Valmieras Ziņas

Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības pieredzes stāsts – zemnieku saimniecības “Adzelvieši” saimnieki Dzidra un Jānis Grīnbergi

Lasīšanas laiks: 3 min

Ar mīlestību pret savu zemi un darbu, kas iet no rokas, agronomi Dzidra un Jānis Grīnbergi saimnieko savā zemnieku saimniecībā “Adzelvieši”. Tur ar lielu rūpību tiek audzētas kaņepes, kas vēlāk pārtop dabiskos un gardos pārtikas produktos. Tos iemīļojuši cilvēki ne tikai no Latvijas, bet arī no plašās pasaules.

Zemnieku saimniecībā “Adzelvieši” var sajust patiesu vēstures un seno tradīciju auru, kas tiek glabāta un kopta ar patiesām rūpēm senajās ēku sienās, darba rīkos un pašās kaņepēs. Saimnieki aizrauj ar stāstiem par dažādām seno amatu prasmēm un savu saimniecību, ievijot tajos pa kādam asprātīgam jokam un labsirdīgam smaidam.

Iniciatīva par kaņepju audzēšanu Burtnieku pusē radās Jānim, jo tieši Vidzemē jau izsenis esot audzētas kaņepes, ēsti to produkti un tās izmantotas arī saimniecībā. Viņš vēlējās ražot no tām sviestu – ar lielu apņēmību un darba sparu saimnieki šo ieceri īstenojuši. Uzsākt darboties arī tūrisma nozarē Dzidru un Jāni iedvesmoja domubiedre Guna Ķibere, kad saimniece viņus cienājusi ar pašdarinātā kaņepju sviesta maizītēm. Tādēļ arī šodien “Adzelviešos” degustācijās iespējams baudīt dažādus kaņepju produktus saimnieku stāstu pavadībā. Viena darba rezultātā rodas idejas par nākamajiem un tā jau kopš pagājušā gadsimta beigām Dzidra un Jānis darbojas tūrisma uzņēmējdarbības jomā.

Saimnieki atzīst, ka lielākais izaicinājums tūrisma uzņēmējdarbības uzsākšanā bija tieši augstākās kvalitātes un labākās garšas produktu izveidošana. Laikietilpīgākais bijis process, kas jāveic, lai tie nonāktu ne tikai veikalu plauktos, bet arī uz degustāciju galda. Viņi tic, ka viesmīlība un sajūta, ka esi pie viņiem gaidīts viesis, meklējama tieši detaļās. Sakopta apkārtne, skaisti uzklāts galds, karsta tēja, saimnieku atsaucība un sirsnība. To cilvēki atceras, un labi vārdi rodas, redzot labi padarīto darbu. Tieši šādā veidā iegūtā viesu uzticība un labās atsauksmes mudina nepagurt un turpināt darboties tūrismā ik dienu.

Pirmie viesi zemnieku saimniecībā tika sagaidīti pirms gandrīz 30 gadiem. Pa šo laiku piedzīvoti daudz aizraujošu notikumu un sagaidīti ciemiņi gan no tuvākām, gan tālākām zemēm – viesu vidū pārstāvēti kaimiņi igauņi, Francija, Vācija, ar rūjieniešu starpniecību ciemojušies arī japāņi. Ārzemju ciemiņu uzņemšanā reizēm tiek iesaistīta arī jaunākā ģimenes paaudze, kuri labprāt angļu mēlē pastāsta par saimniecības vēsturi un tās bagātībām. Panākumu atslēga, kas viesiem liek atgriezties un ar labu atcerēties apmeklējumu “Adzelviešos” slēpjas vienkāršībā, aizraujošos stāstos un patiesās rūpēs pret savu darbu un katru, kas vēlējies ielūkoties saimniecībā.

Saimnieki ir pārliecināti – lai darbs tūrismā attīstītos, svarīgi sadarboties ne tikai ar pašiem tuvākajiem kolēģiem, bet arī ar citiem uzņēmumiem un tūroperatoriem. Darbojoties kopā, stāsti par “Adzelviešiem” izskan no mutes mutē, aicinot baudīt ekskursiju, stāstu un degustāciju programmas. Cilvēki vēlas aplūkot un iepazīt vairākas vietas vienlaikus, tādēļ dažādi ceļojumu maršruti, kuros zemnieku saimniecība ir kā viens no pieturpunktiem, ir labākais veids, kā piesaistīt arvien jaunus apmeklētājus. Jābūt vēlmei un enerģijai uzturēt esošās vērtības un laika gaitā radīt jaunas, lai papildinātu piedāvājumu un ciemiņu interese doties uz “Adzelviešiem” tikai pieaugtu. Saimniece saka: “Svarīgi ir būt priecīgam par to, kas ir. Mīļi sagaidīt un mīļi pavadīt – lai viņi un mēs esam apmierināti. Ar to pietiek!”

Tuvākajā nākotnē saimnieki iecerējuši turpināt iesākto, kā arī darbos iesaistīt ģimenes jauno paaudzi arvien vairāk. Dzidra un Jānis ir priekpilni par katru saimniecības viesi un gādā lai ikviens, aizbraucot no “Adzelviešiem” līdzi varētu paņemt sirsnību, siltas atmiņas un turpat ražotus gardus kaņepju produktus.

Nākamajā mēnesī viesosimies “Gulbīt’s desertu darbnīcā” Valmierā, lai uzzinātu, kas iedvesmoja saimnieci uzsākt savu uzņēmējdarbību tūrisma nozarē.

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri