Valmieras Ziņas

Kā pagatavot ideālu marinādi?

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.

Tā veikalu tīkls “Mego” dalās padomos, ka katrs var pagatavot savu unikālo marinādi un uzcept kaut ko īpašu kā svētkos, tā ikdienā.

Galvenais, ko der atcerēties – marinādei nebūt nav jāsastāv no daudz un sarežģītām sastāvdaļām. Trīs galvenie “uzbūves” principi, ko der ņemt vērā, – skābums, tauki, garšaugi un garšvielas. Savukārt marinēšanas procesā nevajadzētu pārspīlēt nedz ar marinādes daudzumu, nedz ilgumu.

Trīs sastāvdaļas

Skābumu dod tādi produkti kā citrusaugļi, ananasi, tomāti, alkohols, etiķis un skābie piena produkti. Skābās komponentes paspilgtina gaļas garšu, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.

Tikmēr tauki vai eļļa ir elements, kas gaļas sulīgumu uztur ilgāk. Droši ļaujies eksperimentiem un neatkarīgi no receptes lietojiet jebkuru veikalā pieejamo eļļu. Der iegaumēt, ka olīveļļa ir ļoti izteiksmīga un bieži ar nelielu rūgtumiņu, tāpēc neitrālākas garšas piekritējiem labāk lietot saulespuķu, vīnogu u.tml. eļļas.

Savukārt garšvielas un garšaugi ir tās sastāvdaļas, kas vienkāršu gaļas recepti var padarīt par gastronomisko ceļojumu. Veidojot pašam savu recepti, vienkārši jāuzticas savām garšas kārpiņām. Svaigumam un tradicionālākai garšai derēs svaigi un žāvēti zaļumi kopā ar sīpolu vai ķiploku, eksotiskai noskaņai – eksotiskas garšvielas, bet, ja vēlies kaut ko netradicionālu, pievieno sinepes, sojas mērci, cukuru, medu vai ingveru.

Nepārspīlē ar sastāvdaļām un marinādes daudzumu

Attiecībā uz marinādi der atcerēties mantru “mazāk ir vairāk”. Gaļas garšu nomāks gan pārāk daudz marinādes sastāvdaļu, gan pārmērīgs pašas marinādes lietojums. Ideālais mērces daudzums ir viena līdz pusotra tējas krūzīte marinādes uz kilogramu gaļas.

Gaļu nedrīkst turēt alumīnija traukā, jo alumīnijs reaģē ar skābumu saturošām vielām un veicinās metāla nokļūšanu gaļā. Alternatīvs variants ir māla vai stikla trauki, vai pārtikai domātie plastmasas maisiņi – gaļu ar mērci iepilda tajā, tad aizver un pēc iemarinēšanās maisiņa saturu grilē vai cep un maisiņu izmet. Tā arī būs mazāk netīro trauku.

Katrai gaļai savs laiks

Jo plānāk sagriezta gaļa, jo īsāku laiku tai vajag marinēties. Vistai, tītaram un pīlei pietiek ar 90 minūtēm, jo skābes, īpaši citrusu sulas padara gaļu gumijotu un sausu. Cūkgaļu var iemarinēt diezgan ātri, pietiek ar divām stundām, ja vēlās ilgāk, tad ne vairāk par astoņām. Jēra gaļas šķēles, piemēram, karbonādes, nedrīkst marinēt ilgāk par divām stundām. Stingrāku gaļu – visu kājas daļu – var marinēt četras stundas vai atstāt uz nakti.

Pārturot marinādē maigus liellopa gabaliņus, piemēram, klasisko steiku, fileju u.tml., tie kļūs nebaudāmi. Bet stingrākas daļas, piemēram, pavēderes steiks, kakla vai pleca gabals būs gatavs cepšanai četru stundu laikā, bet to var atstāt arī ievilkties uz nakti.

Gaļa, kurai ir pievienotas skābas vielas, sāls vai alkohols iemarinējas 30 minūšu līdz četru stundu laikā, pēc tam tā jānovieto ledusskapī. Savukārt gaļa bez skābām piedevām var stāvēt aukstumā vienu līdz divas dienas.

Atrodi sevī apslēpto šefpavāru talantu un pagatavo kaut ko gardu sev, ģimenei un draugiem jau Jāņos!

Aktuālais jautājums

Vai plānojat šogad svētkos izmantot pirotehnikas izstrādājumus/šaut salūtu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā TELPU UN TERITORIJU UZKOPĒJU ĒKĀS BRANDEĻOS (uz nenoteiktu laiku) DARBA PIENĀKUMI: · ikdienas biroja un autoservisa telpu uzkopšana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: · vēlama iepriekšēja darba pieredze uzkopšanas un tīrīšanas darbos · iemaņas darbā ar sadzīves tehniku · vēlamas zināšanas telpaugu kopšanā UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: · darbu stabilā uzņēmumā · sociālās garantijas · darba samaksu valstī noteiktā minimālā stundas tarifa likmes apmērā, papildus piemaksa par kvalitatīvi veiktu darbu CV ar norādi vakancei „Telpu un teritoriju uzkopējs” līdz š.g. 29. decembrim iesniegt: · sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv · personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads) Sazināsimies ar pretendentiem, kuri būs izvirzīti nākamajai atlases kārtai. * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos. Profesija: APKOPĒJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-29 Darba sākšanas datums: 2026-01-02 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: info@vtu-valmiera.lv, mob.t.29231565

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Rūjienas apvienības pārvalde aicina darbā traktora vadītāju uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • vadīt traktortehniku un kravas automašīnu ievērojot ekspluatācijas un apkopes noteikumus; • veikt dažāda rakstura saimnieciskos darbus Pašvaldībai piederošā teritorijā (infrastruktūras uzturēšanas, kopšanas, transportēšanas un citus ar amata pienākumiem saistītus darbus); • uzturēt traktortehniku, automašīnu un tā aprīkojumu tehniskā kārtībā; un ja Tev ir: • vismaz pamata izglītība; • traktortehnikas vadīšanas apliecība TR1, TR2 vai B kategorijas autovadītāja apliecība; • labas latviešu valodas zināšanas; • spēja pastāvīgi veikt darbu un uzņemties atbildību par noteikto uzdevumu izpildi; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 783 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 824 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam. CV lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz rujienasapvieniba@valmierasnovads.lv vai personīgi Rūjienas apvienības valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā, adrese: Raiņa iela 3, Rūjiena, Valmieras novads, ar norādi „Pieteikums traktora vadītāja/-s amatam”, līdz 2026.gada 14.janvārim plkst.12.00. Tālrunis papildu informācijai: 25662217. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: TRAKTORA VADĪTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 3, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-14 Kontaktpersona: rujienasapvieniba@valmierasnovads.lv 25662217

Mūsu partneri