Valmieras Ziņas

Recepte: Džeimija Olivera pildītais Ziemassvētku tītars ar mērci

Lasīšanas laiks: 5 min

Ziemassvētki ir ne tikai vissirsnīgākie un siltākie svētki, bet arī gada lielākais kulinārais izaicinājums ikvienai saimniecei, neatkarīgi no tā, vai viņa ir pieredzējusi pavāre vai arī tikai vēl mācās. Atraktīvajam britu pavāram Džeimijam Oliveram ir padoms, kā pagatavot garšīgu pildīto tītaru ar mērci.

Īpašajā šovā “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem”, kas televīzijas kanālā “FOX Life” būs skatāms 24.decembra vakarā, Olivers atklās noslēpumus un trikus, kā padarīt klasiskas Ziemassvētku vakariņas tik garšīgas kā nekad iepriekš. Džeimijs zina daudz dažādu knifiņu, kas palīdzēs piešķirt neparastu dzirkstelīti gardam tītaram un izcilai mērcei.

Sastāvdaļas pildītajam tītaram

  • 6 kg augstākā labuma tītars, ar iekšām (ķidām)
  • 125 g nesālīta sviesta
  • klementīns (lielie mandarīni)
  • 1/2 buntītes svaigu lapu garšvielu, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns
  • 2 sīpoli
  • 2 seleriju kāti
  • 2 burkāni

Tītara sagatavošana

Ja vēlies savlaicīgi sagatavoties Ziemassvētku vakariņām, esi gatavs darbam teju visu dienu. Izņem tītaru no ledusskapja stundu vai divas pirms gatavošanas, atkarībā no tā lieluma, lai tas sasiltu līdz istabas temperatūrai. Pārbaudi tītara dobumu, vai tur nav iekšu. Ja ir, izņem un novieto uz cepamās pannas. Tās mērcei piešķirs neticamu garšu. Rokās sasildi sviestu un rūpīgi ieberz visu putnu, tad pārkaisi ar jūras sāli un melnajiem pipariem.

Sagriez uz pusēm klementīnu un liec to galvenajā dobumā kopā ar svaigiem garšaugiem. Taču, lai cirkulētu karstais gaiss, nepiepildi to tik pilnu, cik iespējams. Izmanto apmēram 200 g Dženaro gaļas un sīpolu pildījumu un aizpildi kakla dobumu. Taču nepiepildi to pārāk cieši, lai var pārvilkt atpakaļ ādu un sašūt putna apakšdaļā.

Sagriez dārzeņus un novieto uz pannas ar iekšām. Uz tā novieto tītaru un pārsedz pannu ar alumīnija foliju. Atceries, tagad ir jānomazgā rokas un izmantotie virtuves piederumi!

Tītara cepšana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180ºC. Aprēķini nepieciešamo cepšanas ilgumu. Tiek uzskatīts, ka augstākā labuma putnam nepieciešamas 25 – 30 minūtes uz kilogramu, lielveikalu putnam 35 – 40 minūtes. Ja jums ir 6 kg smags tītars, tad cep 2 stundas 42 minūtes. Olivers uzskata, ka 27 minūtes uz kilogramu ļauj sasniegt ideālo rezultātu. Apmēram 45 minūtes pirms cepšanas beigām noņem foliju, lai tītars iegūst patīkamu zeltainu ādiņu.

Lai pārbaudītu cepeša gatavību, vienkāršākais veids ir iedurt nazi biezākajā augšstilbā – ja iztekt caurspīdīga sula, tas ir gatavs. Var izmantot arī gaļas termometru. Iekšējai temperatūrai būtu jāsasniedz 65ºC ekstra kvalitātes tītaram un 70ºC standarta putnam.

Izmanto lielas virtuves knaibles un pacel tītaru tā, lai visas sulas notek pannā, pārcel tītaru uz paplātes, pārklāj ar dubultu alumīnija folijas kārtu un atstāj atpūsties uz aptuveni divām stundām, kamēr paveiksi visu pārējo un pagatavosi mērci.

Tītara sagriešanai var izmantot vienu no divām zemāk aprakstītajām metodēm

1.Atdali spārnus, ādas daļu pie stilba, tad nogriez stilbus. Šo brūno gaļu var sagriezt šķēlītēs vai atstāt vienā gabalā – tā ir tik garšīga. Glabā to siltu, kamēr tiec galā ar krūšu daļu. Krūšu daļas sagriešanai izmanto garu nazi, izkārto uz šķīvjiem pirms pasniegšanas.

2.Atdali kājas līdzīgi kā iepriekš, tad atrod mugurkaulu un griez visā garumā, cik vien atļauj nazis, līdz tiec līdz kauliem. Pēc tam atdali visu krūšu daļu, noņem to un sagriez.

Sastāvdaļas Dženaro gaļas un sīpolu pildījumam

  • 3 sīpoli
  • olīveļļa
  • dažas svaigas lapu garšvielas, piemēram, lauru lapas, salvija, rozmarīns
  • šķipsniņa žāvētu čili pārslu – pēc izvēles
  • 400 g sastāvējusi maize
  • 150 ml piena ar mazu tauku saturu
  • 600 g kvalitatīvas desas gaļas
  • nesālīts sviests, ieziešanai

Dženaro gaļas un sīpolu pildījuma pagatavošana

Notīri, smalki sagriez sīpolus un uz vidējas uguns pannā kopā ar ēdamkaroti olīveļļas, šķipsniņu jūras sāls, melnajiem pipariem apcep desmit minūtes vai līdz tie kļūst mīksti, bieži apmaisa. Smalki sagriez garšaugus un iemaisi pannā, tāpat pievieno čili pārslas, ja tās tiek lietotas, mazliet pakarsē.

Maizei nogriez garoziņu, sadrupini, izmērcē pienā un 150 ml ūdens dažas minūtes līdz maize kļūst patiešām mīksta. Ar rokām izspied lieko šķidrumu, tad pārliec atsevišķā bļodā. Sajauc ar mīkstajiem sīpoliem un samaisi, maize ātri atdzesēs sīpolus. Kad tā ir atdzisusi, pievieno desas gaļu un ar rokām visu samaisi. Šis ir pamatpildījums. Ļoti garšīgs.

Pildījumu var papildināt arī ar citām sastāvdaļām: nelielu sauju sagrieztu žāvētu augļu, piemēram, dzērvenēm, rozīnēm, datelēm, aprikozēm; šļuku šerija vai saldā vīna; sauju sasmalcinātu ciedru riekstu vai riekstu maisījuma; sarīvētu klementīna vai apelsīna miziņu.

Masu, kas paredzēta tītara pildīšanai, – apmēram 200 g vairs necep. Pārējo var sacept un izmantot citur. Cepamo trauku ierīvē ar sviestu, ieliek masu, pārkaisa ar garšaugiem, riekstiem, žāvētiem augļiem, ja tādus lieto. Apsmidzina ar eļļu, lai būtu kraukšķīga garoziņa. Cepeškrāsnī ievieto apakšā, cep 180ºC apmēram 35 – 40 minūtes vai kamēr kļūst zeltains un ir vienmērīgi izcepies.

Sastāvdaļas Ziemassvētku mērcei

  • tītara iekšas, kas atlika pēc tītara cepeša gatavošanas
  • 2 ēdamkarotes ar kaudzīti kviešu miltu
  • 1,5 litrs cāļa buljona
  • šļuka sarkanā, rozā vīna, šerija vai portvīna – pēc izvēles
  • ēdamkarote dzērveņu vai jāņogu želejas

Mērces pagatavošana

Pirmais solis jau ir paveikts – dārzeņi un iekšas ir sasautējušās kopā ar tītaru. Sāc ar pannu, ar karoti izlej trīs ceturtdaļas no satecējušajiem taukiem (tie noderēs citā reizē). Pannu uzliec uz vidējas uguns un ar koka karoti iemaisi miltus, sakasi arī atlikumus no pannas malām. Kad viss ir samaisīts, pielej buljonu. Uzvāri, tad atstāj vārīties uz lēnas uguns apmēram 30 minūtes vai arī tik ilgi, līdz mērce sasniedz vēlamo konsistenci. Taukus, putas vienkārši nosmeliet.

Ja vēlaties, var pievienot papildu aromātu, piemēram, kādu šļuku sarkanvīna, rozā vīna, šerija vai portvīna. Vai kādu karotīti nedaudz saldenas želejas. Kad mērce sasniegusi vēlamo konsistenci, nokās ar rupju sietu, salej katliņā, kuru tur siltumā līdz pasniegšanai.

Iedvesmas pilnais raidījums “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem” ir vienkārši jāredz, it īpaši tad, ja vēlies pagatavot brīnišķīgu svētku mielastu bez lieka stresa.

Raidījums “Džeimija nakts pirms Ziemassvētkiem” televīzijas kanālā “FOX Life” skatāms sestdien, 24.decembrī plkst.21.00.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā direktora vietnieku/-ci izglītības jomā (profesijas kods 1345 04) uz noteiktu laiku (ar iespēju pagarināt uz nenoteiktu laiku). Darba vietas adrese: Purva iela 12, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Ja Jūs vēlaties: • piedalīties izglītības procesa organizēšanā un nodrošināt izglītības procesa metodisko vadību Iestādē; • nodrošināt Valsts izglītības standarta, izglītības programmu un mācību priekšmetu programmu īstenošanas metodisko vadību; • piedalīties Iestādes iekšējo kārtību un reglamentējošo normatīvo aktu izstrādē; • sagatavot mācību gada pārskatus par metodiskā darba izvērtējumu; • piedalīties mācību gada darba plāna sastādīšanā, sadarbībā ar mācību priekšmetu skolotājiem; • sadarbībā ar pedagogiem, sagatavot mācību priekšmetu programmas; • piedalīties mācību gada pedagogu slodžu sadalē; • vadīt mācību programmu metodisko kopu vadītāju/nodaļu vadītāju sapulces un organizēt metodiskās pedagogu sapulces, tikšanās u.c.; • vadīt izglītības programmu realizācijas kvalitātes uzraudzību; • atbildēt par mācību prakšu realizāciju; • organizēt izglītojamo profesionālo priekšmetu darbu skates, profesionālās ievirzes izglītības nobeiguma un profesionālās vidējās izglītības kvalifikācijas darbu norisi; • koordinēt Valsts konkursa norisi un citu Iestādes konkursu norisi skolā un Vidzemē; • koordinēt metodisko sadarbību ar Vidzemes kultūrizglītības iestādēm un Latvijas Nacionālo kultūras centru; • organizēt izglītojamo līdzdalību mācību priekšmetu olimpiādes, konkursos, skatēs; un Jums ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • atbilstība Izglītības likuma un Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteiktajām prasībām; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • zināšanas un izpratne nozari regulējošo normatīvo aktu pielietošanā; • kompetences: prasme organizēt un plānot savu darbu atbilstoši Iestādes mērķiem un uzdevumiem; prasme analizēt un vispārināt problēmas, noteikt darbības virziena prioritātes; prasme pastāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību; labas saskarsmes un komunikācijas prasmes, digitālās prasmes, psiholoģiskā noturība; precizitāte un iniciatīva, elastība; • prasme strādāt ar biroja tehniku un informāciju tehnoloģijām; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” (pārbaudes laikā no 1876,50 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas); • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • darbu radošā, uz sadarbību vērstā kolektīvā, aktīvu, dinamisku darbu, iespēju gūt jaunu pieredzi un pilnveidot profesionālās iemaņas; • sakārtotu darba vidi. Pieteikuma vēstuli, CV, izglītības dokumentu kopijas lūdzam iesniegt elektroniski sūtot uz e-pastu: vdmv@valmiera.edu.lv, vai personīgi Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā, Purva ielā 12, Valmierā, Valmieras novadā ar norādi “Direktora vietnieka/-ces vakancei”, līdz 2025.gada 13.jūlijam. Tālrunis papildus informācijai: 64207372. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VADĪTĀJA VIETNIEKS /DIREKTORA VIETNIEKS /IZPILDDIREKTORS (IZGLĪTĪBAS JOMĀ) Darba vietas adrese: LATVIJA, Purva iela 12, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-07-13 Kontaktpersona: vdmv@valmiera.edu.lv 64207372

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā tehnisko speciālistu/-i (pilna slodze) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 3, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • nodrošināt muzeja Izstāžu nama telpu un ekspozīcijas inventāra tīrību un kārtību; • veikt darba kabinetu un izglītojošo pasākumu telpu tīrīšanu Bruņinieku ielā 3; • nodrošināt Izstāžu nama ārtelpas teritorijas stādījumu un ieejas mezgla uzkopšanu; • monitorēt temperatūras un mitruma režīmu Izstāžu nama telpās; • līdzdarboties izstāžu montāžas un demontāžas darbos; • dažādu ikdienas saimniecisko darbu veikšana, telpu labiekārtošana, palīgdarbi muzeja pasākumos;  ja Tev ir: • vidējā izglītība; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • prasmes un pieredze izmantot tehniskās ierīces un darba rīkus; • kompetences: prasme plānot un organizēt savu darbu; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; mēs piedāvājam: • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 760 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 770 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 3, Valmiera, Valmieras novads (Izstāžu nama recepcijā), ar norādi „Tehniskā speciālista/-es amatam”, līdz 2025.gada 27.jūnijam. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: TEHNISKAIS SPECIĀLISTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-06-27 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

Mūsu partneri