Valmieras Ziņas

Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas audzēknes iegūst pirmo vietu konkursā “Biznesa pasakas”

Lasīšanas laiks: 2 min

Ir noslēdzies Latvijas lielākās izglītības organizācijas Junior Achievement Latvija (JA Latvija) un Latvijas Bankas rīkotais finanšu pratības konkurss 1.–4. klašu skolēniem “Mana vārdnīciņa” un 5.–9. klašu skolēniem “Biznesa pasakas”. Mācību gada laikā konkursam tika iesniegtas 211 finanšu terminu vārdnīciņas un 195 biznesa pasakas no kurām visaugstāk novērtētas divas Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas audzēkņu pasakas.

Konkursā “Mana vārdnīciņa” tika vērtēts pašu mazāko skolēnu skaidrojumi tādiem saimnieciskiem jēdzieniem kā darbs, alga, profesija, tirgus, cena, peļņa, ģimenes budžets un citi. Skolēna darbā tika vērtēta gan skaidrotā termina izpratne un patstāvīgums (individuālais bērna viedoklis), gan sniegtie papildu piemēri vai paskaidrojošie zīmējumi. Tāpat daļa no uzdevuma bija citu ģimenes paaudžu (vecāku, vecvecāku) iesaiste šo terminu skaidrošanā no savas pieredzes. Apbalvošanas ceremonijā Latvijas Bankā konkursa finālisti — vārdnīciņu autori klātesošajiem pasākuma dalībniekiem prezentēja vienu jēdzienu no savas vārdnīciņas skaidrojumiem, prezentējot tos citiem konkursa dalībniekiem. Konkursā “Biznesa pasakas” vērtēšanas kritēriji bija pamatskolēnu ideju novatorisms un oriģinalitāte, kā arī finansiāli drosmīgākie darbi.

“Izvēle vienmēr ir grūta, bet tā ir jāizdara. Augstāk novērtējām tos darbus, kuros saskatījām spēju vērot ikdienas dzīvi un ņemt piemērus no savas ģimenes praktiskās darbības. Tieši ģimenē veidojas pirmā izpratne par dzīves un naudas sakarībām un tiek veicināta finanšu pratība bērnos jau agrā vecumā,” viedokli pauž Latvijas Bankas Starptautisko attiecību un komunikācijas pārvaldes vadītāja vietnieks Kristaps Otersons.

JA Latvija vadītājs Jānis Krievāns uzsver: “Ar bērniem par naudu ir jārunā. Sarunas ģimenē vairo bērna pašapziņu, ļauj sajusties nozīmīgam, tā ir iespēja, uzklausot pieaugušo pieredzi un dzīves gudrību, paplašināt redzesloku, gūt praktiskas zināšanas un padomus. Konkurss trenē bērna prasmes izteikties, paust savu viedokli, argumentēt, uzklausīt, kā arī iegūt pirmās projektu vadības prasmes.”

Par labāko darbu konkursā “Mana vārdnīciņa 2018” 1.–2. klašu grupā atzīts Vilhelma Fārenhorsta no Rīgas Teikas vidusskolas darbs, bet 3.–4. klašu grupā — Liepājas Centra sākumskolas skolnieces Kristas Miezes radošais veikums, bet trešo vietu ieguva Valmieras sākumskolas audzēkne Džūlija Meja Oliševska.

Konkursam “Biznesa pasakas” šogad tika iesniegti 195 darbi, no kuriem 31 izpelnījās žūrijas labvēlību un atzinību. Šogad konkursā 1. vietu ieguva Raivis Oliņš no Limbažu sākumskolas un Laura Ūbele, Dana Bortkēviča no Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas.

Konkursu “Mana vārdnīciņa” vērtēja Latvijas Bankas speciālistu žūrijas komisija astoņu cilvēku sastāvā, bet konkursu “Biznesa pasaka” — LR Saeimas deputāte Inese Aizstrauta ar palīdzi Sandru Urtāni, LR Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece Jana Salmiņa un LR Finanšu ministrijas AFCOS Latvija vecākā eksperte Ilona Skorobogatova, VAS Latvijas valsts meži komunikācijas speciālistes Anda Sproģe un Anda Purviņa, Tallink Latvija pārdošanas speciāliste Kristīne Gūtmane, Rīgas Zoodārza valdes priekšsēdētājs Ingmārs Līdaka, izdevuma Izglītība un kultūra galvenā redaktore Daiga Kļanska.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri