Valmieras Ziņas

6 praktiski padomi kā droši transportlīdzeklī vest bērnu (1)

Lasīšanas laiks: 4 min

Daudziem cilvēkiem neiztrūkstoša vasaras sastāvdaļa ir ceļošana. Kāds izvēlas ar lidmašīnu doties uz ārzemēm, taču ir arī tādi, kuri dod priekšroku dzimtās zemes apskatei. Un šādiem braucieniem vislabāk ir piemērota automašīna. Neatkarīgi no tā, vai mērojam mazākus vai lielākus attālumus, vienmēr nepieciešams padomāt par drošību, it īpaši, ja pārvadājam mazu bērnu. Aplūkosim sešus padomus, kā braucienu ar automašīnu padarīt drošu ne tikai pieaugušajiem, bet arī mazulim.

  1. Pārliecinieties, ka jūsu bērns sēž mašīnas aizmugurējā sēdeklī. Šī ir drošākā vieta automobilī, it īpaši, ja transportlīdzeklis ir aprīkots ar drošības spilveniem. Ja jūsu atvase vēl nav sasniegusi 12 gadu vecumu, šie spilveni, nostrādājot avārijas gadījumā, var traumēt mazuli. Šā iemesla dēļ ieteicams bērnu pārvadāt mašīnas aizmugurējā sēdeklī.
  2. Ja jūsu mazulis vēl nav sasniedzis gada vecumu un nesver vismaz 9-10 kilogramus, sēdiniet viņu pretēji automašīnas braukšanas virzienam. Ja bērns, kurš vēl nav gadu vecs, jau sver 9 kilogramus, jāsēdina krēsliņā, kurš piemērots augstākai svara slodzei, kas vērsta uz tā aizmuguri. Vienmēr izlasiet sēdeklīša lietošanas instrukciju, lai to uzstādītu, kā arī izmantotu pareizi, tādējādi, rūpējoties par mazuļa drošību. Bērnus, kuri ir sasnieguši gada vecumu un sver vismaz 9 kilogramus, drīkst sēdināt ar skatu uz priekšu.
  3. Ievietojot mazuli sēdeklītī, pārliecinieties, ka drošības jostas to notur vietā. Krēsliņam jābūt stabilam, un tam nevajadzētu kustēties. Tāpat arī pievērsiet uzmanību, kā jāizmanto drošības siksna. Ja bērna sēdeklīti var izmantot gan automašīnas braukšanas virzienā, gan arī pretēji tam, pārliecinieties, ka izmantojat pareizās drošības siksnu pieslēgšanas vietas. Šīm jostām ir jābūt pietiekoši stingri nostieptām, kad tās aizsargā bērna sēdeklīti.
  4. Pārbaudiet, vai, aizsprādzējot drošības siksnu, tā cieši pieguļ bērnam. Siksnai jāatrodas pāri bērna plecam. Lai pārbaudītu, vai siksnas ir pietiekoši stingri novilktas, aizbāziet vienu pirkstu ar siksnas pie bērna krūškurvja. Savukārt sasprādzējuma vietai jāatrodas bērna padušu līmenī.
  5. Ja jūsu bērns sver vairāk nekā 18 kilogramus, nepieciešams izmantot sēdeklīti ar pastiprinātāju. Kamēr bērns nav sasniedzis šādu svaru, viņu ieteicams pārvadāt, izmantojot sēdeklīti un drošības siksnas. Pēc tam varat lietot drošības siksnu pozicionējošu sēdeklīti ar pastiprinātāju, kas ļauj precīzāk novietot drošības siksnu, noturot to stingri vietā. Šāds apvienojums ieteicams tādu bērnu pārvadāšanai, kuri sver no 18 līdz 36 kilogramiem.
  6. Pārbaudiet, vai drošības josta pieguļ cieši, kad ar to piesprādzējat bērnus, kuri sēž automašīnas sēdeklī. Bērnam ir jābūt pietiekami garam, lai viņš varētu apsēsties krēslā taisni, ceļgaliem brīvi saliecoties pāri sēdekļa malai, un, ar pēdām skarot grīdu. Siksnai ir jābūt novietotai cieši pāri augšstilbiem, savukārt pleca jostai ir jāatrodas pāri plecam un krūškurvim. Nekad nelieciet drošības siksnu zem bērna rokas vai aiz viņa muguras! Atcerieties, ka pieaugušo drošības siksnas var nebūt piemērotas bērniem, kuri nav garāki par 1 metru un 45 centimetriem un nesver vismaz 36 kilogramus.

To, ka bērnu drošībai automašīnā ir jāpievērš īpaša uzmanība, ir pašsaprotami, taču nedrīkst arī aizmirst par to, ka pašiem pieaugušajiem arī ir jāievēro dažādi noteikumi, lai brauciens ar auto būtu drošs. Pirmkārt, nedrīkst aizmirst par piesprādzēšanos. Joprojām policija ik dienu pieķer autovadītājus, kā arī pasažierus, kuri dažādu iemeslu dēļ neizmanto drošības siksnas. Turklāt šī problēma ir izteiktāka to cilvēku vidū, kuri sēž automašīnas aizmugurē. Nereti pasažieri uzskata, ka, sēžot auto aizmugurē, nav nepieciešams piesprādzēties, taču tās ir pilnīgas muļķības, jo šādā veidā šie cilvēki ne tikai pakļauj sevi riskam, bet arī apdraud priekšā sēdošos.

Vēl viens veids, kā pieaugušie var parūpēties par savu drošību, braucot ar auto, ir, uzturot mašīnu atbilstošā tehniskā kārtībā. Rūpējoties par savu transportlīdzekli, kā arī, regulāri, to vedot uz apskatēm, jūs ietaupīsit līdzekļus par remontu.

Trešais veids, kas saistīts ar drošību automašīnā, ir OCTA polises iegāde. Tā pasargās autovadītāju no izmaksām, kuras būs radušās trešajai personai, ja pats būsit izraisījis negadījumu.

Neatkarīgi no tā, vai braucat mašīnā vieni, vai arī ar bērniem, neaizmirstiet ņemt vērā iepriekš minētos padomus, lai jūsu ceļojums izdotos neaizmirstams!

    Toms - 31.07.2019

    Labi padomi. Jābūt uzmanīgiem un daudz atbildīgākiem braucot automašīnā. Tomēr mēs atrodamies vairāku tonnu kastē starp citām kastēm, kuras pārvietojās līdz pat vidēji 100 km/h uz šosejas. Ir lielāka iespēja nokļūt avārijā braucit ar automašīnu nekā lidojot ar lidmašīnu. Padomājam par savu un tuvāko cilvēku drošību (drošības jostas), kā arī par mašīnas apdrošināšanu (https://www.manapolise.lv/kasko).

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri