Valmieras Ziņas

Rudens ābolu raža – ne tikai desertos

Lasīšanas laiks: 4 min

Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos. Par šī tik tradicionālā augļa ne tik ierasto “ampluā” un ābolu lielisko pielietojumu sāļajos ēdienos stāsta Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Garšas unikalitāte

Atkarībā no ābolu šķirnes un to ražas novākšanas laika ābolu garšas atšķiras – vasaras āboli parasti ir nedaudz saldāki, savukārt rudens šķirnes ir skābenākas. Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka rudenī pēc ražas novākšanas augļi vēl vairākus mēnešus nogatavinās, kļūstot saldenāki. Tāpēc mūsu platuma grādos ir pieejama tik plaša ābolu garšu daudzveidība, kas lieti noder, gatavojot gan saldos, gan sāļos ēdienus. Pamatēdienos un sāļajās uzkodās vislabāko garšas balansu var rast, izmantojot rudens ražas laikā ievāktos augļus, skaidro šefpavārs Normunds Baranovskis.

Ābols laika griežos

Var šķist, ka augļu pievienošana pamatēdienos vai uzkodās ir jaunu garšu piedzīvojumu meklēšana 21. gadsimta virtuvē, taču tā nebūt nav. Kā skaidro Normunds Baranovskis, ābols jau izsenis pavārgrāmatās tiek pieminēts kā sāļo ēdienu sastāvdaļa, piemēram, cūkgaļas cepetī vai plaši pazīstamajos salātos “siļķe kažokā” savulaik ikviena mājsaimniece klāt pievienoja ābolu – šobrīd gan to dara vien retais. Mūsdienās ābolu visbiežāk pievieno uzkodās un salātos, lai paspilgtinātu un atsvaidzinātu kopējo ēdiena garšu. Savukārt pamatēdienos to vairs neizmanto tik bieži, ja neskaita dažādu veidu mērcēs vai piedevās (nereti nedaudz sasālīti āboli ar pīles taukiem tiek pasniegti kopā ar svētku cepeti).

Lieliska saskaņa

Salātos ar ābolu var eksperimentēt visnotaļ brīvi. Ļoti labi saskaņa ābolam ir ar tādiem produktiem kā burkāni, selerija sakne, rieksti, gurķis un salātlapas, tādēļ šos produktus var miksēt nebaidoties, stāsta Normunds. Tāpat izcila garšu kombinācija veidosies, ja ābolus pievienosi siera vai vistas gaļas salātiem, piešķirot tiem vēl nebijušu svaigumu. Kā skaidro šefpavārs, franču kulinārijā ābolus pievieno, gatavojot dažādu putnu gaļas ēdienus, piemēram, pastētes, kurās izmanto ābolu brendiju, tāpat arī sautējumos vai cepešos, kurus pilda ar ābolu un rozīņu maisījumu.

Šefpavārs Normunds Baranovskis atgādina: pirms ēdienam pievieno ābolus svaigā veidā, tos noteikti vajadzētu apslacīt ar citrona sulu vai vieglu etiķi, lai auglis neoksidējas un neiekrāsojas melns,saglabājot savu izteiksmīgo krāsu.

Viegli pagatavojamas receptes:

Ar āboliem pildīts vistas cepetis

Sastāvdaļas:

Vista – 1 gab.

Āboli – 3 gab.

Rozīnes – 1 sauja

Ķiploks – 3 daiviņas

Rozmarīns – 3 zariņi

Medus – 1 – 2 ēdamk.

Sviests – 1 ēdamk.

Čili pulveris – 2 tējk.

Sāls, pipari – pēc garša

 

Piedevas:

Burkāns – 3 gab.

Pastinaks – 2 gab.

Kālis – 2 gab.

Rācenis – 1 gab.

Sviests – 1 – 2 ēdamk.

Ķiploks – 2 gab.

Rozmarīns – 1 zariņš

Sāls, pipari – pēc garšas

 

Pagatavošana:

Nomizo ābolus, attīra no sēkliņām, sagriež gabalos un sajauc ar rozīnēm un medu. Pievieno 1 tējkaroti čili, 1 zariņu rozmarīna un 1 daiviņu sasmalcināta ķiploka. Pārējo rozmarīnu un ķiploku sasmalcina, sajauc ar čili, izkausētu sviestu un apsmērē vistu gan no iekšpuses, gan ārpuses.

Vistu pilda ar āboliem un aizsien ar diegu, lai pildījums neizbirst.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 170°C, pildīto vistu cep aptuveni 1,5 – 2 h.

Gatavo krāsnī ceptas saknes. Tās notīra un sagriež vienāda lieluma gabalos.

Ķiplokam noņem tikai ārējo mizu un veselu liek pie dārzeņiem – tā tas saglabās visas garšas.

Dārzeņus sajauc ar sasmalcinātu rozmarīnu, sāli, pipariem un sviestu.

Kad cepetis gandrīz gatavs, liek krāsnī dārzeņus. (Tāpat kā cepeti, saknes un ķiploku cep noslēgtā traukā, folijā vai folijas plēvē.)

Atceries!

Cepeti vari cept arī folijā, folijas plēvē vai čuguna katliņā ar vāku. Tad viss šķidrums paliks traukā un cepetis būs sulīgāks.

Valdorfa salātu laiviņas

Sastāvdaļas:

Vistas fileja – 1 gab.

Zaļās vīnogas – 10 gab.

Valrieksti – 1 sauja

Cigoriņu salāti – 1 gab.

Ābols – 1 liels vai 2 mazāki

Selerija – 1 kāts

Olīveļļa – 1 ēdamk.

Sāls – 1/2 tējk.

Jaukto garšvielu maisījums – 1/2 tējk.

 

Mērcei:

Turku jogurts Rimi – 1 burciņa

Citrons – 1/3 gab.

Medus – 1/2 tējk.

 

Pagatavošana:

Noskalo dārzeņus, augļus, ogas un salātus. Selerijas kātu un ābolu sagriež vienāda lieluma kubiņos. Vīnogas pārgriež uz pusi vai četrās daļās. Ja vīnogās ir kauliņi, izņem tos. Vīnogas pievieno āboliem un selerijai. Pieber smalkāk sagrieztus valriekstus.

Pagatavo mērci, sajauc jogurtu, citrona sulu un medu. Salātus sajauc ar mērci.

Cigoriņa salātu lapas izliek kā laiviņas un pilda ar salātiem.

Vistas fileju sagriež strēmelītēs un apcep līdz gatavībai kopā ar garšvielām.

Salātiem virsū liek ceptas vistas filejas gabaliņus.

Atceries!

Vistas filejas vietā vari izmantot arī jūras veltes vai, ja esi veģetārietis, pievieno vairāk riekstu un pasniedz ar svaigi ceptiem maizes grauzdiņiem.

 

 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja Ķīmisko ekspertīžu nodaļas vecākais tiesu eksperts Profesijas kods – 261903 Vispārējie darba pienākumi: veikt dažādu vielu ķīmisko izpēti, izmantojot gāzu hromatogrāfijas metodes u.c. analītiskās ķīmijas metodes; piedalīties kvalitātes vadības sistēmas uzturēšanā; izstrādāt metožu projektus, veikt metožu validēšanu; savas kompetences ietvaros sniegt konsultācijas.  Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība un profesionālā pieredze: akadēmiskā augstākā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība ķīmijas jomā; pieredze laboratorijas darbā; iepriekšēja darba pieredze ar gāzu hromatogrāfijas iekārtām tiks uzskatīta par priekšrocību; labas iemaņas darbā ar datoru – MS Word, MS Excel, darbības interneta vidē; teicamas valsts valodas zināšanas, vēlamas svešvalodu zināšanas; spēju strādāt komandā un komunikācijas prasmes; labas analītiskās spējas, augsta atbildības sajūta, precizitāte un orientācija uz rezultātu sasniegšanu. Piedāvājam: stabilu un interesantu darbu; sakārtotu darba vidi; sociālo garantiju sistēmu; apmācības un pieredzējušu ekspertu konsultācijas; draudzīgu kolektīvu; veselības apdrošināšanu; mēnešalgu 1878 EUR -1965 EUR (bruto).Pieteikšanās termiņš – 2025.gada 20.novembris Darba vietas adrese: Valmiera, Dārza iela 2a (1 vakance) Pretendentiem uz e-pasta adresi cv@vp.gov.lv sūtīt: - motivētu pieteikuma vēstuli; - dzīves un darba gājuma aprakstu (Curriculum Vitae); - izglītību apliecinošu dokumentu kopiju/-as. Papildu informācija pa tālruni – 67208405 Mēs augstu novērtējam katru pieteikumu, bet lūdzam ņemt vērā, ka sazināsimies ar kandidātiem, kurus aicināsim uz pārrunām. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Valsts policija informē, ka: 1) jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs pretendentu atlases norisi un iesūtot CV un pieteikuma vēstuli, persona piekrīt tās datu apstrādei personāla atlases vajadzībām; 2) iepriekš minētās Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valsts policija, kontaktinformācija: Čiekurkalna 1.līnija 1,k-4, Rīga, LV-1026. Profesija: VECĀKAIS TIESU EKSPERTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Dārza iela 2A, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-11-20 Kontaktpersona: Ilona Bušere

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvaldes Reģionu biroja Vidzemes ekspertu nodaļas inspektors kriminālists (apmācību periodā inspektors kriminālists kandidāts) Profesijas kods – 335515 Vispārējie darba pienākumi: piedalās procesuālo darbību veikšanā un izbrauc uz notikuma vietu apskatēm, kur veic darbības procesa virzītāja uzdevumā. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība un profesionālā pieredze: pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība; atbilstība Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta gaitas likuma 4. un 7. pantā noteiktajām prasībām; “B” kategorijas autovadītāja apliecība, bez ierobežojuma koda un vismaz trīs gadus ilgs “B” kategorijas autovadītāja stāžs. Piedāvājam: stabilu un interesantu darbu; aktīvi piedalīties noziedzības apkarošanā; sociālās garantijas atbilstoši Valsts policijas noteikumiem; profesionālās izaugsmes iespējas, dalība apmācībās un konferencēs; darbs komandā ar pieredzējušiem un atsaucīgiem kolēģiem; mēnešalgu 1421 EUR -1648 EUR (bruto). Darba vietas adreses: - Valmierā, Dārza 2a; - Gulbene, Gaitnieku 2a Pieteikšanās termiņš – 2025.gada 20.novembris Pretendentiem uz e-pasta adresi cv@vp.gov.lv sūtīt: - motivētu pieteikuma vēstuli; - dzīves un darba gājuma aprakstu (Curriculum Vitae); - izglītību apliecinošu dokumentu kopiju/-as. Papildu informācija pa tālruni – 64201342 un www.ekspertize.vp.gov.lv Mēs augstu novērtējam katru pieteikumu, bet lūdzam ņemt vērā, ka sazināsimies ar kandidātiem, kurus aicināsim uz pārrunām. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Valsts policija informē, ka: 1) jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs pretendentu atlases norisi un iesūtot CV un pieteikuma vēstuli, persona piekrīt tās datu apstrādei personāla atlases vajadzībām; 2) iepriekš minētās Jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valsts policija, kontaktinformācija: Čiekurkalna 1.līnija 1,k-4, Rīga, LV-1026. Profesija: INSPEKTORS – KRIMINĀLISTS (IEKŠLIETU JOMĀ) Darba vietas adrese: LATVIJA, Dārza iela 2A, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 2 Aktuāla līdz: 2025-11-20 Kontaktpersona: Ilona Bušere

Mūsu partneri