Valmieras Ziņas

Dažādu valstu studentu brokastu tradīcijas un receptes

Lasīšanas laiks: 6 min

Par studentu brokastīm tradicionāli saucam žāvētu augļu un riekstu maisījumu. Nosaukums radies tāpēc, ka šie produkti sniedz daudz enerģijas, kas studentiem ir tik ļoti nepieciešama ne tikai sesijas laikā, bet visu cauru gadu, taču mēs nolēmām noskaidrot, vai tiešām studenti brokastīs ēd tikai žāvētus augļus un riekstus? Izrādījās, ka studentu brokastu ēdienkarte ir ļoti dažāda, un tajā var atrast daudz interesantas un gardas receptes.

Biznesa augstskolas “Turība” ārvalstu studenti labprāt pastāstīja par to, ko brokastīs visbiežāk ēd viņu dzimtenē.

Azerbaidžāna – tandīra maize ar sviestu un sieru

Azerbaidžānā brokastīs visbiežāk ēd tandīra maizi (maize tradicionāli tiek cepta tandīra krāsnī ļoti augstā temperatūrā un to vienmēr pasniedz siltu) ar dažāda veida sieriem un sviestu, klāt piedzerot tēju ar cukuru. Uz brokastu galda vienmēr ir arī vairāki medus veidi, kaymak (ļoti līdzīgs krējumam, gatavots no piena) un ievārījums. Reizēm brokastīs tiek gatavots pomidor chighirtmasi, kas būtībā ir tomātu un olu sajaukums. Vienā no Azerbaidžānas pilsētām Ordubadā tradicionālais brokastu ēdiens ir qayghanaq – ļoti viegla un gaisīga omlete ar medu. To pagatavot ir pavisam viegli – olas saputo ar mikseri, uz pannas uzkarsē nedaudz eļļas un cep saputotās olas. Kad viena puse ir apcepta, omleti apgriež un turpina cept. Omletei jābūt viegli brūnai, gaisīgai un vieglai, kad tā ir gatava, ēd kopā ar medu.

Beļģija – franču grauzdiņi

Beļģi brokastīs ir iecienījuši t.s. franču grauzdiņus, kuru pagatavošana nav sarežģīta. Jāņem 4 olas, tās jāsakuļ ar 125 ml piena (aptuveni puse krūzes), jāpievieno cukuru vai saldinātāju pēc garšas un nedaudz vaniļas cukuru. Šajā masā mērc baltmaizes šķēles, kuras pēc tam cep uz sakarsētas pannas, kamēr tās kļūst zeltaini brūnas. Pasniedzot pārkaisa ar pūdercukuru. Franču grauzdiņus parasti ēd ar šokolādes mērci, svaigām ogām, var dekorēt ar svaigu piparmētras lapu vai cukurotām citrusaugļu šķēlītēm.

Nīderlande – sviesta piparkūkas vai maizītes ar jāņogu džemu un sieru

Nīderlandieši brokastīs visbiežāk ēd maizi ar dažādām piedevām: āboliem, sieru, gaļu, ievārījumu, medu, šokolādes-riekstu krēmu. Saldās maizītes apber ar hagelslag – šokolādes skaidiņām, ar kādām pie mums nereti rotā kūkas un tortes. Vēl Nīderlandē brokastīs ir iecienīti arī cepumi ar zemenēm, sviesta piparkūkas ar kanēļa un ingvera piedevu, kā arī maizītes ar jāņogu džemu un sieru.

Vācija, Bavārija – teļa gaļas desa

Tradicionāls brokastu ēdiens Bavārijā ir teļa gaļas desa, taču šādas brokastis vislabāk tomēr ēst brīvdienās, jo šo desu jāēd, klāt piedzerot kviešu alu, nevis kafiju vai tēju. Desu vāra ūdenī līdz tā gatava, pasniedz kopā ar saldajām sinepēm. Nekādā gadījumā nevajadzētu to ēst kopā ar parastajām sinepēm vai kečupu, tas ir sliktākais, kas var būt. Klāt noteikti jāpasniedz arī sāļo kliņģeri (pretzel) un, jau pieminēto, kviešu alu.

Ja brokastīs esi izvēlējies teļa gaļas desu, to ieteicams apēst līdz plkst. 12.00, jo Bavārijā ir ticējums – kad sāk skanēt baznīcas zvani, teļa gaļu vairs nevar ēst.

weisswurst pretzel Michela Simoncini

Foto: Michela Simoncini

Krievija – pankūkas

Krievu virtuve ir ļoti dažāda un ikviens spēs atrast kaut ko savai gaumei atbilstošāku, taču vispopulārākais brokastu ēdiens ir pankūkas. Receptes ir daudz un dažādas, taču šī ir pati vienkāršākā – mīklai sajauc ½ krūzi miltu, trīs ½ tējkarotes cepamā pulvera, sāli, vienu ēdamkaroti cukura, vienu olu, ¼ krūzi piena un trīs ēdamkarotes izkausēta sviesta. To visu sajauc, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pannu viegli ieeļļo, un lej mīklu uz pannas tā, lai vienai pankūkai izlietotu aptuveni ¼ krūzītes mīklas. Cep no abām pusēm, kamēr pankūkas brūnas. Ja viss tiek izdarīts pareizi, pankūku pagatavošana neaizņems ilgāk par 20 minūtēm.

Pankūkas pasniedz karstas ar krējumu, medu vai dažāda veida ievārījumiem.

Foto: Susanne Nilsson

Foto: Susanne Nilsson

Spānija – Pan con tomate jeb maize ar tomātiem

Šim Spānijā populārajam brokastu ēdienam nepieciešamas tikai piecas sastāvdaļas – maize, tomāti, olīveļļa, ķiploki un sāls, arī pagatavošanas process ir pavisam vienkāršs. Bageti pārgriež uz pusēm horizontāli, tad katru pusi vēl divos gabalos. Maizi apgrauzdē tosterī vai uz grila, kamēr maize vēl silta to ierīvē ar ķiploka daiviņu. Gatavus, svaigus tomātus sataisa biezenī un klāj uz maizes. Pēc garšas uzkaisa mazliet sāli un dažus pilienus olīveļļas.

FotoL Emi Yañez, flickr.com

FotoL Emi Yañez, flickr.com

Tatāru tradicionālās brokastis – kistibi jeb panzarotti

Lai pagatavotu tradicionālo tatāru brokastu ēdienu kistibi jeb panzarotti, pildījumam būs nepieciešama pusotra krūze rīvētu kartupeļu, viens sīpols, divas ēdamkarotes augu eļļas, sasmalcināti lociņi (pāris ēdamkarotes), savukārt, mīklai – trīs krūzītes miltu, viena krūze vārīta ūdens, viena tējkarote sāls, divas ēdamkarotes augu eļļas un 50-70 grami kausēta sviesta.

Sīpolus sasmalcina un apcep eļļā, kamēr paliek zeltaini brūni. Tos pievieno sasmalcinātiem lociņiem un rīvētiem kartupeļiem. Paralēli tam sajauc visas mīklas sastāvdaļas viendabīgā masā un ļauj tai atpūsties 20-30 minūtes. Ņem mīklas piciņas (plūmes izmērā) un izrullē plānus plācenīšus, pirms cepšanas katru plāceni sadursta ar dakšu, lai cepot neuzpūšas. Plāceni apcep no abām pusēm līdz tas kļūst zeltainu brūns. Noņemot no pannas, katrā plācenī ieliek vienu karoti pildījuma, saloka un no augšas pārklāj ar plānu kārtiņu kausēta sviesta. Šo brokastu ēdienu ieteicams ēst kopā ar tunča un olas salātiem.

Turcija – börek un sucuk

Turkiem ļoti patīk brokastot, un, lai gan visā pasaulē ir izslavēta tieši turku kafija, brokastīs priekšroka tiek dota tējai. Tas arī ir pirmais, kas jādara, gatavojot brokastis – jāuzvāra laba un garšīga tēja. Turcijā brokastīs nereti ēd baltmaizi, taču īstais turku brokastu ēdiens ir börek – cepts mīklas izstrādājums, kas pildīts ar sieru, malto gaļu un/vai dārzeņiem. Pildījumu satin plānās mīklas loksnēs un cep. Tiem, kuri brokastīs vēlas, ko pikantāku, turki iesaka sucuk – kaltēta liellopu gaļas desa ar ķiplokiem, čili pipariem, ķimenēm un etiķi. Desu sagriež šķēlēs un apcep uz pannas kopā ar olām.

Foto: Foto: F_A, flickr.com

Foto: Foto: F_A, flickr.com

Uzbekistāna – katlama jeb cepts, gaisīgs plācenis

Uzbeku valodā vārds “brokastis” – “nonushta” nozīmē “ēst maizi”, kas jau liek domāt par to, ka brokastis bez maizes nebūs īstas brokastis. Uzbekiem patīk sātīgas brokastis, neiztrūkstoša to sastāvdaļa ir katlama – cepts, gaisīgs plācenis. Tā mīklu gatavo, sajaucot divas glāzes miltu, 100 ml ūdens un tējkaroti sāls. Pēc sajaukšanas mīklai ļauj atpūsties aptuveni 15 minūtes, tad mīklu izrullē aptuveni 1 mm plānu un pārklāj ar plānu kausēta sviesta kārtiņu, to sagriež 10 cm garās strēmelēs, no kurām veido apaļus plāceņus. Tos liek sakarsētā pannā un apcep no abām pusēm. Katlamu visbiežāk ēd ar krējumu, piedzerot saldu melno tēju.

Ja apnikušas ierastās brokastu sviestmaizes vai putra, iesakām izmēģināt kādu no studentu receptēm! Lai labi garšo!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Jaunatnes centrs “Vinda” (turpmāk – Iestāde) aicina kultūras pasākumu organizatoru/-i uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rīgas iela 42, Valmiera, Valmieras novads. Ja Jūs vēlaties: • konsultēt pedagogus, nodrošināt viņiem palīdzību pasākumu organizēšanā; • nodrošināt pasākumu publicitāti Iestādes mājas lapā un sociālajos tīklos; • izstrādāt nolikumus skatēm un konkursiem un organizēt/koordinēt to norisi; • plānot un organizēt Iestādes rīkotos pasākumus, sacensības un konkursus (pēc pasākuma veikt izvērtēšanu); • plānot un organizēt Iestādes audzēkņu dalību valsts un starptautiska mēroga sacensībās, konkursos skatēs un festivālos; • iesaistīties citu iestāžu rīkotajos pasākumos, kur Iestāde ir sadarbības partneris; un Jums ir: • vismaz 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība pasākumu vadībā vai citās jomās, kas nodrošina amata pienākumu izpildei nepieciešamās prasmes; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • pieredze veidojot digitālos vizuālos materiālus (canva, photoshop u.c.); • kompetences: ļoti labas organizatoriskās un saskarsmes spējas, argumentācijas prasme; prasme patstāvīgi pieņemt lēmumus; analītiskās spējas; augsta atbildības sajūta; precizitāte; spēja strādāt individuāli un komandā; pašiniciatīva un spēja meklēt un piedāvāt jaunus risinājumus; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 999,00 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika līdz 1052,00 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam nosūtīt uz e-pastu: vinda@valmiera.edu.lv, vai personīgi Valmieras Jaunatnes centrā “Vinda”, adrese: Rīgas ielā 42, Valmierā, Valmieras novadā ar norādi „Pieteikums kultūras pasākumu organizatora/-es amatam” līdz 2025.gada 12.decembrim. Tālrunis papildu informācijai: 29446642. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KULTŪRAS PASĀKUMU ORGANIZATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 42, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Kultūra / Māksla Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-12 Kontaktpersona: vinda@valmiera.edu.lv 29446642

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) aicina darbā Valmieras novada Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes (turpmāk – Struktūrvienība) vadītāja vietnieku/-ci, būvinženieri (uz noteiktu laiku). Ja Tev ir vēlme: • organizēt un piedalīties būvniecības procesos Pašvaldības un tās iestāžu būvprojektu realizācijas laikā; • piedalīties būvprojektēšanas uzdevumu sagatavošanā, izvērtēt būvprojektus to izstrādes procesā; • veikt Pašvaldības būvju vizuālo/ tehnisko apsekošanu, atzinumu sagatavošanu, sniegt priekšlikumus un ieteikumus par prioritāri nepieciešamajiem Pašvaldības ēku un būvju remontdarbiem; • izstrādāt/organizēt Pašvaldības vajadzībām nepieciešamās remontdarbu tāmes, veikt izmaksu aplēses investīciju projektiem; • piedalīties Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēto būvobjektu projektu pieteikumiem un atskaitēm nepieciešamās būvprojektu un būvniecības dokumentācijas sagatavošanā; • nodrošināt zaļās zonas apsaimniekošanu; • nodrošināt Pašvaldībai piederošā nekustamā īpašuma apzināšanu un uzskaiti; • piedalīties Struktūrvienības budžeta sagatavošanā un kontrolē un citi; un ja Tev ir: • otrā līmeņa profesionālā vai akadēmiskā augstākā izglītība (vai tai pielīdzināma augstākā izglītība) būvniecības jomā; • vismaz pēdējo trīs gadu praktiskā pieredze būvniecības jomā; • normatīvo aktu pārzināšana būvniecības jomā un izpratne to pielietošanā; • sertifikāts ēku būvdarbu vadīšanā, būvuzraudzībā tiks uzskatīts par priekšrocību; • kompetences: labas organizatoriskās un saskarsmes spējas, argumentācijas prasme, prasme patstāvīgi pieņemt lēmumus, spēja strādāt individuāli un komandā, spēja loģiski domāt un analizēt, strādāt intensīvi, patstāvīgi un uzņemties atbildību, pašiniciatīva un spēja meklēt un piedāvāt jaunus risinājumus; • labas praktiskā pielietojuma prasmes darbam ar MS Office, Būvniecības informācijas sistēmā, Būvju informācijas modelēšanas (BIM) sistēmā un biroja tehniku; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • B kategorijas autovadītāja apliecība; mēs piedāvājam: • dinamisku, interesantu un atbildīgu darbu un ideju īstenošanas iespējas uz attīstību vērstā Pašvaldībā; • pamatalgu pārbaudes laikā 2174 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 2304 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. CV, motivācijas vēstuli (līdz vienai A4 lapai datorrakstā Arial fontā, ar burtu lielumu “11”) un augstākās izglītības dokumenta kopiju, lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz personals@valmierasnovads.lv vai personīgi Valmieras novada pašvaldības Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrā, adrese Lāčplēša ielā 2, Valmierā, Valmieras novadā ar norādi „Valmieras novada Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja vietnieka/-ces, būvinženiera/-es amatam” līdz 2025.gada 10.decembrim. Tālrunis papildu informācijai: 64207148, 27807444. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: PAŠVALDĪBAS PAMATDARBĪBAS STRUKTŪRVIENĪBAS VADĪTĀJA VIETNIEKS /DIREKTORA VIETNIEKS /PRIEKŠNIEKA VIETNIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Lāčplēša iela 2, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-10 Kontaktpersona: personals@valmierasnovads.lv 27807444

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Dikļu Kultūras centrs (turpmāk – Kultūras centrs) aicina darbā Vaidavas vēsturisko liecību ekspozīcijas vadītāju uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • piedalīties izstāžu, ekspozīciju un citu aktivitāšu ieviešanas projektos; • organizēt izstādes; • uzturēt un papildināt informāciju, apkopot un izvietot ekspozīcijas materiālus; • vadīt nodarbības un ekskursijas; • sniegt konsultācijas apmeklētājiem; un ja Tev ir: • akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība humanitārajās zinātnēs; • vēlama pieredze ekskursiju gida darbā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: teicamas organizatoriskās, komunikācijas un saskarsmes prasmes, strādājot individuāli un komandā; iniciatīva un radoša pieeja darbam; • labas prasmes darbā ar datoru, MS Office programmām un citu biroja tehniku; mēs piedāvājam: • nepilnu darba laiku 16 stundas nedēļā (0,4 slodze); • pamatalgu pārbaudes laikā 399,60 EUR (par 0,4 slodzi) pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 420,80 EUR (par 0,4 slodzi) pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citus labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un sakārtotu darba vidi. Motivācijas vēstuli, CV un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu: personals@valmierasnovads.lv ar norādi „Pieteikums Vaidavas vēsturisko liecību ekspozīcijas vadītāja/-s amatam” līdz 2025.gada 8.decembrim. Tālrunis papildu informācijai: 26486115. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: PAŠVALDĪBAS IESTĀDES VADĪTĀJS /PRIEKŠNIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Skolas iela 1, Vaidava, Vaidavas pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Nepilnais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-08 Kontaktpersona: personals@valmierasnovads.lv 26486115

Mūsu partneri