi profesionālajā jomā, bet kļuvis arī patstāvīgāks un atbildīgāks. Kaspars novērtē arī visas iespējas, ko viņam ir sniedzis tehnikums – zināšanas, pieprasītu profesiju, kā arī ļāvis satikt nozīmīgus cilvēkus, kas ļāvuši pilnveidoties un profesionāli izaugt!  “Atmiņā ir daudzi spilgti momenti, kas mani izveidojuši par cilvēku, kāds tagad esmu. Atceros, ka šefpavārs Andreas prakses vietā man teica: “Nav jābaidās no kļūdām, bet vienkārši ir jākļūdās, lai mācītos.” Šādas prakses ikvienam sniedz drošības un realitātes sajūtu uzņēmumos, komandas savstarpējās attiecībās un liek domāt, ka tev kā praktikantam ir jābūt kā svarīgai daļai no šīs komandas,” ir pārliecināts topošais pavārs Kaspars.

Domājot par nākotni, viens no tālākajiem karjeras attīstības ceļiem, pēc tehnikuma absolvēšanas, varētu būt turpināt studijas medicīnas jomā, lai savu nākotni varētu saistīt ar uzturu un sportu. Kaspars pieļauj, ka nākotnes profesijā vēlētos būt fizioterapeits vai privātais treneris, kur ļoti noderētu iegūtās zināšanas par sabalansētu, pilnvērtīgu un gardas maltītes pagatavošanu.

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri