Valmieras Ziņas

Vienkāršība + inteliģence = Dāvis Krasts

Lasīšanas laiks: 4 min

Beidzas kārtējais mācību gads, Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijā aizvadīti Karoga svētki, 9. un 12.klašu skolēniem aiz muguras jau lielākā daļa eksāmenu, un pavisam drīz skolas kolektīvam 12.klašu jaunieši jāpalaiž lielajā dzīvē. Par dažiem skolotāji ir pilnīgi droši – viņi nepazudīs! Viens no tiem ir Dāvis Krasts, jaunietis ar sasniegumiem daudzos mācību priekšmetos ne tikai skolas un Valmieras mērogā, bet arī novadā un valstī. Skolas Karoga svētkos starp olimpiāžu laureātiem viņš bija jaunietis, kuram ir visvairāk godalgoto vietu un kurš atrodas zvaigžņu ranga pašā virsotnē.

Dāvis nemīl daudz runāt un nevēlas būt uzmanības lokā, bet viņam nav problēmu arī uzstāties klases un skolas priekšnesumos. Dāvis vienmēr ir pieklājīgs, viņam piemīt empātijas spējas un humora izjūta. Jaunieti  precīzi un lakoniski raksturo viņa klases audzinātāja Sandra Krūze:

Tā nav tikai veiksme! Dāvis ir puisis, kurš nerunā, bet dara! Laika plānošana – perfekta. Arī jaunieša personība neatstāj vienaldzīgu: vienkāršība kombinācijā ar inteliģenci. Nevaru iedomāties, ka viņš kritizētu kāda skolotāja darbu vai metodes, kaut sen daudzus no mums pāraudzis!

Par Dāvi ļoti atzinīgus vārdus saka arī viņa matemātikas skolotāja Ilze Melne: Dāvis ir mūsu lepnums. Šādos brīžos prieks būt skolotājam, kad redzi, kā viņš sešu gadu garumā pilnveidojies un tagad nes godu un slavu savai skolai.

Par to, ka Dāvis nav no runīgajiem, nojaušu jau sarunas pirmajās minūtēs.

Matemātika, fizika, ekonomika, informātika, ķīmija, latviešu un vācu valoda – tie ir priekšmeti, kuros esi piedalījies olimpiādēs un guvis arī vērā ņemamus sasniegumus. Esi eksaktais, humanitārais cilvēks vai pa daļai no abiem?

Varētu teikt, ka eksaktais. Tur piedalos olimpiādēs, un kaut kas arī sanāk.

Daži skolotāji uzskata, ka tu viņus zināšanās jau esi pāraudzis. Ko tu domā par šo vērtējumu?

Skolotājus tik ātri nevar pāraugt. Viņi ir specializējušies vienā priekšmetā un noteikti ir gudrāki par mani. Viņi palīdz arī sagatavoties olimpiādēm, jo viens pats to nevarētu izdarīt. Es varbūt varu paskatīties no cita skatu punkta un apvienot vairākus mācību priekšmetus.

Pārgaujas ģimnāzijā pavadīti seši gadi. Lūdzu, nosauc trīs lietas, notikumus vai cilvēkus, kas visvairāk tev paliks atmiņā par šo laiku!

Matemātikas skolotāja Ilze Melne. Viņa jau no 7.klases visus motivēja mācīties, vienalga, cik labi vai slikti šis mācību priekšmets padevās. Arī tiem, kam veicās, skolotāja neļāva kļūt iedomīgiem un palaisties slinkumā,  atgādināja, ka nevajag sēdēt uz veciem lauriem.

Paliks atmiņā renovācijas laiks, jaunais aprīkojums. Fizikas un ķīmijas laboratorijās bija daudz interesantāk mācīties, veikt eksperimentus, nevis visu apgūt tikai no mācību grāmatām.

Skolā bija balanss starp mācībām un atpūtu. Paliks atmiņā skolas tradīcijas un balles. Patīkami, ka pamana un novērtē Karoga svētkos, tad ir vērts darīt vēl vairāk.

Kas ir tava panākumu atslēga? Smags darbs vai gaiša galva? Vecāki, skola vai paša mērķtiecība?

Droši vien viss kopā. Bērnībā, kad redzēju vecākus lasām grāmatas, arī pašam gribējās lasīt, paraugs bija arī vecākā māsa Signe. Ja var viegli uztvert tekstu, tas nav vairākas reizes jāpārlasa, nav ilgi jāsēž un jāpiepūlas, līdz ar to ir lielāka motivācija mācīties. Pēdējā laikā vairāk lasu angļu valodā un mazāk izmantoju bibliotēku, jo ir problēmas ar grāmatu atdošanu paredzētajā termiņā…

Jautājums ārpus mācībām. Tu esot florbola vārtsargs… Ko Tev devis šis sporta veids?

Jā, esmu vārtsargs  florbola klubā “Valmiera” jau no paša pirmā treniņa 3.vai 4.klasē. Liels ieguvums ir laika plānošana, dienas režīms, jo viss jāpaspēj izdarīt līdz vai pēc treniņa, jādomā arī uz priekšu, jo treniņi ir apmēram trīs reizes nedēļā, spēles arī brīvdienās.

Eksāmenus esi jau nolicis. Ko darīsi vasarā un kā esi pavadījis citas vasaras?

Jau trīs četrus gadus vasarās strādāju Universum mūzikas un mākslas vidusskolā, veicu biroja darbu ar dokumentiem. Otro gadu būšu arī Gaujas tramvaja kapteinis.

Vari izpaust savus nākotnes plānus? Ir tikai plāns A vai arī B un C?

Domāju studēt datorzinības Latvijas Universitātē vai arī Rīgas Tehniskajā universitātē.

Daudzi skolēni pirms studijām mācās papildus kursos, apmeklē specializētās skolas. Kā ir ar tevi?

Būtībā, ja visu uzdoto izdara, pietiek arī ar skolas zināšanām. Bet savulaik esmu apmeklējis Jauno matemātiķu un Jauno ģeogrāfu skolu, attālināti vienu vasaru mācījos programmētāju skolā.

Lai gan Dāvis vairāk ir intravertais cilvēks, viņš lieliski saprotas gan ar klasesbiedriem, gan skolotājiem. Dāvis gūst panākumus gan individuāli, gan darbojoties kopā ar citiem jauniešiem. Ar labiem panākumiem viņš startējis arī komandu sacensībās informātikā un matemātikā, bijis finālā starptautiskajā informātikas un algoritmiskās domāšanas konkursā “Bebr[a]s”, piedalās Eiropas Kosmosa aģentūras organizētajās jauniešu komandu sacensībās.

Gan nopietni, gan jokojot Dāvi raksturo viņa klasesbiedri: matemātikas guru, raķešu zinātnieks, kurš vienmēr atrodas kādā olimpiādē. Dāvim vienmēr ir kabatā pa jokam. Viņš allaž izdomā kādu jaunu eksperimentu ķīmijā un cenšas neuzspridzināt skolu. Loģiski domājošs jaunietis, kurš spēj rast atbildes uz visiem jautājumiem. Klasesbiedriem skaidra arī Dāvja nākotnes profesija – Coca-Cola loģistikas vadītājs, jo Dāvis spēj visu un izdarīs visu, ja pretī saņems divlitrīgu kolas pudeli…

Par Dāvi Valmiera noteikti vēl dzirdēs, bet vasarā, braucot ar Gaujas tramvaju, ieskatieties, kas ir pie stūres! Varbūt tas ir kapteinis Krasts…

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri