Valmieras Ziņas

Padomi, kā pagatavot gardas un sulīgas cūkgaļas maltītes

Lasīšanas laiks: 3 min

Cūkgaļa ir viena no iecienītākajām maltīšu sastāvdaļām daudzviet pasaulē, tostarp arī Latvijā. Aromātisks cepetis svētkos, sulīga karbonāde pusdienu galdā vai gards šašliks piknikā – variāciju cūkgaļas izmantošanai ir daudz. Tomēr, lai pagatavotā gaļa allaž izdotos lieliska, svarīgi ņemt vērā vairākus ieteikumus. Gaļas produktu zīmols “Rakvere” piedāvā tev iepazīties ar dažiem no tiem.

Gaļas gabala izvēle

Viens no svarīgākajiem soļiem, lai maltīte izdotos laba, ir izvēlēties kvalitatīvu gaļas gabalu. Iegādājoties cūkgaļu, pirmkārt, ieteicams vērst uzmanību uz gaļas krāsu. Svaiga  gaļa būs gaiši rozā krāsā, tikmēr zaļgana, brūngana vai gļotaina gaļa ir sabojājusies, un to nekādā ziņā nedrīkst ēst.

Lai cūkgaļa būtu sulīga, nevajag baidīties izvēlēties gaļas gabalu, kurā redzams taukums, vai tādu, kurā ir kauliņš (piemēram, cūkgaļas ribiņas vai stilbs). Gatavošanas procesā gaļas dabīgie tauki un sulas mitrinās gaļu, padarot to īpaši gardu un mīkstu.

Garšvielas

Cūkgaļai tāpat kā jebkurai gaļai piemīt sava īpašā garša, tomēr to noteikti iespējams izcelt un pastiprināt, izvēloties atbilstošas garšvielas un garšaugus. “Rakvere” eksperti iesaka cūkgaļas pagatavošanā pievienot ķimenes, fenheli, ķiplokus, koriandru, kā arī ingveru un dažādas ogas (piemēram, dzērvenes, brūklenes, ķiršus un mellenes), papriku vai salviju. Tās lieliski papildinās cūkgaļas cepeti, sautējumu vai kādu citu cūkgaļas ēdienu. Tomēr, izmantojot garšvielas un garšaugus, svarīgi nepārspīlēt, lai tās nenomāktu gaļas dabisko garšu.

Piemēram, gaļu marinējot, var izmantot etiķi vai citronu sulu, tāpat interesantu garšas buķeti piešķirs arī vīns vai brendijs. Lai iegūtu vislabākos rezultātus, iemarinēto gaļu vēlams ievietot noslēgtā traukā un uz nakti ievietot ledusskapī.

Pagatavošana

Gaļas gatavošanas ilgums ir atkarīgs no gabala lieluma – jo tas ir lielāks, jo ilgāk jāgatavo, un otrādi. Tāpat būtiski, lai gatavošanas procesā gaļas gabala iekšējā temperatūra sasniegtu vismaz 71 grādu. Nereti, baidoties, ka cūkgaļa vēl ir jēla, tā tiek pārgatavota, un to uzskatām par izceptu vien tad, kad gaļas iekšpuse kļuvusi vienmērīga un gaiša. Taču patiesībā, lai gaļa nekļūtu sausa un nezaudētu savas labākās īpašības, tās viducītim jābūt viegli sārtam. Lai sasniegtu vislabāko rezultātu, sākumā cūkgaļu ieteicams gatavot lielākā temperatūrā, lai izveidotos neliela gaļas “garoziņa”, bet pēc tam temperatūru samazināt.

Gaļas pasniegšana

Pēc gaļas pagatavošanas tai jāļauj aptuveni 10 līdz 15 minūtes “atpūsties”, lai gaļā norimst sulu cirkulācija. Gaļas sadalīšanai nepieciešams izvēlēties pēc iespējas asāku nazi, kas viegli slīd un gaļā neveido saspiedumus. Kaulu sadalīšanai ieteicams izmantot tam paredzētu zāģi. Jāņem vērā, ka gaļas sadalīšanas procesā nevajadzētu izdarīt pārāk daudz iegriezumu, lai tā nezaudētu šķidrumu un maltīte nekļūtu sausa.

Cūkgaļa būs lieliska izvēle, gan izmantojot to kā papildinājumu citiem ēdieniem – sautējumiem, zupām, štovētiem kāpostiem, salātiem, – gan atstājot to par maltītes galveno sastāvdaļu, piemēram, cepot šašliku vai aromātisku cepeti. Atliek vien ļauties fantāzijai un izbaudīt gatavošanas prieku!

 

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri