Valmieras Ziņas

Vai „Jelgava 94” varētu būt „Valmiera 94”? – filmas producente Antra Cilinska (1)

Lasīšanas laiks: 3 min

Pirms nedēļas – 17.septembrī Jelgavā notika latviešu jaunās spēlfilmas „Jelgava 94” pirmizrāde. Pilsētas kultūras nama zāle bijusi pārpildīta. Pirmdien, 23.septembrī, Valmieras kinoteātrī „Gaisma” norisinājās tikšanās ar filmas veidotājiem un aktieriem. Jāteic gan, ka valmieriešu atsaucība nebija tik liela.

Uz tikšanos ar skatītājiem bija ieradies filmas režisors Jānis Ābele, producente Antra Cilinska, jaunā aktrise Elizabete Zviedre un Valmieras Drāmas teātra aktrise Ieva Puķe, kas filmā ir galvenā varoņa Jāņa mamma, savukārt meita Katrīna Puķe ir Jāņa vecākā māsa.

Filma sākas ar Jāņa 14 gadu dzimšanas dienas torti un viesībām ģimenes lokā. Jānis ir kautrīgais, pareizais tīnis, kas labi mācās, apmeklē literatūras pulciņu, kārtīgi ģērbjas, taču kādā brīdī viņš nolemj būt viens no nesaprastajiem rūtainajos kreklos, kuriem mīļākā krāsa ir piķa melnums, bet, ja pārāk spoži spīd saule, tad tiek aizlietas acis. Tusiņi zem tilta un birztalā, koncerti, dzeršanās, smēķēšana, lamāšanās, draugi Zombis un Nāve – tas viss ienāk paraugzēna dzīvē. Liela loma ir arī Jāņa simpātijai Kristīnei, ar kuru kopā Jānis mulst un nespēj parunāt ne vārda, tāpat arī attiecībām ģimenē, kur mamma gan ir mīloša un saprotoša, bet tēvam dēla problēmas ir svešas un vieglāk pateikt „Tinies!”.

Filma ir par pusaudžu pieaugšanu, dumpinieciskumu, sava ceļa un dzīves meklējumiem, tāpēc producente Antra Cilinska uzskata, ka filma varētu saukties arī „Valmiera 94” vai „Latvija 94”. Tā kā filmas režisors un scenārists Matīss Gricmanis paši ir tikai dzimuši 90.gados, Antra un citi tā laika pieaugušie filmas veidotāji ir daudz stāstījuši, palīdzējuši ar retrospekciju. Gan grāmatā, gan filmā minēti arī reāli to gadu notikumi – cietumnieku izbēgšana Jelgavā, nelegālais mūzikas kasešu tirgus, Kurts Kobeins un „Nirvana” utt. Dzeršana un smēķēšana gan filmā nav īpaši reāla, jo alkohola pudeles pildītas ar melno tēju un cigaretes bijušas bez nikotīna.

Aktrise Ieva Puķe 90.gadus atcerējās ar patiku un nostalģiju, jo viņai tas bija studiju laiks, vienīgi pēc tā laika dzīvokļa iekārtojuma un apģērba viņai nav nekādas vēlmes… Savukārt jaunajai aktrisei Elizabetei arī tā laika drēbes tagad liekas stilīgas un uz tikšanos mugurā ir filmēšanas laika jaciņa.

Lai gan filmas nosaukumā minēta Jelgava, filmas kadri uzņemti arī Rīgā, Cēsīs, Bauskā. Tā tapusi 30 dienu laikā, bet režisora saruna ar grāmatas autoru Jāni Joņevu notikusi pirms 5 gadiem. Producente Antra Cilinska uzskata, ka 5 gadi no idejas līdz filmai ir ļoti labs rādītājs.

Tikšanās nobeigumā aktrise Ieva Puķe uzsver, ka svarīgi ir, kādā līmenī paliec – vai birztalā ar alus pudeli vai tomēr izaudz un atrodi savu ceļu. Filmā ik pa laikam arī figurē divi Jāņi – četrpadsmitgadīgais tīnis un jau pieaugušais Jānis.

Filmas veidotāji iesaka uz filmu iet visai ģimenei kopā, lai vecāki labāk saprastu pusaudžu problēmas un atcerētos paši savu jaunības laiku.

    Gatis Kalniņš - 24.09.2019

    “Valmiera’94” labāk iederētos trillerim par to, kā Valmieras kriminālpolicija cīnījās ar reketu ;)

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri