Valmieras Ziņas

Kontrasti, tosti kā stāsti, saldas vīnogas – Gruzija, ceļotāja pieredze

Lasīšanas laiks: 2 min

Ar Gruziju, kontrastu zemi, klātesošos ceturtdien, 29.oktobrī, Valmieras Tūrisma informācijas centra Ceļotāju stāstu vakarā iepazīstināja Līga Pommere, ģeogrāfe, gide un tūrisma aģentūras “Balt-Go” vadītāja.

Gruzija ir viena no senākajām kristietības valstīm pasaulē. Arī leģenda par karogu vēsta kristietības ienākšanu – tās pirmsākumi saistīti ar mūķeni, kurai, IV gadsimtā tur ierodoties, bijis no vīnogu zariem un pašas matiem gatavots krusts.

Arī laulību svinēšana pielāgota pareizticīgo paražām. Vairums iedzīvotāju ievēro gavēņu laikus, tāpēc, piemēram, oktobrī, kad vēl nav sācies gavēnis pirms Ziemassvētkiem, notiek daudz laulību ceremoniju.

“Gruzija bez baznīcām ir kā koks bez saknēm. Viesojoties šajā valstī, tās noteikti jāapmeklē. Jāatceras gan par galvassegu sievietēm, kā arī garajiem svārkiem daiļajam dzimumam un garajām biksēm vīriešiem. Dažās baznīcās pieejami lielizmēra apģērbi, ko var izmantot tie, kuri par šiem noteikumiem piemirsuši.”

No rīta pieskarties ledājiem, bet jau vakarā vērot saulrietu pie siltās Melnās jūras – tas ir tikai viens no kontrastiem. Blakus senais un modernais – ierasta parādība Gruzijā. Interesanti vienkāršā apvidū izskatās policijas vai citas valsts iestādes ēka, kas, apliecinot, ka cīņai pret korupciju jābūt caurspīdīgai, mēdz būt ar stikla fasādi.

“Gruzijā ir joks, ka dēla pirmais vārds nav “mamma”, bet gan “tosts”. Tie atšķiras no Latvijā teiktajiem. Īstenībā piedzerties nemaz nesanāk laiks, jo īsākais tosts skan apmēram desmit minūtes. Tie ir stāsti par dažādām tēmām,”

skaidro L.Pommere. Ierasts, ka, sakot tostu, vīrieši pieceļas, sievietes paliek sēžot. Sadraudzēšanās, kurai seko aicināšana ciemos, arī ir bieža parādība, turklāt jāņem vērā, ka visu uz šķīvja esošo nevajag apēst, jo tas namamāti apvainos. Viņai jāgatavo tā, ka ciemiņš ir labi paēdis, bet gardumi vēl pāri paliek. Turklāt viesi var ierasties, kad grib, bet prom iet, kad atlaiž namatēvs.

“Vīnogu sulā izmērcēti valrieksti, kas karājas kā gara desa – “Snickers” gruzīnu gaumē.”

Iecienīts gardums ir arī saulē kaltētas sulas, kuras ēd kā sulu pankūkas.

Ceļotājiem iespējams daudzkārt piedzīvot mirkļus, kad gribas teikt, ka Eiropā tā nenotiek, piemēram, neskaitāmas aitas uz šosejas, kuras apbraukt nav iespējams.

L.Pommere iesaka izbaudīt arī vīnogu talkas – lasīt, stampāt un gatavot vīnu.

“Vīnogas ir tik saldas, ka daudz nemaz ieēst nevar. Turklāt pēc tam ar plaukstām var mušas ķert, tik sulīgas un gardas ir vīnogas.”

Nākamajā Ceļotāju stāstu vakarā, kas plānots 10.novembrī, būs iespēja uzzināt, kāda Latvijas valsts karogam ir saistība ar Valmieru.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “ZAAO”, VRN 44103015509, sniedz kvalitatīvus atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus – atkritumu savākšanu, šķirošanu, transportēšanu, apstrādi un apglabāšanu videi draudzīgā veidā, kā arī veic sabiedrības informēšanu un izglītošanu. AICINĀM DARBĀ: Atkritumvedēja vadītāju (8332 01) Valmierā Mēs piedāvājam: Pilnu darba slodzi; Normālo darba laiku ar summētā darba laika organizāciju četru mēnešu pārskata periodā; Labus darba apstākļus; Bruto atalgojumu no 1360.00 mēnesī; Piemaksas par papildus darba apjomu;  Degvielas izdevumu kompensācija darbinieka nokļūšanai uz darbu; Sociālās garantijas; Kvalifikācijas celšanas iespējas; Nelaimes gadījumu apdrošināšana uzsākot darbu; Veselības apdrošināšana pēc pārbaudes laika beigām; Ģimenei draudzīgu darba vietu. Darba pienākumi: Sadzīves atkritumu, lielgabarīta atkritumu un šķiroto atkritumu savākšana; Ievērot darba drošības noteikumus pārvietojot konteinerus un strādājot ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Uzturēt automašīnu tehniski labā stāvoklī un savlaicīgi ziņot par tehniskajiem bojājumiem.  Prasības: Vidējā vai vidējā speciālā izglītība; C kategorijas autovadītāja apliecība. 95 kods; Vēlama vismaz viena gada pieredze automašīnas vadīšanā; Vēlama pieredze darbā ar hidrauliskajiem manipulatoriem; Labas tehniskās zināšanas; Prasme rīkoties ārkārtas situācijās; Komunikācijas prasmes, kas orientētas uz klientu apkalpošanu; Prasme pielietot darbā tehnisko inventāru; Organizatoriskās prasmes. Pieteikties: CV lūdzam iesūtīt e-pastā darbs@zaao.lv līdz 2024.gada 26. maijam Tālrunis informācijai: 26207402 Pateicamies par atsaucību ikvienam/i kandidātam/ei un informējam, ka SIA “ZAAO” nodrošina vienlīdzīgas iespējas ikvienam. SIA “ZAAO” atbalsta dažādību un iekļaujošu darba vidi, un kandidātus(-es) izvērtē, balstoties vienīgi uz sasniegumiem, kvalifikācijām un darba pieredzi. Informējam, ka Jūsu pieteikumu dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Personas datu apstrādes pārzinis ir SIA “ZAAO”, Rīgas iela 32, Valmiera, LV-4201 Profesija: ATKRITUMVEDĒJA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-05-26 Kontaktpersona: Personāla Speciālists

Mūsu partneri