Valmieras Ziņas

Siera vecmeistaru pieci triki Jāņu siera siešanā

Lasīšanas laiks: 3 min

Veiksmīgai siera siešanai nav nepieciešams daudz, jāatceras vien piecas lietas, kas garantēs gardāku Jāņu siera rezultātu. Ar saviem padomiem dalījās vecmeistare Zenta Bite no Siguldas novada, Vaira Taujinska no Vecpiebalgas novada, ZS “Vecsiljāņi’ siera meistare Ieva Midega no Kokneses novada un rīdziniece Maija Kaire, kafejnīcas “Kairi” saimniece. 

Pareizās sastāvdaļas

Īstenā Jāņu siera recepte sastāv vien no piecām sastāvdaļām – biezpiena, piena, skābā krējuma, olām un sviesta. Lai arī Jāņu siera gatavošana katrā mājā mēdz būt sava, siera sējējas atzīst, ka garšas noslēpums slēpjas svaigu un kvalitatīvu produktu izvēlē – no lauku pilnpiena un olām gatavots siers būs gardāks, mīkstāks un arī vizuāli košāks. Turklāt, ja vēlaties, lai siers iegūst vienmērīgu, dzeltenu krāsu, olas jāliek kopā ar sviestu, bet, ja tās liksiet reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains.

Siera meistare Vaira Taujinska iesaka: “Biezpienam jābūt drusku skābam, citādi neatdalīsies sūkalas, un masa nesavilksies sierā. Ja biezpienam skābuma trūkst, to var sajaukt ar skābu krējumu vai rūgušpienu. Jāuzmanās arī, lai piens un biezpiens nav pārāk trekni. Labāk, lai viens no produktiem ir liesāks, jo pretēji siers būs ļoti mīksts un to nevarēs sasiet ritulī. Tomēr arī tā nav bēda! Šādā gadījumā siera masu droši var sakult ar blenderi un izveidot gardu smērsieru. Galvenais nebaidīties – defektu vienmēr var pārvērst efektā!”

Garšaugi un piedevas pie siera

Tradicionāla Jāņu siera pagatavošanai ar garšvielām neaizraujas – pilnīgi pietiek ar sāli un ķimenēm, kas piedod šim sieram tik specifisko Jāņu siera garšu un izskatu. Siera meistare Ieva Midega, daloties savos siera siešanas trikos, iesaka sāli pievienot tikai pašās beigās, ierīvējot ar to siera ritulīti. Ja sieru pievienos gatavošanas procesā, piens var piedegt.

Ja vēlaties iegūt neparastāku un mūsdienīgāku siera garšu, esiet radoši un izvēlieties dažādus zaļumus un garšaugus – svaigi sasmalcinātas bazilika lapiņas, saulē kaltētus tomātus, papriku, ķiplokus. Nebaidieties eksperimentēt arī ar saldām garšām, lietojot medu, vaniļu, citrona miziņu vai žāvētus augļus, riekstus un rozīnes.

Meistare Zenta Bite stāsta, ka tradicionāli gatavo sieru ar ķimenēm vai saulespuķu sēklām. Tomēr mājās iecienītas ir arī saldā siera variācijas – ar rozīnēm, valriekstiem, lazdu riekstiem, žāvētām aprikozēm, plūmēm, žāvētām lielogu dzērvenēm. “Par svētku tradīciju mūsu pusē nu jau kļuvusi Jāņu siera ēšana kopā ar medu. Kolēģim ir bites –  viņš uz Jāņiem sagādā svaigu medu, es sasienu sieru. Viesi ļoti slavē – medus un siers veido lielisku garšas kombināciju,” svētku galda idejā dalās Zenta.

Savukārt meistare Maija Kaire Jāņu sieru iesaka baudīt ar lāceņu ievārījumu un melnu kafiju: “Līdzīgi kā siers perfekti der kombinācijā ar vīnu, tas fantastiski sader arī ar labu, stipru kafiju!”

Marle un caurduris

Kad siera masa uzkarsēta, sūkalas notecinātas un garšaugi pievienoti, var sākt pašu siera siešanu. Šeit nepieciešama vien marle, kas izklāta caurdurī. Marle stingri jāsaņem kopā un mezglā jāsagriež marles stūrus, izspiežot slapjumu. “Būtiski, lai marle vai lina audums, kurā sien sieru, ir iepriekš samitrināts, jo pretēji siers pielips pie drānas un nebūs atdalāms,” iesaka Vaira Taujinska.

Saules forma jeb noslēguma fāze

Lai arī noslēguma fāzē, kad, aizsienot marli, veidojat siera formu, ir iespējamas variācijas, īstens Jāņu siers, tāpat kā Jāņu vainaga aplis un Jāņuguns, simbolizē sauli, tāpēc tradicionāli to sienam apaļā ritulī. Kad forma ir izveidota, tai noteikti nepieciešama slogošana. Ja vēlaties drupanāku sieru, būs nepieciešams smagāks slogs un ilgāks slogošanas laiks.

Piektais elements jeb mīlestība

Lai arī cik atšķirīgi sieru sietu dažādos reģionos, katra saimniece atzīst, ka garda Jāņu siera priekšnoteikums slēpjas mīlestībā pret darbu, kas tiek atalgots ar gandarījumu, ceļot sieru līgotāju galdā. Jārēķinās, ka īpašas rūpes prasīs tie sieri, kurus nogatavina ilgtermiņā.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku; biļešu pārdošana; darbs ar elektronisko kases aparātu; pasažieru kvalitatīva apkalpošana. PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods; vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi; labas saskarsmes un komunikācijas prasmes; latviešu valodas zināšanas. UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā; darba samaksu līdz 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas); pilnas sociālās garantijas; daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu; 95. koda apmācības; apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas; veselības apdrošināšanas iespējas; iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā; ikgadējās un 95. koda apmācības. CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 3 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-01 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: info@vtu-valmiera.lv, mob.t.29231565

SIA “VALMIERAS NAMSAIMNIEKS” aicina savā komandā kolēģi uz nenoteiktu laiku TRAKTORTEHNIKAS / SPECIALIZĒTĀ AUTOMOBIĻA VADĪTĀJU Galvenie darba pienākumi: • Vadīt un apkalpot specializēto (arī kravas) automobili / traktortehniku • Uzturēt uzticēto automobili / traktoru un tā iekārtas tehniskajā kārtībā • Veikt vispārējos ielu un ceļu uzturēšanas un labiekārtošanas darbus Prasības: • Vidējā vispārējā vai profesionālā izglītība • Autovadītāja apliecība B, C kategorija / Traktortehnikas vadītāja apliecība • Pieredze kravas automobiļa / traktortehnikas vadīšanā un tehniskajā apkalpošanā • Vēlama vadītāja apliecība ar ierakstu par profesionālajām zināšanām (kods 95), nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināta apmācība par darba devēja līdzekļiem • Fiziskā izturība un spēja strādāt komandā Piedāvājam: • darbu vienā no lielākajiem namu pārvaldīšanas uzņēmumiem Vidzemē • veselības apdrošināšanu pēc nostrādātiem 6 mēnešiem • nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc nostrādātiem 3 mēnešiem • labumu grozu atbilstoši koplīgumam • līdzmaksājumu sporta aktivitātēm • atalgojums no 1190- 1456 EUR mēnesī pirms nodokļu samaksas • regulāras piemaksas par virsstundu/dežūru darbu un darbu svētku dienās Pieteikties līdz 2025.gada 30.novembrim, sūtot CV elektroniski uz personals@v-nami.lv vai iesniegt personīgi Semināra ielā 2a, Valmierā, Valmieras novadā. Sazināsimies tikai ar tiem pretendentiem, kuri tiks uzaicināti uz pārrunām. Tālrunis papildus informācijai: 28329013 Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti šīs atlases konkursa ietvaros. Datu pārzinis ir SIA “VALMIERAS NAMSAIMNIEKS”, Semināra iela 2a, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: SPECIALIZĒTĀ /AUTOMOBIĻA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Semināra iela 2A, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-11-30 Kontaktpersona: VALMIERAS NAMSAIMNIEKS VALMIERAS NAMSAIMNIEKS

Mūsu partneri