Valmieras Ziņas

Burtnieku novada skolēni kopā ar zinātniekiem pēta Burtnieka ezeru

Lasīšanas laiks: 2 min

Pirmdien, 5.oktobrī, Burtnieku Ausekļa vidusskolas un Rencēnu pamatskolas skolēni iemēģināja prasmes Burtnieka izpētē. Kopā ar kvalificētiem Vides risinājuma institūta (VRI) un Latvijas Hidroekoloģijas institūta (LHEI) zinātniekiem skolēni ielūkojās ezera barības ķēdē un uzzināja, kādas sekas tajā var atstāt klimata pārmaiņas, informē Guna Dātava, Vides risinājumu institūta pārstāve.

Par globālajām klimata pārmaiņām un to sekām skolēni lielākoties uzzina no dabas zinību grāmatām, tomēr svarīgi saprast, kur tās sastopamas apkārtējā vidē. Lai pētītu, kā Burtnieka ezera veselības stāvokli ietekmē klimata pārmaiņu izraisītās sekas, skolēni kopā ar zinātniekiem analizēja ezera barības ķēdes struktūru. Drosmīgākie un spēcīgākie piedalījās zivju paraugu ievākšanā, to šķirošanā, svēršanā, mērīšanā un kuņģa satura izpētē. Līdz ar zivju paraugiem zinātnieki demonstrēja ezerā mītošās gliemenes un dreisēnas.

Savukārt, lai uzzinātu, kā izskatās ezera mazākie iemītnieki – fitoplanktons un zooplanktons, skolēni ielūkojās zinātniskajos mikroskopos. Tajos bija redzamas arī tādas fitoplanktona sugas kā toksiskās zilaļģes, kuru pastiprināta ziedēšana vasaras sezonā var negatīvi ietekmēt ezera ekoloģisko stāvokli.

Pētniecība Burtniekā norisinās jau 3.gadu, tomēr šogad pirmo reizi tiek pētīts klimata pārmaiņu pastiprinātais fenomens – zilaļģu ziedēšana un tās ietekme uz ezera ekosistēmas funkcionēšanu, stabilitāti un bioloģisko daudzveidību. Pētniecības rezultāti tiks izmantoti, lai izstrādātu zinātniski pamatotus priekšlikumus ilgtspējīgai ezera apsaimniekošanai.

Izpētes ietvaros līdz nākamā gada maijam zinātnieki pētīs gan Burtnieka, gan Alūksnes ezeru. Rezultāti visiem interesentiem būs pieejami izpētes projekta tīmekļa vietnē un pašvaldībās. Projektu finansiāli atbalsta Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finanšu instruments un to līdzfinansē VRI un LHEI.

Projekta tīmekļa vietne pieejama: www.cycle.videsinstituts.lv          

„Valmiermuižas alus” ir maza muižas darītava, kurā nesteidzīgi brūvē dzīvo alu. Esam apņēmušies kopt alus baudīšanas kultūru Latvijā, piedāvājot arvien bagātākas alus garšas, lai svētku galdā miestiņš atkal stāvētu goda vietā. Katrai lietai sava vieta! Tāpēc, lai Valmiermuižas alus darītavas izbraukumu tirdzniecības saimniecību uzturētu kārtībā un līdz ar siltajiem pavasara saules stariem brauktu uz tuvu un tālu pilsētu svētkiem, aicinām saimē IZBRAUKUMU SAIMNIECĪBAS PĀRZINI (mantzini) darbam vasaras sezonā Valmiermuižas alus izbraukumu saimniecības noliktavā, Alejas ielā 12/1, Valmiermuižā. Mēs piedāvājam: atalgojumu 5,50 EUR stundā (bruto), ērtu darba laiku - darba dienās plkst.8.00-17.00, darbinieku papildu labumus, darbu draudzīgā un latviskā saimē. Tavas ikdienas atbildības būs: turēt rūpi par izbraukumu inventāra tehnisko stāvokli, apkopi un uzskaiti, komplektēt pasūtījumus izbraukumu pasākumiem, uzturēt tīrību un kārtību noliktavā. No Tevis sagaidām: vēlmi uzlabot, attīstīt un ieviest jauninājumus, dzīvesprieku un kārtības mīlestību, pozitīvu attieksmi pret dzīvi,krampi velt alus mucu un celt alus kasti. Sūti savu CV un pārliecības vēstuli ar norādi „Izbraukumu saimniecības pārzinis” uz darbs@valmiermuiza.lv līdz š.g. 30. maijam! Vairāk par mums #valmiermuiža Facebook, Instagram un valmiermuiza.lv. SIA „Valmiermuižas alus”, reģ. Nr. 400037524585. Profesija: MANTZINIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 12/1, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-05-30 Darba sākšanas datums: 2024-05-30 Kontaktpersona: Baiba Putniņa

Mūsu partneri