Valmieras Ziņas

Pētījums: Latvijas iedzīvotājiem nav izpratnes par melanomas bīstamību

Lasīšanas laiks: 2 min

Latvijas iedzīvotājiem nav izpratnes par melanomas bīstamību, secinājuši aptaujas “Bīstami ādas veidojumi un to riska faktori” organizatori – biedrība “Dermatologi pret ādas vēzi” un Starptautiskais Viroterapijas centrs.

Kā rāda aptaujas rezultāti, gandrīz trešdaļa jeb 28 % iedzīvotāju nezina, ka melanoma ir ļaundabīgs ādas audzējs. Savukārt desmitā daļa aptaujāto maldīgi uzskata, ka dzimumzīmes nevar attīstīties par audzēju.

Pētījuma dati norāda, ka informētības līmenis par melanomu sieviešu un vīriešu vidū ir atšķirīgs. Tā, piemēram, melanomu par ļaundabīgu audzēju uzskata 75 % aptaujāto sieviešu un 60 % vīriešu. Vīrieši ir mazāk informēti arī par to, ka dzimumzīme var pārtapt ļaundabīgā audzējā – to neapzinās 15% sieviešu un divreiz vairāk – 36% vīriešu.

27 % respondentu uzskata, ka ar melanomu iespējams saslimt tikai konkrētā vecumā, kas ir maldīgs priekšstats, jo šī bīstamā slimība var skart ikvienu cilvēku jebkurā vecumā. Aptauja atklāj arī to, ka seniori ir vairāk informēti, ka saslimt ar melanomu var jebkurā vecumā, nekā jaunieši (15 – 25 g.v.) – attiecīgi 80 % respondentu vecumā pēc 60 gadu vecuma un 62 % aptaujāto jauniešu.

Vairāk nekā puse jeb 56 % aptaujāto nav informēti, cik ātri melanoma var attīstīties. Jaunieši ir arī mazāk informēti par melanomas attīstības laiku nekā pensionāri – 38 % aptaujāto cilvēku pēc 60 gadu vecuma atzina, ka nav informēti, cik ātri melanoma var attīstīties, tikmēr jauniešu vidū  – 62 %. Tāpat desmitā daļa respondentu, lielākoties jauni cilvēki, uzskata, ka melanoma nekādā veidā nevar viņus skart – tādi ir 6% sieviešu, bet vīriešu ar šādu pārliecību ir divreiz vairāk – 15%.

Viens no melanomas attīstību veicinošiem faktoriem ir ilgstoša un nepārdomāta atrašanās saulē vai solārija izmantošana. Aptaujas rezultāti apliecina, ka teju katram Latvijas iedzīvotājam (84 %) kādreiz ir bijis saules apdegums. Vienlaikus 22 % respondentu norādījuši, ka sauļojoties neizmanto nekādus ādas aizsardzības līdzekļus. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem vairāk nekā trešdaļai jeb 34 % respondentu ir gaiša vai ļoti gaiša āda, kas ir īpaši jutīga pret saules apdegumiem. Šiem cilvēkiem, bez pretapdegumu līdzekļiem bieži uzturoties saulē, ir paaugstināts risks saslimt ar melanomu.

Aptauja tika organizēta interneta vidē no aprīļa beigām līdz maija sākumam. Tās laikā tika aptaujāti 500 dažāda vecuma Latvijas iedzīvotāji.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri