Valmieras Ziņas

Siera vecmeistaru pieci triki Jāņu siera siešanā

Lasīšanas laiks: 3 min

Veiksmīgai siera siešanai nav nepieciešams daudz, jāatceras vien piecas lietas, kas garantēs gardāku Jāņu siera rezultātu. Ar saviem padomiem dalījās vecmeistare Zenta Bite no Siguldas novada, Vaira Taujinska no Vecpiebalgas novada, ZS “Vecsiljāņi’ siera meistare Ieva Midega no Kokneses novada un rīdziniece Maija Kaire, kafejnīcas “Kairi” saimniece. 

Pareizās sastāvdaļas

Īstenā Jāņu siera recepte sastāv vien no piecām sastāvdaļām – biezpiena, piena, skābā krējuma, olām un sviesta. Lai arī Jāņu siera gatavošana katrā mājā mēdz būt sava, siera sējējas atzīst, ka garšas noslēpums slēpjas svaigu un kvalitatīvu produktu izvēlē – no lauku pilnpiena un olām gatavots siers būs gardāks, mīkstāks un arī vizuāli košāks. Turklāt, ja vēlaties, lai siers iegūst vienmērīgu, dzeltenu krāsu, olas jāliek kopā ar sviestu, bet, ja tās liksiet reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains.

Siera meistare Vaira Taujinska iesaka: “Biezpienam jābūt drusku skābam, citādi neatdalīsies sūkalas, un masa nesavilksies sierā. Ja biezpienam skābuma trūkst, to var sajaukt ar skābu krējumu vai rūgušpienu. Jāuzmanās arī, lai piens un biezpiens nav pārāk trekni. Labāk, lai viens no produktiem ir liesāks, jo pretēji siers būs ļoti mīksts un to nevarēs sasiet ritulī. Tomēr arī tā nav bēda! Šādā gadījumā siera masu droši var sakult ar blenderi un izveidot gardu smērsieru. Galvenais nebaidīties – defektu vienmēr var pārvērst efektā!”

Garšaugi un piedevas pie siera

Tradicionāla Jāņu siera pagatavošanai ar garšvielām neaizraujas – pilnīgi pietiek ar sāli un ķimenēm, kas piedod šim sieram tik specifisko Jāņu siera garšu un izskatu. Siera meistare Ieva Midega, daloties savos siera siešanas trikos, iesaka sāli pievienot tikai pašās beigās, ierīvējot ar to siera ritulīti. Ja sieru pievienos gatavošanas procesā, piens var piedegt.

Ja vēlaties iegūt neparastāku un mūsdienīgāku siera garšu, esiet radoši un izvēlieties dažādus zaļumus un garšaugus – svaigi sasmalcinātas bazilika lapiņas, saulē kaltētus tomātus, papriku, ķiplokus. Nebaidieties eksperimentēt arī ar saldām garšām, lietojot medu, vaniļu, citrona miziņu vai žāvētus augļus, riekstus un rozīnes.

Meistare Zenta Bite stāsta, ka tradicionāli gatavo sieru ar ķimenēm vai saulespuķu sēklām. Tomēr mājās iecienītas ir arī saldā siera variācijas – ar rozīnēm, valriekstiem, lazdu riekstiem, žāvētām aprikozēm, plūmēm, žāvētām lielogu dzērvenēm. “Par svētku tradīciju mūsu pusē nu jau kļuvusi Jāņu siera ēšana kopā ar medu. Kolēģim ir bites –  viņš uz Jāņiem sagādā svaigu medu, es sasienu sieru. Viesi ļoti slavē – medus un siers veido lielisku garšas kombināciju,” svētku galda idejā dalās Zenta.

Savukārt meistare Maija Kaire Jāņu sieru iesaka baudīt ar lāceņu ievārījumu un melnu kafiju: “Līdzīgi kā siers perfekti der kombinācijā ar vīnu, tas fantastiski sader arī ar labu, stipru kafiju!”

Marle un caurduris

Kad siera masa uzkarsēta, sūkalas notecinātas un garšaugi pievienoti, var sākt pašu siera siešanu. Šeit nepieciešama vien marle, kas izklāta caurdurī. Marle stingri jāsaņem kopā un mezglā jāsagriež marles stūrus, izspiežot slapjumu. “Būtiski, lai marle vai lina audums, kurā sien sieru, ir iepriekš samitrināts, jo pretēji siers pielips pie drānas un nebūs atdalāms,” iesaka Vaira Taujinska.

Saules forma jeb noslēguma fāze

Lai arī noslēguma fāzē, kad, aizsienot marli, veidojat siera formu, ir iespējamas variācijas, īstens Jāņu siers, tāpat kā Jāņu vainaga aplis un Jāņuguns, simbolizē sauli, tāpēc tradicionāli to sienam apaļā ritulī. Kad forma ir izveidota, tai noteikti nepieciešama slogošana. Ja vēlaties drupanāku sieru, būs nepieciešams smagāks slogs un ilgāks slogošanas laiks.

Piektais elements jeb mīlestība

Lai arī cik atšķirīgi sieru sietu dažādos reģionos, katra saimniece atzīst, ka garda Jāņu siera priekšnoteikums slēpjas mīlestībā pret darbu, kas tiek atalgots ar gandarījumu, ceļot sieru līgotāju galdā. Jārēķinās, ka īpašas rūpes prasīs tie sieri, kurus nogatavina ilgtermiņā.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandā! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” aicina darbā skolotāja palīgu (profesijas kods 5312 01) (40 stundas nedēļā, viena likme) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veicināt un nostiprināt bērniem pašapkalpošanās prasmes un kultūrhigiēniskās iemaņas; • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • nodrošināt telpu uzkopšanu saskaņā ar higiēnas noteikumu prasībām; • sadarboties ar grupas pedagogiem; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība; • valsts valodas prasme atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva un atbildīga attieksme pret darbu; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 760 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 810 EUR pirms nodokļu nomaksas; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • radošu un interesantu darbu atsaucīgā un draudzīgā kolektīvā; • profesionālās pilnveides iespējas un izaugsmes iespējas; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), motivācijas vēstuli, lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu v2v@valmiera.edu.lv, līdz 2025.gada 28.novembrim. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-28 Kontaktpersona: v2v@valmiera.edu.lv 64281559 (lietvede)

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr. 40003115846 - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Valmierā, Pauku ielā 1. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Apmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā, mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 1000-1050 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Valmierā, Pauku ielā 1 vai pieteikties personīgi WhatsApp mob.tel.nr. +371 25 614 427. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Pauku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-20 Kontaktpersona: top! VALMIERA, PAUKU 1 lūdzam sūtīt uz e-pastu vai pieteikties WhatsApp

Mūsu partneri