Valmieras Ziņas

Šarpejs – mājdzīvnieks vai ģimenes loceklis?

Lasīšanas laiks: 4 min

“Krunkainais ķīnietis” – tā šarpeju mēdz dēvēt viņa izcelsmes un neparastā izskata dēļ. Šarpeju sugas vēsture ir gadsimtiem sena. Tās pirmsākumi meklējami senajā Ķīnā, kur šarpeji tika izmantoti cīņas sporta veidos. Tomēr gadsimtiem ejot, šarpejs ir kļuvis par lielisku cilvēka draugu un ģimenes locekli.  Par sava suņa īpatnībām un ikdienas dzīvi stāsta portāla “Valmieras Ziņas” lasītāja Elga.

Kā Jums radās interese par suņiem?

Es mīlu dzīvniekus. Kā gan tos var nemīlēt? Tomēr īpaši tuvi mani ir suņi. Pirms Šēras man ir bijuši 4 suņi, gan šķirnes, gan bezšķirnes un visi kā viens savu ceļu pie manis atraduši paši, katrs ar savu, priecīgo un ne tik priecīgo, stāstu. Jau tad es sapratu, ka man tiem ir jāpalīdz, jāsniedz savas rūpes un mīlestība. Tā arī tas gadu gaitā ir iegājies – nevaru vienaldzīgi paiet garām dzīvniekiem, kam nepieciešama mana palīdzība.

Kāpēc izvēlējāties šarpeju?

Pēc pēdējā suņa pāragrās aiziešanas viņsaulē nolēmu, ka pārdzīvojumu pietiek, tomēr mana ģimene, īpaši mans dēls, bija lēmuši citādāk. Pirms deviņiem gadiem savā dzimšanas dienā kā milzīgu pārsteigumu saņēmu ar sarkanu lenti aptītu šarpeja kucēnu! Cik neviltots bija mans prieks ieraudzīt mazo krunku kamoliņu, un tad apjautu, ka laikam ne tikai es, bet arī mani tuvākie saprot, ka mana dzīve bez suņa nav iedomājama.

Kādas ir sugas īpatnības?

Šarpejs ir suns, kura uzticības iemantošanai vajag ilgāku laiku, tomēr, kad uzticība ir pierādīta, tas neizsakāmi mīl savus tuvākos. Runājot par barošanu, pagāja vairāk nekā gads, kamēr caur pārdzīvojumiem un neatlaidību, sapratu, kas ir vispiemērotākais Šērai. Šarpeju var raksturot kā alerģisku suni. Protams, tādi nav visi, bet Šēra gadījās viena no tiem, kurai nepareiza barošana izsauca dažādas alerģiskas reakcijas, kas izpaudās uz ādas. Ļoti lielu palīdzību barošanas un kopšanas jautājumos man sniedza šarpeju audzētāji, no kuriem Šēra tika iegādāta. Daudz runājām, jautāju padomus, lai varētu izprast kaut ko vairāk par to, kas rakstīts grāmatās, žurnālos vai internetā.

Kad Šēra bija jau paaugusies, audzētāji pieteicās ciemos, lai varētu aplūkot kā viņu “bērns” aug, kas lika kārtējo reizi secināt, ka ir labi, ja suns ir ņemts no zinošiem cilvēkiem, kuri nepaliek vienaldzīgi, izrāda rūpes un interesi pat pēc suņa nodošanas citā ģimenē.

Tas, ka ikdienā esmu mājās ar viņu, arī, iespējams, ir atsaucies uz Šēras uzvedību, jo brīžiem tiešām liekas – viņa pati domā, ka ir tāds pats cilvēks kā mēs! Diez kā viņa vispār var saprast, ka ir suns? Gulēšana gultā uz spilvena, acu skatiens, kad runāju ar viņu. Nevis tikai liekas, bet zinu – viņa visu saprot! Tas nav tikai mājdzīvnieks, tā ir mūsu ģimenes daļa.

Vai Šēra ir piedalījusies izstādēs?

Nē, nolēmu paturēt savu mīluli tikai sev, ne citu apskatei.  Nenosodu cilvēkus, kas ar to nodarbojas, tomēr pati nebiju gatava iesaistīties šajos atbildīgajos procesos, kas saistās ar izstādēm un konkursiem. Tomēr esmu dzirdējusi daudz un dažādus komplimentus gan no suņu audzētājiem, gan vetārstiem, gan šarpeju pazinējiem, ka Šēras augums un izskats ir ļoti atbilstošs visiem standartiem.

Vai Šēra labi pakļaujas dresūrai?

Vienīgais, ko savā ziņā nožēloju, ir tas, ka Šēru nevedu uz suņu skolu. Lai gan pastāv uzskats, ka šī suga slikti pakļaujas dresūrai, uzskatu, ka šiem suņiem vienkārši vajag atrast pareizo pieeju un viss nāks pats no sevis. Mūsu ģimenes mīlule pavisam nejauši sāka pakļauties komandai “dod ķepu”, līdz ar to sapratu, ka arī pārējās pamatkomandas viņai būs tīrais nieks. Tāpēc uzskatu, ka tas lielā mērā ir stereotips, ka šarpejus ir grūti skolot. Ar pareizo pieeju, pacietību un rūpēm viss ir iespējams!

Kādi būtu jūsu ieteikumi cilvēkiem, kuri vēlas šo šķirni?

Šarpejs nav parasts suns – nepērciet suni no apšaubāmiem audzētājiem vai privātpersonām, kuras vismaz nav šarpeju sugas pazinēji! Šarpeji Latvijā nav ļoti izplatīti, kas norāda uz to, ka suga ir īpaša un to, ka suņa iegādei ir jāpievērš lielāka vērība. Noteikti vajadzētu sazināties ar šarpeju audzētājiem, kas ne tikai suni pārdos, bet pēcāk izrādīs arī interesi un atbalstu, ja gadīsies raizes suņa audzināšanā. Suns nav rotaļlieta, tā iegādei ir jāpieiet nopietni! Šī suga ir piemērota tikai atbildīgiem cilvēkiem, jo šarpeji prasa disciplīnu gan raksturā, gan ēdiena izvēlē.

Kopumā šarpeji ir neizsakāmi mīļi, miermīlīga rakstura un tai pašā laikā neuzbāzīgi suņi. Šēra ir ienesusi patiesu prieku mūsu ģimenes ikdienas dzīvē un ik dienu esmu pateicīga, ka toreiz, pirms deviņiem gadiem, mana ģimene lēma citādāk.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri