Valmieras Ziņas

Papildu piesardzības nolūkā Latvijā uz laiku aptur vakcināciju ar “AstraZeneca” vakcīnu

Lasīšanas laiks: 3 min

Papildu piesardzības nolūkā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), Imunizācijas valsts padome (IVP), Zāļu valsts aģentūra (ZVA) un Veselības inspekcija (VI) šodien ir rekomendējušas Latvijā uz laiku apturēt vakcināciju ar “AstraZeneca” vakcīnu pret Covid-19.

Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija liecina, ka līdz šim ar vakcīnu “AstraZeneca” Latvijā vakcinēti 52 504 cilvēki, tostarp 28 personas, kas saņēmušas abas šīs vakcīnas devas.

Iepriekš tika plānots, ka jau 17.martā Latvija varētu saņemt 15 412 vakcīnas devas no “AstraZeneca”, savukārt nedaudz vēlāk – 24.martā – 37 444 šī ražotāja vakcīnas, bet 31.martā – 40 912 “AstraZeneca” vakcīnas devas.

Kā aģentūru LETA informēja ZVA, lēmums pieņemts, balstoties uz ziņojumiem no atsevišķām Eiropas Savienības valstīm par trombembolijas un līdzīgiem gadījumiem, kas novēroti dažādos laika posmos pēc vakcīnas saņemšanas.

Vienlaikus SPKC, IVP, ZVA un VI uzsver, ka līdz šim nav datu par cēloņsaistību starp vakcināciju un nopietniem veselības traucējumiem. Lēmums uz laiku līdz divām nedēļām apturēt vakcināciju ar “AstraZeneca” vakcīnu pieņemts tikai papildu piesardzības nolūkā līdz brīdim, kad tiks saņemta informācija par cēloņsaistības izvērtēšanu par līdz šim ziņotajiem gadījumiem.

Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) vēl tikai vērtē saņemto informāciju par “AstraZeneca” vakcīnas iespējamo cēloņsaistību ar tromboembolijas gadījumiem, kā arī uzskata, ka ieguvumi no vakcinācijas ar “AstraZeneca” vakcīnu pret Covid-19 ir lielāki nekā iespējamie veselības riski. Tomēr vairākas ES dalībvalstis – Vācija, Dānija, Nīderlande, Itālija, Norvēģija, Francija, Bulgārija, Īrija, Islande – uz laiku, kamēr notiek ziņoto gadījumu izvērtēšana, ir apturējušas vakcināciju ar “AstraZeneca” vakcīnu.

ZVA uzsvēra, ka veselības sarežģījumi, tostarp trombembolijas gadījumi, var tikt novēroti iedzīvotāju vidū dažādu iemeslu dēļ, neatkarīgi no zaļu lietošanas vai vakcinācijas, jo to iemesli var būt dažādi.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens ziņojums, kurā norādītie veselības traucējumi līdzinātos citās Eiropas Savienības valstīs ziņotajiem saistībā trombembolijas signālu, kura izskatīšanu patlaban veic EZA drošuma komiteja (PRAC). Informācija par ZVA saņemtiem Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumiem tiek regulāri publicēta ZVA tīmekļvietnē.

Līdz ar rekomendāciju uz laiku apturēt vakcināciju pret Covid-19 ar “AstraZeneca” vakcīnu, vakcinācijas kabineti tiek aicināti neizmantot jau atvērtos vakcīnu flakonus, kā arī neiesākt jaunus.

Veselības aprūpes iestādes norāda, ka iedzīvotājiem, kas līdz šim vakcinējušies ar “AstraZeneca” vakcīnu, nav pamata satraukumam. Ja slikta pašsajūta, kas atbilst ierastajām reakcijām pēc vakcinācijas, saglabājas ilgāk par vienu līdz trim dienām pēc vakcīnu saņemšanas vai rodas citi veselības traucējumi, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta.

Latvijas atbildīgās institūcijas sniegs turpmāku informāciju par vērtēšanas rezultātu.

Šodien, 16.martā, plkst.9 notiks tiešsaistes preses konference, kurā tiks sniegta informācija par minēto lēmumu uz laiku apturēt “AstraZeneca” vakcīnu izmantošanu. Pasākumā piedalīsies ZVA direktors Svens Henkuzens, Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, kā arī Slimību profilakses un kontroles centra un Veselības inspekcijas pārstāvji.

Kā ziņots, ka Veselības inspekcija un ZVA jau iepriekš 2021.gada 9.martā papildu piesardzības nolūkā uz laiku ir apturējusi vienas “AstraZeneca” izstrādātās vakcīnas sērijas izmantošanu Latvijā, ko Latvija saņēma 11.februārī.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri