Valmieras Ziņas

Ierosmes skaistam Ziemassvētku galda klājumam

Lasīšanas laiks: 3 min

Ziemassvētki un Jaunais gads jau tepat, tepat pie durvīm klauvējas. Lai svētkus sagaidītu godam – ar grezni izdekorētu maltītes galdu, aromātiskiem dzērieniem un svinīgā atmosfērā -, Valmieras tehnikuma viesmīlības komanda ir sarūpējusi praktiskus ieteikumus svētkiem, apkopojot šī gada tendences galdu noformējumos. Kā arī dalās ar maziem knifiem un karstā dzēriena recepti, kas svinības padarīs īpašas un atmiņā paliekošas.

“Ziemassvētku laikam raksturīgi dabiskie toņi”, uzsver pasniedzēja Solvita Pazāne. Neitrālu krāsu paleti, tostarp pelēku, krēmkrāsas, ziloņkaula vai laškrāsas, veiksmīgi akcentēt ar tradicionālajiem Ziemassvētku toņiem – zaļu, sarkanu, baltu, kā arī zeltu un sudrabu. Šie krāsu salikumi radīs siltas mājīguma sajūtas ar vieglu elegances un svinīguma pieskārienu. Dabas klātesamība mājoklī jau pirmssvētku laikā ienes skaistu svētku gaidīšanas prieku. Dabā pieejamie materiāli var radīt ne tikai estētisku, bet arī sensoru baudījumu. Piemēram, galds, kas rotāts ar priežu, egļu, kadiķu zariem, viesību istabu piepildīs ar īpašu skuju aromātu, kas tik ļoti saistās ar Ziemassvētku brīnumaino un mierpilno laiku. Tas vairos mājīgumu, siltumu, omulību un harmoniju.

“Šogad maltīšu galdu noformējumos ļoti aktuāli ir dekoru celiņi”, akcentē Valmieras tehnikuma viesmīlības pasniedzēja S.Pazāne. Tos gada vistumšākajā laikā var izgaismot ar lampiņu virtenēm, izklāt ar skujkoku zaru vītnēm, veidot no eglīšu rotājumiem, čiekuriem, zariem un svecēm. Galvenais, lai dekorācijas maltītes galdu papildina, ne apgrūtina mielasta baudīšanu! Galda celiņu var veidot arī kā bagātīgu dāvanu upi. Dāvanas var meistarot no sērkociņu un citām dažāda izmēra kastītēm – atliek vien tās iesaiņot skaistā dāvanu papīrā, apvīt ar greznu lenti un izkārtot uz galda pēc sirds patikas. Ļaujies radošumam un liec lietā dāvanu kastītes kā galda kartes vai ieslēp starp butaforiskajām kārbiņām arī īstās, mīļajiem domātās, dāvanas!  Šāds pārsteiguma elements Ziemassvētku viesībām piešķils patīkami priecīgu pārsteiguma dzirksti.

Tie nu nemaz nebūtu īsti Ziemassvētki, ja galdā netiktu celts silti virmojošs dzēriens, kas bagātināts ar krustnagliņu un kanēļa ēterisko aromātu. Valmieras tehnikums sagatavojis ne tik tradicionālu, toties ļoti gardu kumelīšu dzēriena recepti. Tajā jaušams viegls kumelītes rūgtenums, kas atmaigst vijīgā medus kompānijā un kļūst enerģiski mundrs, pateicoties citrusa notīm. 

Lūk, kas nepieciešams kumelīšu karstajam dzērienam (pietiks 4 krūzēm):

  • 1l ūdens
  • 20g kumelītes
  • 150g kļavu sīrups vai 100g medus
  • Krustnagliņas (pēc garšas)
  • Kanēļa standziņas (pēc garšas)
  • 1 apelsīna miza
  • 1 citrons

Ūdeni karsē, līdz parādās pirmie garaiņi. Pievieno kumelītes. Turpina vārīt ~ 10 minūtes. Pieliek krustnagliņas, kanēļa standziņas, apelsīna mizu, sagrieztu citronu, sīrupu vai medu. Turpina karsēt vēl 10 minūtes. Jo ilgāk tas tiks darīts, jo intensīvāka būs garšu saspēle. Visu nokāš un lej krūzēs. Dzērienu var dekorēt ar kanēļa standziņu vai apelsīna mizu. Bauda, kamēr silts!

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri