Valmieras Ziņas

FOTO: Iebilstot pret pievienošanu Valkai, Strenčos aizvadīta vērienīga protesta akcija

Lasīšanas laiks: 5 min

Pirmdien, 24.februārī , Strenču centrā, protestējot pret pievienošanu Valkai pulcējās Strenču novada, Burtnieku novada Ēveles pagasta un Beverīnas novada Trikātas pagasta iedzīvotāji, uzņēmēji, kā arī pašvaldību vadītāji un domes deputāti.

Kā novēroja portāls “Valmieras Ziņas”, vienlaikus ar protesta mītiņu, kurā runas teica visu trīs novadu vadītāji, kā arī uzņēmēji un citi novadu iedzīvotāji, Strenču tranzītielu, lēni braucot paralizēja aptuveni 70 smagās tehnikas vienības un vieglās automašīnas. Kolonai priekšā brauca pašvaldības policijas automašīna, ar bākugunīm pievēršot uzmanību pretī braucošā transporta vadītājiem. Uz protesta akciju jāšus no Trikātas bija ieradušies arī vairāki zirgi ar jātniekiem. Protestētājiem bija pievienojušies arī pārstāvji Limbažiem, Krimuldas un Naukšēniem. Protestētāji skandēja saukļus: “Rokas nost!”, “Arī Gauja tek uz Valmieru!”, “Maitas putni, nagus nost no Trikātas!”, “Valkai NĒ!!!”, “Politiķi,  beidziet tirgoties ar tautu!” un citus.

Strenču novada domes priekšsēdētājs Jānis Pētersons, uzrunājot protesta akcijas dalībniekus, uzsvēra, ka tehnikas pārvietošanās pa Strenču tranzīta ielu ir likumīga, tā ir saskaņota ar atbildīgajām instancēm. Viņš pateicās visiem, kuri ir atnākuši un nav palikuši vienaldzīgi, kad tiek lemts iedzīvotāju liktenis.

Jānis Pētersons norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvātais novadu sadalījums ir pretrunā ar pašas izstrādātajiem kritērijiem, par ko Strenču novada pašvaldība ir norādījusi gan VARAM, gan Saeimas atbildīgajai komisijai, taču argumenti netiek saklausīti. Tādēļ Strenču novada pašvaldība sadarbībā ar uzņēmējiem un kaimiņu novadu ļaudīm ir spiesta rīkot protesta akciju, lai iedzīvotāju viedoklis beidzot tiktu sadzirdēts. “Mūs aicina būt politiski aktīviem, bet parasti tas ir tikai pirms vēlēšanām. Ikdienā neviens mūs negrib dzirdēt, tāpēc drīz uz vēlēšanām neviens neies. Mēs esam šeit, lai mūsos ieklausītos. Šis ir ģenerālmēģinājums tām akcijām, ko turpināsim rīkot, ja arī pēc šodienas protesta netiksim saklausīti. 5.martā reformas likumprojektu izskatīs Saeimā. Ja likumprojekts joprojām virzīsies savu gaitu, neieklausoties iedzīvotājos, visdrīzāk protesti pāraugs Vislatvijas akcijā, jo mums ir gatavi pievienoties cilvēki visos Latvijas nostūros.”

Strenču novada vadītājs informēja, ka iedzīvotāju aptaujā 93% respondentu vēlas pievienoties Valmieras novadam. Viņš uzsvēra, ka paaudžu paaudzēs novada iedzīvotāji dodas saņemt pakalpojumus Valmierā, tur izglītojas novada bērni. Attālums ir divas reizes mazāks, nekā līdz Valkai.

Beverīnas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Fūrmanis pateicās visiem protesta akcijas dalībniekiem, kas ieradušies no vairākiem novadiem, lai stingri paustu savu nostāju. Viņš uzsvēra, ka novada deputāti ir skaidri atbalstījuši iedzīvotāju vēlmi par nedalāmu Beverīnas novadu. “Ja šo akcijas neņems vērā, mēs dosimies uz Rīgu. Izskatās, ka esam tam gatavi. Mums ir spēks, jo esam saliedēti. Lai mums izdodas!”

Burtnieku novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edvīns Straume pauda: “Ir vienkārši apbrīnojami, kā Rīgas politiķi ignorē acīmredzamo, pārzīmējot Latvijas karti. Politiķi ir aizspēlējušies par tālu. Kandavā, Salacgrīvā, Limbažos, Saulkrastos un visur Latvijā cilvēki nav mierā. Tad ir jautājums, kam šie politiķi kalpo? Vai viņi kalpo sev, savām ambīcijām, iegribām un izpratnei par to, kādai jābūt Latvijai un dzīvei laukos, vai tomēr ir jāieklausās cilvēkos? Šodien mēs aicinājām Rīgas kungus atbraukt un nostāties cilvēku priekšā tiem pieciem deputātiem, kuri ierosināja Ēveli, Trikātu un Strenčus pievienot Valkas novadam. Mēs aicinājām viņus, skatoties acīs, godīgi pateikt, kāpēc šāds priekšlikums tapa. Vai tas tapa kā izmaināmā kārts tāpēc, ka neizdevās pievienot Naukšēnus un Rūjienu?”

Burtnieku novada vadītājs pateicās protestētājiem par atbalstu pašvaldībām viņu cīņā “Rīgas gaiteņos”, lai reforma notiktu cilvēku interesēs.

Mītiņa dalībniekiem tika nosaukti šo piecu deputātu vārdi: Artūrs Toms Plešs, Arvils Ašeradens, Jānis Dombrava, Andris Kazinovskis un Ēriks Pucens.

Izskanēja arī pretējs viedoklis. Bijusī ilggadējā Strenču pašvaldības vadītāja Velga Gaumane norādīja, ka pēc būtības novada ļaužu dzīvē nekas nemainīsies, pēc reformas pievienojoties Valkai. Kā līdz šim, ikviens varēs saņemt pašvaldības pakalpojumus Strenčos un varēs braukt uz Valmieru, ja būs kāda vajadzība. Taču, šķiet, viņa bija viena no retajām ar šādu uzskatu, jo izpelnījās protestētāju ūjināšanu un svilpienus.

Protestētājus uzrunāja arī Naukšēnu novada uzņēmējs Kaspars Kļaviņš. Viņš aicināja stingri turēties pie saviem uzskatiem un nepadoties, kā arī atsijāt pelavas no graudiem. Uzņēmējs pauda atbalstu reformai kā tādai, jo ir nepieciešams Latvijā mazināt birokrātiju visos līmeņos. “Mēs nevaram ar saviem nodokļiem uzturēt šo birokrātu armiju, tādēļ mēs Rūjienā un Naukšēnos teicām skaidru “jā” reformai un birokrātijas mazināšanai. Mēs teicām skaidru “jā” domāt par iedzīvotājiem, nevis manipulēt ar viņiem. Taču ir skaidri redzams, ka atsevišķu pašvaldību vadītāji nedomā par iedzīvotājiem, bet domā par sevi. Viņi domā, kā tērēt naudu, bet nezina, kā šo naudu nopelnīt. Tādēļ aicinu izvērtēt, lai iedzīvotāju prasības būtu tādas, par kurām vērts būtu iestāties,” pauda Kaspars Kļaviņš.

Uzņēmējs rosināja izveidot divus spēcīgus novadus – Valmieras un Smiltenes novadus. Valkai būtu jāpiešķir īpašs statuss kā vienai pilsētai divās valstīs. “Un nelamājam Valku, jo valcēnieši nav pie tā vainīgi!” aicināja Kaspars Kļaviņš.

Klātesošos uzrunāja arī bijušais Saeimas deputāts Pēteris Tabūns, norādot, ka iepriekšējo sasaukumu deputāti neatļāvās tik klaji ignorēt iedzīvotāju viedokli, kā to dara tagadējā Saeima. Viņaprāt, šī reforma pilnībā iztukšos laukus, jo jaunieši nepaliks vietās, kur nav skolu, bērnudārzu, pasta nodaļu, veikalu un visa pārējā, kas nepieciešams pilnvērtīgai dzīvei. “Tā vietā, lai mudinātu iedzīvotājus atgriezties Latvijā, mēs aicinām viņus reģistrēties pastāvīgā iedzīvotāja statusam Lielbritānijā,” sašutumu pauda bijušais deputāts.

Jau ziņots, ka 11.februārī Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija lēma jaunveidojamajā Valmieras novadā iekļaut arī Naukšēnu novadu un Rūjienas novadu, savukārt Valkas novadā arī Trikātas pagastu un Ēveles pagastu.

Tāpat saglabāts jau sākotnējais VARAM piedāvātais regulējums, ka jaunveidojamā Valkas novadā tiek iekļauts arī Strenču novads.

Reizē tiek sagaidīts, ka VARAM sagatavos savu piedāvājumu par Valkas novadu, lai sniegtu redzējumu par labāko risinājumu efektīvākas pašvaldības izveidošanai, žurnālistiem skaidroja komisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs (AP).

Komisijas sēdē pret Trikātas pagasta pievienošanu Valkas novadam iebilda kāds pagasta iedzīvotājs, kurš akcentēja, ka šādā gadījumā vērsīsies Satversmes tiesā. No viņa teiktā arī izrietēja, ka pie šāda scenārija viņš varētu aizbraukt no Latvijas.

Arī Strenču novada pārstāvis iebilda pret ieceri to pievienot Valkai, skaidrojot, ka abas pašvaldības nav savstarpēji saistītas.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

AS “Sadales tīkls” (reģistrācijas Nr.40003857687) nodrošina elektroenerģijas savienojumu vairāk nekā 790 000 klientu pieslēgumu visā  Latvijā. Mēs ilgtermiņā rūpējamies par droša, vieda un efektīva elektrotīkla attīstību, lai nodrošinātu klientiem kvalitatīvu elektroapgādi un veicinātu sabiedrības labklājību, drošību un izaugsmi. Aicinām darbā specializētā automobiļa vadītāju   (profesijas kods –833208) Darba vieta: Valmiera, Raiņa iela 12B Darbs uz nenoteiktu laiku, pilna slodze. Atalgojums sākot no 1410,00 EUR līdz 1580,00 EUR bruto mēnesī Mēs Tev uzticēsim veikt elektropārvades līniju trašu tīrīšanas darbus ar speciālo tehniku un instrumentiem veikt kravu pārvadājumus un strādāt ar specializēto tehniku elektropārvades līniju remonta darba izpildē veikt ikdienas tehnisko apkopi un piedalīties darba pienākumu veikšanai nodoto transportlīdzekļu uzturēšanas un remonta darbos darbs saistīts ar komandējumiem. Piesakies, ja Tev ir • vēlme un interese strādāt ar dažāda veida specializēto tehniku • vispārējā vidējā izglītība • B, BE, C un CE kategorijas autovadītāja apliecība un braukšanas pieredze • profesionālā transportlīdzekļu vadītāju kategorija (95.kods) • TR2 kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecība un braukšanas pieredze • pieredze tehnikas remontā • valsts valodas zināšanas pamata līmenī (A2) • prasme darbā ar datoru (MS Office) Esot mūsu komandā, Tu iegūsi: uz tehnoloģijām balstītu mūsdienīgu darba vidi vienā no Latvijas vadošajiem uzņēmumiem veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu apmācību darba vietā profesionālās izaugsmes iespējas profesionālus un atsaucīgus kolēģus Pieteikumus gaidīsim līdz 04.06.2024. Pieteikuma vēstuli un CV, neiekļaujot sensitīvu informāciju (piem. foto, tautību, vecumu utt.), ar norādi “Specializētā automobiļa vadītājs/-a Valmierā" sūti uz e-pastu:darbs@sadalestikls.lv vai piesakies mājaslapā: www.sadalestikls.lv/lv/darba-iespejas Iesniegto informāciju uzglabāsim 4 mēnešus. Ar detalizētu informāciju par AS "Sadales tīkls" veikto personas datu apstrādi var iepazīties mājas lapas www.sadalestikls.lv sadaļā "PERSONAS DATU APSTRĀDE"- "Personas datu apstrāde pretendentu atlases procesā". Iesniegtā informācija atlases caurspīdīguma nodrošināšanas un darbinieku interešu pārstāvības mērķa sasniegšanai var tikt nodota LAB "Enerģija", www.energija.lv. Iebildumu gadījumā informē mūs, e-pasts: darbs@sadalestikls.lv Ja ir papildus jautājumi, raksti uz epastu: darbs@sadalestikls.lv Profesija: SPECIALIZĒTĀ /AUTOMOBIĻA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 12B, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Elektronika / Enerģētika / Elektroenerģija Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-04 Kontaktpersona: Personāla daļa darbs@sadalestikls.lv Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri