Valmieras Ziņas

Gatis Krūmiņš: Diena, kas mainīja Latviju

Lasīšanas laiks: 2 min

1940.gada 17.jūnijā Latvijas robežu šķērsoja PSRS tanki. Šodien mēs zinām, ka todien Latvija tika okupēta, ka tas notika saskaņā ar divu tobrīd ļoti draudzīgu diktatoru – Hitlera un Staļina vienošanos, kas bija panākta jau kādu laiku iepriekš – 1939.gada 23.augustā, parakstot Molotova – Ribentropa paktu.

Šodien mums ir skaidrs, ka Latvijas valdība, tāpat, kā Lietuvas un Igaunijas valdība, tobrīd pielaida būtisku stratēģisku kļūdu, visai pasaulei un arī savai tautai nedodot skaidru ziņu, ka notiek agresija, ka PSRS armija tiek ielaista nevis ar labu prātu, bet pateicoties brutālam spiedienam. Ka armijai pavēle pretoties netiek dota tāpēc, ka no militārā viedokļa situācija bija bezcerīga.

Taču

1940.gada 17. jūnijā Latvijas ierindas pilsonis tika nostādīts zināmā šoka situācijā.

Kārlis Ulmanis, tā brīža Valsts un Ministru prezidents, kurš visos savas valdīšanas gados tā bija uzsvēris nacionālas vērtības un patriotismu, savā radio runā paziņoja: “Mūsu zemē kopš šī rīta ienāk padomju karaspēks. Tas notiek ar valdības ziņu un piekrišanu, kas savukārt izriet no pastāvošām draudzīgām attiecībām starp Latviju un Padomju Savienību. Es tādēļ vēlos, ka arī mūsu zemes iedzīvotāji ienākošās karaspēka daļas uzlūko ar draudzību.”

Tauta bija neizpratnē. Jā, PSRS karabāzes Latvijā atradās jau kopš 1939.gada rudens, taču tagad atkāpjas Latvijas valdība un jebkuram ir skaidrs, ka svešas valsts armijas ienākšana ar to ir tieši saistīta. Bet kāpēc prezidents saka, ka atnācēji ir mūsu draugi? Ar to vēl nebeidzās,

K.Ulmanis turpmākā mēneša laikā izsludināja vēlēšanas, kas drīzāk bija parodija par vēlēšanām, toties ļāva padomju režīmam vēlāk atsaukties uz visas tautas vienprātīgu atbalstu,

akceptēja Aizsargu organizācijas likvidēšanu, savu parakstu uzlika uz vēl daudziem Latvijas valsti iznīcinošiem okupācijas varas izveidotās Augusta Kirhenšteina marionešu valdības lēmumiem.

Viegli, protams, no mūsdienu pozīcijām kritizēt Kārli Ulmani.

Skaidrs, ka Latvijas okupāciju novērst viņš nespēja, Latvija tiktu pakļauta ar brutālu militāru pārspēku,

sarkanā armija karam bija sagatavojusies, jau ierīkojusi militāros hospitāļus un rezervējusi transportu Latvijas armijas karagūstekņiem. Patiesībā PSRS vadība bija ļoti pārsteigta, ka Baltijas valstis nepretojas.

Taču 17.jūnija mācība būtu jāņem vērā tiem, kas Latvijas valsti vada šobrīd un tiem, kas to vadīs nākotnē.

Grūtā un smagā brīdī ir vērts tautai pateikt taisnību.

Pateikt, ka valdība iepriekš, iespējams, ir pieņēmusi kļūmīgus lēmumus, ka uzticējusies kādam, kam nevajadzēja, nevis censties visu savu darbību pasniegt kā vienu vienīgu veiksmes stāstu, ekonomisku brīnumu un izrāvienu, kā politisku tālredzību. 

Ar šādu attieksmi mēs varam atkal nonākt pie situācijas, kad valsts iet bojā, bet tauta par to neko nezina.

Šo gan no vēstures vajadzētu mācīties.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri