Valmieras Ziņas

Ceļā uz “Hanzas gastronomiju”: fokuss uz vietējām iespējām

Lasīšanas laiks: 2 min

Vietējās izcelsmes produktiem ir potenciāls kļūt par ļoti nozīmīgu mūsdienu gastronomijas daļu. Šīs nedēļas sākumā par to bija iespējams pārliecināties Vīlandē (Igaunija), kur šefpavāri no septiņām Hanzas pilsētām (Cēsīm, Limbažiem, Kuldīgas, Straupes, Valmieras, Pērnavas un Vīlandes (pēdējās divas – Igaunija)) piedalījās starptautiskā meistarklasē zviedru kolēģa Mikaela Nipeliusa (Mikael Nypelius) vadībā, informē Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Rubulis.

Ir vairāki iemesli, kāpēc vietējās izcelsmes produktus un sastāvdaļas izmantot gastronomijā. Tuvākā apkārtnē atrodamie produkti pārsvarā ir kvalitatīvāki, turklāt tiem piemīt arī papildu emocionālā vērtība, tā kā tie aug noteiktās vietās – vietējos mežos un dārzos. Iepriekšējās paaudzēs vietējās izcelsmes sastāvdaļas tika biežāk lietotas dažādu ēdienu pagatavošanā, atzina šefpavāri.

“Mūsu vecvecāku receptes dažreiz ir nepamatoti piemirstas, lai gan tās mēdz būt oriģinālas, interesantas un kvalitatīvas. Šāda veida meistarklases ir ļoti noderīgas, lai mēs atcerētos un arī atgādinātu kolēģiem par atgriešanos pie mūsu saknēm un pagātnes garšu atdzīvināšanu,” sacīja Lauris Tukišs, Cēsu restorāna “Izsalkušais Jānis” šefpavārs.

Šo iemeslu dēļ pārsteidzošs ir paradokss, ka dažās vietās produkti, kurus var atrast un ievākt tuvākā apkārtnē, tiek importēti no tālienes. Protams, sadarbības veidošanai ar vietējiem zemniekiem ir savi ierobežojumi, tomēr ieguvumi tos pārspēj. Sadarbība ir rūpīgi jāplāno, apzinoties, ka piegādei ir noteikts daudzuma un produktu veidu ierobežojums.

Diskusijās ar kolēģiem no Baltijas zviedru šefpavārs M. Nipeliuss uzsvēra, ka nozares profesionāļiem vajadzētu biežāk izmēģināt dažādas gastronomijā neierastas dabas veltes. Ir būtiski izprast ēdiena sastāvdaļu īpašības, tāpēc M. Nipeliuss šefpavāriem stāstīja par dažādiem reģionā atrodamiem augiem, to nogatavošanos un ievākšanu. Zviedru šefpavārs arī uzsvēra pareizas produktu uzglabāšanas nozīmi – mūsu klimata joslā ir būtiski zināt, kā var paildzināt produktu derīgumu un saglabāt to labās īpašības.

Šefpavāru meistarklase notika projekta “HANSA” ietvaros. Viens no projekta mērķiem ir jaunu tūrisma produktu radīšana, tai skaitā arī gastronomiskā piedāvājuma pilnveidošana. Apmācības bija būtisks solis  zīmola “Hanzas gastronomija” veidošanā, kas apvienos vietējās gastronomijas vērtības ar Hanzas mantojumu.

Apmācības vadīja zviedru šefpavārs Mikaels Nipeliuss. Meistarklases dalībniekus izvēlējās projektā iesaistītās Hanzas pilsētas. M. Nipeliuss ir Gotlandē dzimis šefpavārs, kurš savas karjeras laikā koncentrējies uz vietējās izcelsmes produktu pielietojumu mūsdienīga un kvalitatīva gastronomiskā piedāvājuma radīšanā. M. Nipeliuss ir strādājis gan kā restorānu vadītājs, gan kā someljē (vīnzinis), par ko saņēmis arī nacionālā līmeņa atzinību – 2015.gada labākais someljē Zviedrijas lielākā vīnu žurnāla “Livets goda” vērtējumā.

Pievienojies mūsu komandai! Valmiermuižas pirmsskolas izglītības iestāde “Burtiņš” (turpmāk – iestāde) ar 2025.gada 15.septembri aicina darbā apkopēju baseinā uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pagasts, Valmieras novads.   Ja Tev ir vēlme: • uzturēt un rūpēties par iestādes tīrību un kārtību; • uzkopšanas laikā ievērot higiēnas un sanitārās normas; • veikt citus darba pienākumus, saskaņā ar amata aprakstu;   un ja Tev ir: • pamatizglītība; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: atbildīga, rūpīga un godprātīga attieksme pret darbu; prasme patstāvīgi organizēt darbu; prasme uzturēt tīru un sakoptu vidi; fiziskā izturība un gatavība veikt fizisku darbu siltās un mitrās telpās; teicama saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • profesionālu kolēģu atbalstu; • atalgojumu 740 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • normālu darba laiku 40 stundu nedēļā; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • jauku un draudzīgu kolektīvu. Profesionālās darbības aprakstu (CV) lūdzam iesniegt līdz 2025.gada 1.septembrim e-pastā: burtins@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 26330075. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: APKOPĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-09-01 Kontaktpersona: burtins@valmiera.edu.lv 26330075

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr.40003115846 - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “mini top!”, Valmieras iela 7,Rubene, Kocēnu pagasts, Valmieras novads. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšanu; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 850 – 900 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Rubenē, vai pieteikties personīgi ,vai WhatsApp mob.tel.nr. +371 29 363 311. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmieras iela 7, Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-08-20 Kontaktpersona: mini top! RUBENE CV lūdzam sūtīt uz e-pastu Vai pieteikties WhatsApp Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri