Valmieras Ziņas

Recepte: Rumāņu Lieldienu maize

Lasīšanas laiks: 3 min

Tradicionāli Lieldienās galdā jāceļ krāsaini un apaļas formas ēdieni, kas simbolizē sauli un auglību – pavasara vēstnešus. Teju nevienā ģimenē svētku galds nav iedomājams bez krāsotām olām un pīrāgiem, taču šogad aicina latvisko cienastu papildināt ar neierastām garšām. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu piedāvā rumāņu Lieldienu maizes recepti.

Tradicionāls ēdiens, kas tiek pasniegts Lieldienu brokastu galdā – bagātīga un maiga saldā maize no rauga mīklas, kurai pildījumā tiek likts biezpiens un rozīnes. Rumānijā Lieldienu maize ir tikpat neatņemama svētku sastāvdaļa kā krāsotas olas, turklāt šis ir viens no ēdieniem, ko rumāņi Lieldienu rītā nes uz baznīcu iesvētīt un nobauda kā pirmo svētku cienastu.

Izejvielas maizei:

  • 480 grami kviešu milti
  • 250 ml piena
  • 2 tējkarotes sausā rauga
  • 55 grami izkausēta sviesta
  • 1 ola
  • 100 grami cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 6 ēdamkarotes augu eļļas (4 karotes mīklas pagatavošanai, 2 – bļodu un pannas ietaukošanai)
  • 1 viegli sakulta ola pārsmērēšanai

Izejvielas biezpiena pildījumam:

  • 300 grami biezpiena (plakanajās paciņās)
  • 2 olas
  • 50 grami pūdercukura
  • rīvēta miziņa no 1 apelsīna
  • 1 ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • sauja rozīņu

Gatavošana:

  • Vidējā bļodiņā kopā sajauc 120 gramus miltu, 250 ml piena un 2 tējkarotes sausā rauga, samaisa (var palikt nelieli kunkulīši). Noliek malā uz 10-15 minūtēm, lai raugs aktivizētos.
  • Lielā bļodā (ja mīcīšanai izmantos virtuves kombainu, tad kombaina bļodā) sajauc kopā izkausēto sviestu, olu, cukuru un sāli, maisot pakāpeniski pievieno 360 gramus miltu un eļļu. Turpina maisīt/mīcīt, līdz mīkla kļuvusi viendabīga un elastīga (aptuveni 5 minūtes ar kombainu vai 10 minūtes ar rokām).
  • Mīklu ar rokām saveļ bumbā un liek ietaukotā bļodā, pārsedz ar ietaukotu pārtikas plēvi un noliek siltā vietā raudzēties aptuveni 1-1,5 stundu vai līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  • Apaļo mīklas formu (26 cm diametrā) iesmērē ar eļļu. Darba virsmu un mīklas rulli pārkaisa ar miltiem. Uzraudzēto mīklu sadala 4 vienādās daļās. Pirmo daļu izrullē apaļā formā un ieklāj cepamajā formā.
  • No atlikušajām 3 daļām ar rokām izveido trīs 90 centimetru garas “desiņas”. Tās noliek vienu otrai blakus un sapin bizē. Bizi ievieto cepamās formas ārējā malā, izveidojot apli, bizes galus savij kopā (vidū tiks liets pildījums). Formu pārklāj ar ietaukotu pārtikas plēvi un liek siltā vietā uzrūgt aptuveni 40 minūtes.
  • Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
  • Pagatavo pildījumu, samaisot visas tā sastāvdaļas, līdz izveidojas viendabīga masa. Pildījumu lej cepamās formas mīklas vidū. Mīklas daļu pārsmērē ar sakulto olu.
  • Liek cepties uz 15 minūtēm, tad temperatūru samazina līdz 160 grādiem un cep vēl 35-45 minūtes.
  • Pilnībā atdzesē.

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri