Valmieras Ziņas

Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijā iekārtota ziemas sēņu izstāde

Lasīšanas laiks: 2 min

Pagājušā gada rudens bija ļoti bagāts ar sēnēm. Sociālo tīklu foto galerijas bija pilnas ar baravikām, gaileņu groziem, apšu beku kundziņiem, sēņu aromāts virmoja vai ikkatrā virtuvē, bet čaklākie sēņotāji burciņās un trauciņos salika krājumus ziemai. Arī Valmieras Pārgaujas valsts ģimnāzijā bioloģijas skolotāja Guna Taube un 12. klases skolnieks Ričards Zaķis septembrī iekārtoja bagātīgu izstādi skolas vestibilā – https://www.valmieraszinas.lv/valmieras-pargaujas-valsts-gimnazijas-vestibila-iekartota-bagatiga-senu-izstade/

Bet izrādās, sēņot var arī ziemā! It sevišķi tagad, kad jau ilgstoši gaisa temperatūra ir virs nulles. Entuziaste Guna Taube ar palīgiem atkal ir iekārtojusi sēņu izstādi, kas šodien un rīt apskatāma ģimnāzijas vestibilā.

Izstādē redzamas 72 sēņu sugas, arī Latvijas Mikologu biedrības titulētā 2024.gada sēne – zilzaļā hlorociborija. Guna to visu savākusi trīs stundu laikā sev zināmajos un bieži izstaigātajos mežos ap Valmieru, Rubenē un Dauguļos. Dažas sēnes ir tik sīciņas, ka sūnās vai uz koku stumbriem tās grūti pat pamanīt, un tikai īsts dabas pētnieks zina, kur tās meklēt,  savukārt izstādes lielākās – parastās apmalpiepes – diametrs ir 25 centimetri. Ziemas sēņu sugas gan krietni atšķiras no tām, ko mežos varam ieraudzīt rudenī. Šajā izstādē apskatāmas dažādu veidu piepes, eksīdijas – bezformīgas, bet ēdamas želejveida sēnes, daudzas sēnes ir interesantas pēc to nosaukumiem: bumbieru pūpēdis, lazdu brūnsvārcene, Austrijas agrene, sūrā pundurkamolene, dīvainā čemurene, brūnā receklene… Visām sēnēm doti nosaukumi arī latīņu valodā.

Mūsu partneri