Valmieras Ziņas

Kocēnu novadā 2018. gadā palielinājies jaundzimušo skaits (1)

Lasīšanas laiks: 3 min

Kā informē Kocēnu novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Iveta Kļaviņa, Latvijas simtgades gadā Kocēnu novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 65 jaundzimušie, bet saskaņā ar statistikas datiem uz 2019. gada 1. janvāri Kocēnu novadā deklarēti 69 jaundzimušie, no tiem 35 zēni un 34 meitenes. Salīdzinājumā ar 2017. gada datiem, jaundzimušo skaitam Kocēnu novadā ir tendence palielināties – jaundzimušo skaits pieaudzis no 63 uz 69 mazuļiem.

Pagastu griezumā joprojām visvairāk jaundzimušo tiek deklarēts Kocēnu pagastā – 38, kam seko Dikļu pagasts – 10, Vaidavas pagastā – 8, Zilākalna pagastā – 8, Bērzaines pagastā – 5. Proporcionāli iedzīvotāju skaitam vislielākais jaundzimušo skaits pērn bijis Kocēnu pagastā un Zilākalna pagastā.

“Visbagātākie” mēneši bija septembris, kad reģistrēti 12 jaundzimušie, un maijs – 11 jaundzimušie.

Gandrīz puse (30) jaundzimušo savai māmiņai ir pirmdzimtais bērniņš, attiecīgi 14 un 16 mazuļu savām māmiņām bija otrais vai trešais mazulis, savukārt pa vienai māmiņai kļuva bagātāka ar piekto un septīto bērnu un divas māmiņas laida pasaulē jau sesto atvasi.

28 reģistrācijas tika veiktas ar paternitātes noteikšanu un 5 reģistri tika sastādīti bez ziņām par bērnu tēvu. Kaut gan jāmin, ka pēc kāda laika daži reģistri papildināti ar ziņām par tēvu – tika sagatavots rakstisks iesniegums par paternitātes noteikšanu.

Populārākais meiteņu vārds aizvadītajā gadā bija Dārta – šāds vārds dots piecas reizes. Divas reizes doti tādi vārdi kā Amēlija, Emīlija, Patrīcija un Kate. Divus vārdus ieguvušas meitenītes, kuru vārdus varētu iekļaut arī neparasto personvārdu grupā – Lilu Nīma un Uva Kintija, kā arī Lote Elīza. Kā maz izplatītus un neparastus vārdus var minēt – Skārleta, Mišela, Annika un Odrija.

Savukārt puišu vārdu topā līderis ir Mārtiņš – šāds latvisks vārds dots trim jaundzimušajiem. Divas reizes doti tādi vīriešu vārdi kā Krišjānis, Emīls, Artūrs un Kristofers. Arvien samazinās savulaik populārā tendence, kad mazuļiem dod divus vārdus – šogad divi vārdi doti vienam mazulim – Rūdolfam Teodoram. Kā maz izplatītus un neparastus vārdus var minēt – Mateas (Latvijā ir tikai 6 šāda vārda īpašnieki), Tristans, Magnuss, Everts, Regnārs un Teodors. Jāatzīmē, ka pērn Kocēnu novads kļuvis bagātāks ar vienu dvīņu pāri – brālīšiem.

Aizvadītājā gadā Kocēnu novada Dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 199 aizsaulē aizgājušie, no tiem 82 novada iedzīvotāji.

Visvairāk no mūžībā aizgājušajiem (36 personas) bija Kocēnu pagasta iedzīvotāji, Dikļu pagasts – 16, Vaidavas pagasts – 13, Zilākalna pagasts – 9, Bērzaines pagasts – 8.

2018. gadā dabiskais iedzīvotāju pieaugums bijis tikai Kocēnu pagastā.

Kocēnu novada Dzimtsarakstu nodaļa 2018. gadā salaulāja 46 pārus, no tiem 3 pāriem otra pusīte bija citas valsts pilsonis. Visiecienītākie mēneši laulību ceremonijai bija jūnijs, jūlijs un augusts.

Iecienītākās laulību ceremonijas vietas ārpus ceremoniju zāles Kocēnos ir Dikļu pils un viesu māja “Lantus” Bērzaines pagastā. Pirmo reizi ceremonija notika uz plosta upē Gauja pie Sietiņieža.

Kā pastāstīja Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja I.Kļaviņa, aktuāla kļuvusi senioru laulību reģistrācija, jo stājies spēkā likums par atraitņa pabalstu, ko izmaksā Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tas nozīmē, ka vienu gadu pensionāriem būs tiesības saņemt pārdzīvojušā laulātā (arī pensionāra) pabalstu, bet ar nosacījumu, ka pensijas saņēmējs miršanas dienā ir bijis reģistrētā laulībā.

I.Kļaviņa atgādina, ka no 2013. gada ir spēkā izmaiņas likumdošanā, kas paredz, ka dzimšanas, laulību un miršanas faktu var reģistrēt jebkurā Dzimtsarakstu nodaļā Latvijas teritorijā.

    Skolnieciņš - 24.08.2020

    Demogrāfija pie mums ir auzās. Domājoši cilvēki nevēlās vairoties nabadzībā, jo apzinās ka viņu bērni būs nabagi. Tas kurš nav bijis nabags, nesapratīs cik grūti ir izsisties no nabadzības. Izglītība var palīdzēt. Tikt budžeta vietā ir viegli. Tikai izvēle ir maza, jo jāizvēlas starp specialitātēm kurās bakalauros ir vismaz 60-70 budžeta vietas. Var tikt pat ar noapaļotu 8 vidusskolas atestātā. Tik mācības būs elle, jo noturēsies līdz galam apmēram trešdaļa studentu. Tomēr diploms būs gandrīz bezmaksas. ©Skolnieciņš 1999-bezgalība 😉 P.S. Kojas universitātē ir ļoti dārgas! Par veļas mazgāšanu ir jāmaksā vidēji 2,5€. Bez 100€ mēnesī nav ko iesākt…

SIA “ZAAO”, VRN 44103015509, sniedz kvalitatīvus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus – atkritumu savākšanu, šķirošanu, transportēšanu, apstrādi un apglabāšanu videi draudzīgā veidā, kā arī veic sabiedrības informēšanu un izglītošanu. AICINĀM DARBĀ: Atkritumvedēja vadītāju (8332 01) Valmierā Mēs piedāvājam: Pilnu darba slodzi; Normālo darba laiku ar summētā darba laika organizāciju četru mēnešu pārskata periodā; Labus darba apstākļus; Bruto atalgojumu no 1360.00 mēnesī; Piemaksas par papildus darba apjomu;  Degvielas izdevumu kompensācija darbinieka nokļūšanai uz darbu; Sociālās garantijas; Kvalifikācijas celšanas iespējas; Nelaimes gadījumu apdrošināšana uzsākot darbu; Veselības apdrošināšana pēc pārbaudes laika beigām; Ģimenei draudzīgu darba vietu. Darba pienākumi: Sadzīves atkritumu, lielgabarīta atkritumu un šķiroto atkritumu savākšana; Ievērot darba drošības noteikumus pārvietojot konteinerus un strādājot ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Uzturēt automašīnu tehniski labā stāvoklī un savlaicīgi ziņot par tehniskajiem bojājumiem.  Prasības: Vidējā vai vidējā speciālā izglītība; C kategorijas autovadītāja apliecība. 95 kods; Vēlama vismaz viena gada pieredze automašīnas vadīšanā; Vēlama pieredze darbā ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Labas tehniskās zināšanas; Prasme rīkoties ārkārtas situācijās; Komunikācijas prasmes, kas orientētas uz klientu apkalpošanu; Prasme pielietot darbā tehnisko inventāru; Organizatoriskās prasmes. Pieteikties: CV lūdzam iesūtīt e-pastā darbs@zaao.lv līdz 2024.gada 26. maijam Tālrunis informācijai: 26207402 Pateicamies par atsaucību ikvienam/i kandidātam/ei un informējam, ka SIA “ZAAO” nodrošina vienlīdzīgas iespējas ikvienam. SIA “ZAAO” atbalsta dažādību un iekļaujošu darba vidi, un kandidātus(-es) izvērtē, balstoties vienīgi uz sasniegumiem, kvalifikācijām un darba pieredzi. Informējam, ka Jūsu pieteikumu dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “ZAAO”, Rīgas iela 32, Valmiera, LV-4201 Profesija: ATKRITUMVEDĒJA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-05-26 Kontaktpersona: Personāla Speciālists

Mūsu partneri