Valmieras Ziņas

Latvijas dzimšanas dienas noskaņa Valmieras tehnikumā

Lasīšanas laiks: 2 min

Svinot Latvijas dzimšanas dienu, Valmieras tehnikumā notika dažādi pasākumi, kas bija paredzēti ne tikai audzēkņiem, bet arī skolas darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem. Jau no novembra sākuma mēs pievērsām uzmanību notikumiem Latvijas vēsturē un radījām svētkus paši sev.

Novembra pirmajās dienās ceturtajam kursam nodevām skolas piederības zīmi – žetona gredzenu. Žetonvakars bija stāsts par savējiem – Valmieras puikām un meitenēm – laikmeta griežos, pēc Pāvila Rozīša romāna “Valmieras puikas” motīviem. Stāsts par jauniešiem, kuri ieradušies Valmieras tehnikumā no malu malām, lai iegūtu profesionālo izglītību. Pasākuma noslēgumā vienojāmies Valmieras himnas dziedāšanā.

Lāčplēša diena bija īpaša, jo mūsu audzēkņiem bija iespēja noskatīties vēsturisko kara drāmu “Dvēseļu putenis”. Tā tapusi pēc strēlnieka Aleksandra Grīna romāna motīviem un atgādina, ka Latvija nav radusies tukšā vietā un tās brīvība bija jānopelna. Sešpadsmitgadīgais Artūrs dodas strēlniekos un kopā ar ģimeni cīnās par brīvību – pat tad, kad neviens nezina, kurā pusē tā meklējama. Saviļņojošais stāsts ļāva skatītājiem pieaugt kopā ar Artūru un jaundibināto Latvijas valsti, vērojot dzīvi ierakumos zēna acīm, pašaizliedzīgi stājoties pretī ienaidniekam, meklējot īstu mīlestību un mācoties novērtēt brīvības cenu.

Kad Lāčplēša diena sāka satumst, gaišumu sirdīs un pie Valmieras tehnikuma radīja vairāki simti svecīšu, kuras tika iedegtas Latvijas kontūras siluetā. Skanot latviešu dziesmām, audzēkņiem un skolas darbiniekiem bija iespēja nolikt savu svecīti Latvijas kontūrā, direktore aizdedza simbolisku pirmo svecīti, bet aizdegt pārējās pievienojās visi sanākušie. Pēc sveču kontūras aizdegšanas jaunieši un darbinieki kopīgi devās uz Valmieras pilsētas centru, lai, godinot Brīvības cīņās kritušos un viņu tuviniekus, ar valmieriešiem dotos kopīgā piemiņas Lāpu gājienā.

Skolotājas Agitas Šamšeles sagatavotajā erudīcijas spēlē “Es mīlu tevi, Latvija” tehnikuma absolventi sacentās savās zināšanās dažādos jautājumos par skolu, Latvijas vēsturi un kultūru. Pēc spēles ikviens tika aicināts uz Patriotisko balli, kurā skanēja mūzika tikai latviešu valodā un ikvienam bija jāievēro vienots apģērba stils – ar latvisku akcentu.

Lai noslēgtu patriotu nedēļu un ieskandinātu tuvojošos adventes laiku, skolā notiks Ziemassvētku dekoru gatavošanas meistarklase, kurā varēs pagatavot dekorāciju skolai, mājām vai savai dienesta viesnīcas istabiņai.

Mūsu partneri