Valmieras Ziņas

Siera vecmeistaru pieci triki Jāņu siera siešanā

Lasīšanas laiks: 3 min

Veiksmīgai siera siešanai nav nepieciešams daudz, jāatceras vien piecas lietas, kas garantēs gardāku Jāņu siera rezultātu. Ar saviem padomiem dalījās vecmeistare Zenta Bite no Siguldas novada, Vaira Taujinska no Vecpiebalgas novada, ZS “Vecsiljāņi’ siera meistare Ieva Midega no Kokneses novada un rīdziniece Maija Kaire, kafejnīcas “Kairi” saimniece. 

Pareizās sastāvdaļas

Īstenā Jāņu siera recepte sastāv vien no piecām sastāvdaļām – biezpiena, piena, skābā krējuma, olām un sviesta. Lai arī Jāņu siera gatavošana katrā mājā mēdz būt sava, siera sējējas atzīst, ka garšas noslēpums slēpjas svaigu un kvalitatīvu produktu izvēlē – no lauku pilnpiena un olām gatavots siers būs gardāks, mīkstāks un arī vizuāli košāks. Turklāt, ja vēlaties, lai siers iegūst vienmērīgu, dzeltenu krāsu, olas jāliek kopā ar sviestu, bet, ja tās liksiet reizē ar biezpienu, siers izskatīsies ziedains.

Siera meistare Vaira Taujinska iesaka: “Biezpienam jābūt drusku skābam, citādi neatdalīsies sūkalas, un masa nesavilksies sierā. Ja biezpienam skābuma trūkst, to var sajaukt ar skābu krējumu vai rūgušpienu. Jāuzmanās arī, lai piens un biezpiens nav pārāk trekni. Labāk, lai viens no produktiem ir liesāks, jo pretēji siers būs ļoti mīksts un to nevarēs sasiet ritulī. Tomēr arī tā nav bēda! Šādā gadījumā siera masu droši var sakult ar blenderi un izveidot gardu smērsieru. Galvenais nebaidīties – defektu vienmēr var pārvērst efektā!”

Garšaugi un piedevas pie siera

Tradicionāla Jāņu siera pagatavošanai ar garšvielām neaizraujas – pilnīgi pietiek ar sāli un ķimenēm, kas piedod šim sieram tik specifisko Jāņu siera garšu un izskatu. Siera meistare Ieva Midega, daloties savos siera siešanas trikos, iesaka sāli pievienot tikai pašās beigās, ierīvējot ar to siera ritulīti. Ja sieru pievienos gatavošanas procesā, piens var piedegt.

Ja vēlaties iegūt neparastāku un mūsdienīgāku siera garšu, esiet radoši un izvēlieties dažādus zaļumus un garšaugus – svaigi sasmalcinātas bazilika lapiņas, saulē kaltētus tomātus, papriku, ķiplokus. Nebaidieties eksperimentēt arī ar saldām garšām, lietojot medu, vaniļu, citrona miziņu vai žāvētus augļus, riekstus un rozīnes.

Meistare Zenta Bite stāsta, ka tradicionāli gatavo sieru ar ķimenēm vai saulespuķu sēklām. Tomēr mājās iecienītas ir arī saldā siera variācijas – ar rozīnēm, valriekstiem, lazdu riekstiem, žāvētām aprikozēm, plūmēm, žāvētām lielogu dzērvenēm. “Par svētku tradīciju mūsu pusē nu jau kļuvusi Jāņu siera ēšana kopā ar medu. Kolēģim ir bites –  viņš uz Jāņiem sagādā svaigu medu, es sasienu sieru. Viesi ļoti slavē – medus un siers veido lielisku garšas kombināciju,” svētku galda idejā dalās Zenta.

Savukārt meistare Maija Kaire Jāņu sieru iesaka baudīt ar lāceņu ievārījumu un melnu kafiju: “Līdzīgi kā siers perfekti der kombinācijā ar vīnu, tas fantastiski sader arī ar labu, stipru kafiju!”

Marle un caurduris

Kad siera masa uzkarsēta, sūkalas notecinātas un garšaugi pievienoti, var sākt pašu siera siešanu. Šeit nepieciešama vien marle, kas izklāta caurdurī. Marle stingri jāsaņem kopā un mezglā jāsagriež marles stūrus, izspiežot slapjumu. “Būtiski, lai marle vai lina audums, kurā sien sieru, ir iepriekš samitrināts, jo pretēji siers pielips pie drānas un nebūs atdalāms,” iesaka Vaira Taujinska.

Saules forma jeb noslēguma fāze

Lai arī noslēguma fāzē, kad, aizsienot marli, veidojat siera formu, ir iespējamas variācijas, īstens Jāņu siers, tāpat kā Jāņu vainaga aplis un Jāņuguns, simbolizē sauli, tāpēc tradicionāli to sienam apaļā ritulī. Kad forma ir izveidota, tai noteikti nepieciešama slogošana. Ja vēlaties drupanāku sieru, būs nepieciešams smagāks slogs un ilgāks slogošanas laiks.

Piektais elements jeb mīlestība

Lai arī cik atšķirīgi sieru sietu dažādos reģionos, katra saimniece atzīst, ka garda Jāņu siera priekšnoteikums slēpjas mīlestībā pret darbu, kas tiek atalgots ar gandarījumu, ceļot sieru līgotāju galdā. Jārēķinās, ka īpašas rūpes prasīs tie sieri, kurus nogatavina ilgtermiņā.

Vairāk par mums uzzināsi šeit: https://www.vid.gov.lv/lv/personals VALSTS IEŅĒMUMU DIENESTS (reģ. Nr. 90000069281) izsludina konkursu uz Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes Otrās juridisko personu parādu atgūšanas daļas galvenā nodokļu inspektora ierēdņa amatu (2 vakances uz nenoteiktu laiku un 1 vakance uz noteiktu laiku) Ar iespēju strādāt Valmierā, Madonā, Cēsīs, Balvos, Daugavpilī vai Rīgā. Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes kompetencē ir Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) pamatdarbības un atbalsta funkcijas īstenošana labprātīgas nodokļu, nodevu, citu valsts noteikto obligāto maksājumu un tieši piemērojamos Eiropas Savienības normatīvajos aktos par muitas lietām noteikto maksājumu saistību izpildes, aprēķināšanas un maksāšanas pareizības kontroles, atbalsta un nodokļu parādu piedziņas jomā. Ja vēlies ieguldīt savas zināšanas un prasmes interesantā un dinamiskā vidē un ikdienā pildīt darba pienākumus, kas saistīti ar nodokļu maksātāju nesavlaicīgu norēķināšanu ar valsts budžetu, konkrētas situācijas analīzi un risinājumu piedāvāšanu, vienojoties ar parādnieku par parāda atmaksu, vai nodokļu parādu atgūšanas procesa uzsākšanu parādniekam, piesakies! Obligātās prasības: vismaz pirmā līmeņa profesionālā augstākā (koledža) izglītība; zināšanas nodokļu normatīvajos aktos; atbilstība likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta pirmās daļas un Valsts civildienesta likuma 7.panta prasībām*; nevainojama reputācija. Ja Tev piemīt kāda no šādām īpašībām, mēs Tevi gaidām Otrās juridisko personu parādu atgūšanas daļā: esi nosvērts; patīk meklēt risinājumus; spēj sekot līdzi informācijai; proti analizēt informāciju; atbildīgi risini izveidojušos situāciju; saskati likumsakarības; strādā ar datoru un programmām; komunicē ar jebkuru personu. Tev ikdienā būs šādi pienākumi: jākomunicē ar nodokļu maksātājiem attālināti vai rakstiski; jārīko un jāpiedalās attālinātajās tikšanās ar nodokļu maksātājiem; jāgatavo pieprasījumi un rīkojumi nodokļu maksātājiem, iestādēm un organizācijām; jāstrādā ar informācijas sistēmām un jāiegūst informācija par nodokļu maksātāju; jāanalizē nodokļu maksātāja saimnieciskā darbība; jāvērtē finanšu dokumenti, jāapkopo informācija un jāgatavo argumentēti lēmumu projekti; jāsadarbojas ar kolēģiem. Mēs piedāvājam: Stabilu atalgojumu, mēnešalga no 1130 līdz 1388 EUR (bruto), pārbaudes laikā līdz 1200 EUR, atkarībā no Tavas profesionālās pieredzes ilguma attiecīgajā jomā, kas iegūta pēdējo piecu gadu laikā;. Tev būs sociālās garantijas. Apdrošināšanas polisi. Brīvas papildus dienas (papildatvaļinājuma dienas). Iespēju strādāt mūsdienīgā darba vidē. Labas izaugsmes iespējas. Ieguldīt savas zināšanas un prasmes. Tavs darbs būs novērtēts no kolēģu un vadības puses. Ātri apgūt darba pienākumus. Teicamu kolektīvu. Elastīgu un ērtu darba laiku. Priekšrocības pretendentam ar: ˗ pirmā līmeņa profesionālo augstāko (koledža) izglītību ekonomikā vai komerczinībās un administrēšanā vai tiesību zinātnē. Ierēdņa dienesta vieta: Beātes iela 49, Valmiera; Raiņa iela 3, Madona; Kr.Valdemāra iela 2, Cēsis; Brīvības iela 81, Balvi; Rīgas iela 4/6, Daugavpils; Talejas iela 1, Rīga Pieteikuma vēstuli, dzīvesgaitas aprakstu (Curriculum Vitae (CV)), izglītību apliecinoša dokumenta kopiju 20 dienu laikā no šī sludinājuma publicēšanas Nodarbinātības valsts aģentūras vakanču portālā lūdzam nosūtīt Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, vai uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Konkurss uz NNVP_2JPPAD_GNI_norādi pašvaldību_Vards_Uzvards”. Pretendentiem, kuri izglītību ir ieguvuši ārvalstīs, lūdzam pievienot dokumentu par tās akadēmisko atzīšanu Latvijā. Piesakot savu kandidatūru vakantajam ierēdņa amatam, pretendents apliecina, ka atbilst likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta pirmās daļas un Valsts civildienesta likuma 7.panta prasībām. Ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.panta 1. un 2.punktu, informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu kvalitatīvu atlases konkursa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem nodarbinātības jomā. Personas datu apstrādes pārzinis ir VID Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, tālr.+371 67122633; datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija: datuaizsardziba@vid.gov.lv, tālr. +371 67122658, +371 67122660. Papildu informāciju par personas datu apstrādi un par atlases procesa privātuma politiku VID ir pieejama VID tīmekļa vietnē sadaļās: Personas datu apstrāde VID un Atlases procesa privātuma politika. Jautājumos par amata pienākumiem zvani uz tālruņa numuru +371 67123733. Ja Tev ir neskaidrības par konkursu, zvani uz tālruņa numuru +371 67122633 vai uzdod savu jautājumu, rakstot uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Jautājums par konkursu”. *Šā panta pirmās daļas 4. punkts neattiecas uz personu, kura pretendē uz ierēdņa amatu, kas ir vakants uz noteiktu laiku. Profesija: GALVENAIS NODOKĻU INSPEKTORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 49, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 3 Aktuāla līdz: 2025-07-28 Kontaktpersona: vid.konkursi@vid.gov.lv, 67122633

Mūsu partneri