Valmieras Ziņas

Rudens ābolu raža – ne tikai desertos

Lasīšanas laiks: 4 min

Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos. Par šī tik tradicionālā augļa ne tik ierasto “ampluā” un ābolu lielisko pielietojumu sāļajos ēdienos stāsta Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Garšas unikalitāte

Atkarībā no ābolu šķirnes un to ražas novākšanas laika ābolu garšas atšķiras – vasaras āboli parasti ir nedaudz saldāki, savukārt rudens šķirnes ir skābenākas. Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka rudenī pēc ražas novākšanas augļi vēl vairākus mēnešus nogatavinās, kļūstot saldenāki. Tāpēc mūsu platuma grādos ir pieejama tik plaša ābolu garšu daudzveidība, kas lieti noder, gatavojot gan saldos, gan sāļos ēdienus. Pamatēdienos un sāļajās uzkodās vislabāko garšas balansu var rast, izmantojot rudens ražas laikā ievāktos augļus, skaidro šefpavārs Normunds Baranovskis.

Ābols laika griežos

Var šķist, ka augļu pievienošana pamatēdienos vai uzkodās ir jaunu garšu piedzīvojumu meklēšana 21. gadsimta virtuvē, taču tā nebūt nav. Kā skaidro Normunds Baranovskis, ābols jau izsenis pavārgrāmatās tiek pieminēts kā sāļo ēdienu sastāvdaļa, piemēram, cūkgaļas cepetī vai plaši pazīstamajos salātos “siļķe kažokā” savulaik ikviena mājsaimniece klāt pievienoja ābolu – šobrīd gan to dara vien retais. Mūsdienās ābolu visbiežāk pievieno uzkodās un salātos, lai paspilgtinātu un atsvaidzinātu kopējo ēdiena garšu. Savukārt pamatēdienos to vairs neizmanto tik bieži, ja neskaita dažādu veidu mērcēs vai piedevās (nereti nedaudz sasālīti āboli ar pīles taukiem tiek pasniegti kopā ar svētku cepeti).

Lieliska saskaņa

Salātos ar ābolu var eksperimentēt visnotaļ brīvi. Ļoti labi saskaņa ābolam ir ar tādiem produktiem kā burkāni, selerija sakne, rieksti, gurķis un salātlapas, tādēļ šos produktus var miksēt nebaidoties, stāsta Normunds. Tāpat izcila garšu kombinācija veidosies, ja ābolus pievienosi siera vai vistas gaļas salātiem, piešķirot tiem vēl nebijušu svaigumu. Kā skaidro šefpavārs, franču kulinārijā ābolus pievieno, gatavojot dažādu putnu gaļas ēdienus, piemēram, pastētes, kurās izmanto ābolu brendiju, tāpat arī sautējumos vai cepešos, kurus pilda ar ābolu un rozīņu maisījumu.

Šefpavārs Normunds Baranovskis atgādina: pirms ēdienam pievieno ābolus svaigā veidā, tos noteikti vajadzētu apslacīt ar citrona sulu vai vieglu etiķi, lai auglis neoksidējas un neiekrāsojas melns,saglabājot savu izteiksmīgo krāsu.

Viegli pagatavojamas receptes:

Ar āboliem pildīts vistas cepetis

Sastāvdaļas:

Vista – 1 gab.

Āboli – 3 gab.

Rozīnes – 1 sauja

Ķiploks – 3 daiviņas

Rozmarīns – 3 zariņi

Medus – 1 – 2 ēdamk.

Sviests – 1 ēdamk.

Čili pulveris – 2 tējk.

Sāls, pipari – pēc garša

 

Piedevas:

Burkāns – 3 gab.

Pastinaks – 2 gab.

Kālis – 2 gab.

Rācenis – 1 gab.

Sviests – 1 – 2 ēdamk.

Ķiploks – 2 gab.

Rozmarīns – 1 zariņš

Sāls, pipari – pēc garšas

 

Pagatavošana:

Nomizo ābolus, attīra no sēkliņām, sagriež gabalos un sajauc ar rozīnēm un medu. Pievieno 1 tējkaroti čili, 1 zariņu rozmarīna un 1 daiviņu sasmalcināta ķiploka. Pārējo rozmarīnu un ķiploku sasmalcina, sajauc ar čili, izkausētu sviestu un apsmērē vistu gan no iekšpuses, gan ārpuses.

Vistu pilda ar āboliem un aizsien ar diegu, lai pildījums neizbirst.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 170°C, pildīto vistu cep aptuveni 1,5 – 2 h.

Gatavo krāsnī ceptas saknes. Tās notīra un sagriež vienāda lieluma gabalos.

Ķiplokam noņem tikai ārējo mizu un veselu liek pie dārzeņiem – tā tas saglabās visas garšas.

Dārzeņus sajauc ar sasmalcinātu rozmarīnu, sāli, pipariem un sviestu.

Kad cepetis gandrīz gatavs, liek krāsnī dārzeņus. (Tāpat kā cepeti, saknes un ķiploku cep noslēgtā traukā, folijā vai folijas plēvē.)

Atceries!

Cepeti vari cept arī folijā, folijas plēvē vai čuguna katliņā ar vāku. Tad viss šķidrums paliks traukā un cepetis būs sulīgāks.

Valdorfa salātu laiviņas

Sastāvdaļas:

Vistas fileja – 1 gab.

Zaļās vīnogas – 10 gab.

Valrieksti – 1 sauja

Cigoriņu salāti – 1 gab.

Ābols – 1 liels vai 2 mazāki

Selerija – 1 kāts

Olīveļļa – 1 ēdamk.

Sāls – 1/2 tējk.

Jaukto garšvielu maisījums – 1/2 tējk.

 

Mērcei:

Turku jogurts Rimi – 1 burciņa

Citrons – 1/3 gab.

Medus – 1/2 tējk.

 

Pagatavošana:

Noskalo dārzeņus, augļus, ogas un salātus. Selerijas kātu un ābolu sagriež vienāda lieluma kubiņos. Vīnogas pārgriež uz pusi vai četrās daļās. Ja vīnogās ir kauliņi, izņem tos. Vīnogas pievieno āboliem un selerijai. Pieber smalkāk sagrieztus valriekstus.

Pagatavo mērci, sajauc jogurtu, citrona sulu un medu. Salātus sajauc ar mērci.

Cigoriņa salātu lapas izliek kā laiviņas un pilda ar salātiem.

Vistas fileju sagriež strēmelītēs un apcep līdz gatavībai kopā ar garšvielām.

Salātiem virsū liek ceptas vistas filejas gabaliņus.

Atceries!

Vistas filejas vietā vari izmantot arī jūras veltes vai, ja esi veģetārietis, pievieno vairāk riekstu un pasniedz ar svaigi ceptiem maizes grauzdiņiem.

 

 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (reģistrācijas Nr. 90009029104, nmpd.gov.lv) aicina pieteikties uz vakanto amatu Elektriķis/-e (profesijas kods 7411 01) Darba vides nodrošinājuma nodaļā Darba vieta: Rīgas iela 47A, Valmiera, Valmieras nov. Darba laiks: uz noteiktu laiku (~6 mēneši ), normālais darba laiks 40 stundas nedēļā Mēs uzticēsim: nodrošināt ārējo un iekšējo elektroinstalācijas tīklu nepārtrauktu un drošu darbību, t.sk. bojājumu novēršanu, remontu un nepieciešamo elementu nomaiņu; nodrošināt vējstrāvu sistēmu darbības nepārtrauktību, veikt nepieciešamos remontdarbus; veikt jaunu elektroinstalācijas tīklu izbūvi un elektroiekārtu uzstādīšanu; veikt apgaismes tīklu apkalpošanu un remontu; veikt strāvas ģeneratoru tehniskās pārbaudes. Ko iegūsi, ja pievienosies mums: atbildīgu darbu pie viena no lielākajiem nozares darba devējiem; mēnešalgu no 929 EUR līdz 1026 EUR (pirms nodokļu nomaksas); sociālās garantijas (atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam – ikgadējo atvaļinājumu, papildatvaļinājumu atbilstoši darbinieka darbības ikgadējam novērtējumam līdz 5 darba dienām, mācību iespējas); labus darba apstākļus, profesionālus un atsaucīgus darba kolēģus. Tu esi kā radīts darbam Dienestā, ja Tev ir: vidējā profesionālā izglītība; vēlama vismaz 3 gadu profesionālā darba pieredze; spēkā esoša B vai Bz elektrodrošības grupas apliecība; zināšanas un prasmes darbā ar tehnisko dokumentāciju – elektroiekārtu montāžas, darbības un ekspluatācijas parametru noteikšanu; pieredze elektroietaišu uzstādīšanā un apkalpošanā; labas valsts valodas prasmes atbilstoši vismaz A līmeņa 2.pakāpei; B kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Lai pieteiktos konkursam CV (Curriculum Vitae) līdz 2025. gada 29. decembrim sūtīt elektroniski uz e-pastu konkursam@nmpd.gov.lv ar norādi “Elektriķis/-e” vai iesniegt personīgi Rīgas ielā 47A, Valmierā. Papildus informācija pa tālruni: 67337625 vai 67337052. Atlases procesā tiek rūpīgi izvērtētas kandidāta zināšanas, pieredze un profesionālā atbilstība konkrētajam amatam. Dienestam ir vienlīdzīga attieksme pret visiem, neatkarīgi no dzimuma, etniskās izcelsmes, seksuālās orientācijas, reliģiskās pārliecības vai jebkuras citas piederības. Pamatojoties uz Vispārīgo datu aizsardzības regulu, informējam, ka pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem nodarbinātības jomā. Datu pārzinis ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, adrese: Laktas iela 8, Rīga, LV-1013; tālr. Nr. 67337000; e-pasts: nmpd@nmpd.gov.lv. Vairāk informācijas skatīt: https://www.nmpd.gov.lv/lv/privatuma-politika#personala-atlase Profesija: ELEKTRIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 47A, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-29 Kontaktpersona: CV sūtīt elektroniski uz e- pastu: konkursam@nmpd.gov.lv ar norādi " Elektriķis/-e Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

“Rūjienas saldējums”, palielinot ražošanas apjomus, aicina darbā darbiniekus  ražošanas cehā pie Mini Melt Big iekārtas   Mēs Tev uzticēsim: Veikt darbu pie ražošanas līnijām saldējuma ražotnē; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus pēc maiņas vadītāja norādēm. No Tevis sagaidām: Fizisko noturību, stingri ievērot sanitārās un higiēnas prasības, koncentrēšanās spējas; Spēju strādāt maiņu grafikā - 12 stundas; Vēlmi mācīties un apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1200 – 1300 EUR pirms nodokļu nomaksas; Sociālās garantijas; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Darbu maiņu grafikā – dienas un nakts maiņas; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Iespēju iegādāties saldējumu par darbiniekiem draudzīgām cenām; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: PIENA PRODUKTU PĀRSTRĀDĀTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 5 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-20 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri