Valmieras Ziņas

Kā pagatavot ideālu marinādi?

Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.

Tā veikalu tīkls “Mego” dalās padomos, ka katrs var pagatavot savu unikālo marinādi un uzcept kaut ko īpašu kā svētkos, tā ikdienā.

Galvenais, ko der atcerēties – marinādei nebūt nav jāsastāv no daudz un sarežģītām sastāvdaļām. Trīs galvenie “uzbūves” principi, ko der ņemt vērā, – skābums, tauki, garšaugi un garšvielas. Savukārt marinēšanas procesā nevajadzētu pārspīlēt nedz ar marinādes daudzumu, nedz ilgumu.

Trīs sastāvdaļas

Skābumu dod tādi produkti kā citrusaugļi, ananasi, tomāti, alkohols, etiķis un skābie piena produkti. Skābās komponentes paspilgtina gaļas garšu, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.

Tikmēr tauki vai eļļa ir elements, kas gaļas sulīgumu uztur ilgāk. Droši ļaujies eksperimentiem un neatkarīgi no receptes lietojiet jebkuru veikalā pieejamo eļļu. Der iegaumēt, ka olīveļļa ir ļoti izteiksmīga un bieži ar nelielu rūgtumiņu, tāpēc neitrālākas garšas piekritējiem labāk lietot saulespuķu, vīnogu u.tml. eļļas.

Savukārt garšvielas un garšaugi ir tās sastāvdaļas, kas vienkāršu gaļas recepti var padarīt par gastronomisko ceļojumu. Veidojot pašam savu recepti, vienkārši jāuzticas savām garšas kārpiņām. Svaigumam un tradicionālākai garšai derēs svaigi un žāvēti zaļumi kopā ar sīpolu vai ķiploku, eksotiskai noskaņai – eksotiskas garšvielas, bet, ja vēlies kaut ko netradicionālu, pievieno sinepes, sojas mērci, cukuru, medu vai ingveru.

Nepārspīlē ar sastāvdaļām un marinādes daudzumu

Attiecībā uz marinādi der atcerēties mantru “mazāk ir vairāk”. Gaļas garšu nomāks gan pārāk daudz marinādes sastāvdaļu, gan pārmērīgs pašas marinādes lietojums. Ideālais mērces daudzums ir viena līdz pusotra tējas krūzīte marinādes uz kilogramu gaļas.

Gaļu nedrīkst turēt alumīnija traukā, jo alumīnijs reaģē ar skābumu saturošām vielām un veicinās metāla nokļūšanu gaļā. Alternatīvs variants ir māla vai stikla trauki, vai pārtikai domātie plastmasas maisiņi – gaļu ar mērci iepilda tajā, tad aizver un pēc iemarinēšanās maisiņa saturu grilē vai cep un maisiņu izmet. Tā arī būs mazāk netīro trauku.

Katrai gaļai savs laiks

Jo plānāk sagriezta gaļa, jo īsāku laiku tai vajag marinēties. Vistai, tītaram un pīlei pietiek ar 90 minūtēm, jo skābes, īpaši citrusu sulas padara gaļu gumijotu un sausu. Cūkgaļu var iemarinēt diezgan ātri, pietiek ar divām stundām, ja vēlās ilgāk, tad ne vairāk par astoņām. Jēra gaļas šķēles, piemēram, karbonādes, nedrīkst marinēt ilgāk par divām stundām. Stingrāku gaļu – visu kājas daļu – var marinēt četras stundas vai atstāt uz nakti.

Pārturot marinādē maigus liellopa gabaliņus, piemēram, klasisko steiku, fileju u.tml., tie kļūs nebaudāmi. Bet stingrākas daļas, piemēram, pavēderes steiks, kakla vai pleca gabals būs gatavs cepšanai četru stundu laikā, bet to var atstāt arī ievilkties uz nakti.

Gaļa, kurai ir pievienotas skābas vielas, sāls vai alkohols iemarinējas 30 minūšu līdz četru stundu laikā, pēc tam tā jānovieto ledusskapī. Savukārt gaļa bez skābām piedevām var stāvēt aukstumā vienu līdz divas dienas.

Atrodi sevī apslēpto šefpavāru talantu un pagatavo kaut ko gardu sev, ģimenei un draugiem jau Jāņos!

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai Valmierā vajag uzstādīt fotoradarus?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Ēdiens.lv" STEIDZAMI aicina darbā VECĀKO PAVĀRU pirmsskolas iestādes „Burtiņš“ ēdnīcā Ozolu ielā 2A, Valmiermuižā, Valmieras pagastā, Burtnieku novadā. Darba pienākumi: Ēdiena gatavošana atbilstoši uzņēmuma standartiem; Sagatavot pamatprodukciju, kura iekļauta ēdienkartē; Ēdienu kvalitātes sistemātiska kontrole; Ievērot tehnoloģisko procesu atbilstoši noteiktajām receptēm; Ēdiena pasniegšana skolēniem. No Jums sagaidām: Atbilstošu izglītību (pārtikas jomā); Darba pieredzi sabiedriskās ēdināšanas jomā. Vēlama pieredze ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanā līdzīgā iestādē (piemēram, izglītības iestāde, medicīnas iestāde, sociālās aprūpes centrs); Spēja organizēt savu darbu; Augsta atbildības sajūta; Higiēnas un paškontroles normu ievērošana; Latviešu valodas zināšanas. Mēs piedāvājam: Bezmaksas pusdienas; Stabilu atalgojumu; Draudzīgu kolektīvu; Sociālās garantijas. Darba laika veids un režīms: normālais darba laiks, darba dienās no plkst. 7:00 līdz 15:00, sestdienas, svētdienas un svētku dienas brīvas. Alga (BRUTO): stundas tarifa likme 2.80 EUR/stundā. Pieteikties, sūtot CV ar norādi „Vecākais pavārs Valmieras pagastā“ uz e-pastu info.riga@ediene.lv vai zvanot uz tālruni 26406262. Profesija: VECĀKAIS PAVĀRS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Burtnieku nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-18 Kontaktpersona: CV ar norādi „Vecākais pavārs Valmieras pag.“ sūtīt uz info.riga@ediene.lv vai zvanīt 26406262.

Vidzemes slimnīca aicina savā komandā INTERNISTU Terapijas nodaļā Galvenie amata pienākumi: veikt internā profila pacienta saslimšanu diagnostiku, ārstēšanu saskaņā ar profesionālo asociāciju vadlīnijām, Slimnīcas iekšējiem standartiem, instrukcijām; analizēt ārstnieciskā procesa dinamiku un pēctecību, ieviest jauninājumus ārstniecības uzlabošanai; sniegt pacientiem un to tuviniekiem saprotamā veidā informāciju par slimības diagnozi, izmeklēšanas un ārstēšanas plānu; aizpildīt medicīnisko dokumentāciju atbilstoši Slimnīcas iekšējiem un ārējiem normatīviem aktiem un lietvedības prasībām. Prasības kandidātiem: augstākā medicīniskā izglītība (internista sertifikāts); reģistrācija ārstniecības personu reģistrā; spēja strādāt patstāvīgi un komandā; spēja ātri reaģēt un rīkoties neatliekamās situācijās; precizitāte un atbildība; zināšanas darbā ar datoru; valsts valodas zināšanas saskaņā ar Valsts valodas likumu; veselīgas profesionālās ambīcijas. Jaunā kolēģa ieguvumi: darba līgums uz nenoteiktu laiku; summētais darba laiks; atbildīgs, dinamisks un interesants darbs profesionāļu komandā; stabils atalgojums vienmēr laikā un sociālās garantijas (no 1500 EUR); papildus piemaksas un kompensācijas; darba devēja apmaksātas profesionālās izaugsmes iespējas; veselības apdrošināšanas polise (pēc viena nostrādāta gada); iespēja pretendēt uz kompensāciju atbilstoši Veselības Ministrijas Eiropas Savienības fonda projektam; stabila, droša un sakārtota darba vide; iespēja īrēt dzīvesvietu Valmieras pašvaldības īres namos; Darba vieta: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Ja Jūsu kompetence un pieredze atbilst mūsu prasībām, gaidīsim CV un motivācijas vēstuli ar norādi "Internists" uz e-pastu darbs@vidzemesslimnica.lv vai uz adresi: Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Vidzemes slimnīca”, Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201. Sīkāka informācija pie ārstnieciskās direktores I.Ozoliņas pa tālr.29337763. Pamatojoties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 13.pantu, SIA“Vidzemes slimnīca” informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs pretendentu atlases norisi; 2) Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir SIA“Vidzemes slimnīca”, kontaktinformācija: Jumaras iela 195, Valmiera, LV-4201, tālrunis 29443898. Sīkāka informācija: https://vidzemesslimnica.lv/par-slimnicu/privatuma-politika/informacija-par-personala-atlases-funkcijas-nodrosinasanu/ Profesija: INTERNISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Jumaras iela 195, Valmiera Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-18 Kontaktpersona: CV un motivācijas vēstuli sūtīt uz uz darbs@vidzemesslimnica.lv, t. 29337763.

Mūsu partneri