Valmieras Ziņas

Rudens ābolu raža – ne tikai desertos

Ābolu daudzveidīgās pielietošanas dēļ ābele jau izsenis ir viens no populārākajiem augļkokiem latvieša piemājas dārzā. Ābolus lieto gan tautas medicīnā, gan skaistumkopšanā un, protams, arī kulinārijā. Lai gan pierasts uzskatīt, ka šis auglis izcili iederas tikai desertos, tā unikālo īpašību dēļ ābols plaši tiek lietots arī sāļajos ēdienos – kā uzkodās, tā pamatēdienos. Par šī tik tradicionālā augļa ne tik ierasto “ampluā” un ābolu lielisko pielietojumu sāļajos ēdienos stāsta Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Garšas unikalitāte

Atkarībā no ābolu šķirnes un to ražas novākšanas laika ābolu garšas atšķiras – vasaras āboli parasti ir nedaudz saldāki, savukārt rudens šķirnes ir skābenākas. Tiesa, nedrīkst aizmirst, ka rudenī pēc ražas novākšanas augļi vēl vairākus mēnešus nogatavinās, kļūstot saldenāki. Tāpēc mūsu platuma grādos ir pieejama tik plaša ābolu garšu daudzveidība, kas lieti noder, gatavojot gan saldos, gan sāļos ēdienus. Pamatēdienos un sāļajās uzkodās vislabāko garšas balansu var rast, izmantojot rudens ražas laikā ievāktos augļus, skaidro šefpavārs Normunds Baranovskis.

Ābols laika griežos

Var šķist, ka augļu pievienošana pamatēdienos vai uzkodās ir jaunu garšu piedzīvojumu meklēšana 21. gadsimta virtuvē, taču tā nebūt nav. Kā skaidro Normunds Baranovskis, ābols jau izsenis pavārgrāmatās tiek pieminēts kā sāļo ēdienu sastāvdaļa, piemēram, cūkgaļas cepetī vai plaši pazīstamajos salātos “siļķe kažokā” savulaik ikviena mājsaimniece klāt pievienoja ābolu – šobrīd gan to dara vien retais. Mūsdienās ābolu visbiežāk pievieno uzkodās un salātos, lai paspilgtinātu un atsvaidzinātu kopējo ēdiena garšu. Savukārt pamatēdienos to vairs neizmanto tik bieži, ja neskaita dažādu veidu mērcēs vai piedevās (nereti nedaudz sasālīti āboli ar pīles taukiem tiek pasniegti kopā ar svētku cepeti).

Lieliska saskaņa

Salātos ar ābolu var eksperimentēt visnotaļ brīvi. Ļoti labi saskaņa ābolam ir ar tādiem produktiem kā burkāni, selerija sakne, rieksti, gurķis un salātlapas, tādēļ šos produktus var miksēt nebaidoties, stāsta Normunds. Tāpat izcila garšu kombinācija veidosies, ja ābolus pievienosi siera vai vistas gaļas salātiem, piešķirot tiem vēl nebijušu svaigumu. Kā skaidro šefpavārs, franču kulinārijā ābolus pievieno, gatavojot dažādu putnu gaļas ēdienus, piemēram, pastētes, kurās izmanto ābolu brendiju, tāpat arī sautējumos vai cepešos, kurus pilda ar ābolu un rozīņu maisījumu.

Šefpavārs Normunds Baranovskis atgādina: pirms ēdienam pievieno ābolus svaigā veidā, tos noteikti vajadzētu apslacīt ar citrona sulu vai vieglu etiķi, lai auglis neoksidējas un neiekrāsojas melns,saglabājot savu izteiksmīgo krāsu.

Viegli pagatavojamas receptes:

Ar āboliem pildīts vistas cepetis

Sastāvdaļas:

Vista – 1 gab.

Āboli – 3 gab.

Rozīnes – 1 sauja

Ķiploks – 3 daiviņas

Rozmarīns – 3 zariņi

Medus – 1 – 2 ēdamk.

Sviests – 1 ēdamk.

Čili pulveris – 2 tējk.

Sāls, pipari – pēc garša

 

Piedevas:

Burkāns – 3 gab.

Pastinaks – 2 gab.

Kālis – 2 gab.

Rācenis – 1 gab.

Sviests – 1 – 2 ēdamk.

Ķiploks – 2 gab.

Rozmarīns – 1 zariņš

Sāls, pipari – pēc garšas

 

Pagatavošana:

Nomizo ābolus, attīra no sēkliņām, sagriež gabalos un sajauc ar rozīnēm un medu. Pievieno 1 tējkaroti čili, 1 zariņu rozmarīna un 1 daiviņu sasmalcināta ķiploka. Pārējo rozmarīnu un ķiploku sasmalcina, sajauc ar čili, izkausētu sviestu un apsmērē vistu gan no iekšpuses, gan ārpuses.

Vistu pilda ar āboliem un aizsien ar diegu, lai pildījums neizbirst.

Sakarsē cepeškrāsni līdz 170°C, pildīto vistu cep aptuveni 1,5 – 2 h.

Gatavo krāsnī ceptas saknes. Tās notīra un sagriež vienāda lieluma gabalos.

Ķiplokam noņem tikai ārējo mizu un veselu liek pie dārzeņiem – tā tas saglabās visas garšas.

Dārzeņus sajauc ar sasmalcinātu rozmarīnu, sāli, pipariem un sviestu.

Kad cepetis gandrīz gatavs, liek krāsnī dārzeņus. (Tāpat kā cepeti, saknes un ķiploku cep noslēgtā traukā, folijā vai folijas plēvē.)

Atceries!

Cepeti vari cept arī folijā, folijas plēvē vai čuguna katliņā ar vāku. Tad viss šķidrums paliks traukā un cepetis būs sulīgāks.

Valdorfa salātu laiviņas

Sastāvdaļas:

Vistas fileja – 1 gab.

Zaļās vīnogas – 10 gab.

Valrieksti – 1 sauja

Cigoriņu salāti – 1 gab.

Ābols – 1 liels vai 2 mazāki

Selerija – 1 kāts

Olīveļļa – 1 ēdamk.

Sāls – 1/2 tējk.

Jaukto garšvielu maisījums – 1/2 tējk.

 

Mērcei:

Turku jogurts Rimi – 1 burciņa

Citrons – 1/3 gab.

Medus – 1/2 tējk.

 

Pagatavošana:

Noskalo dārzeņus, augļus, ogas un salātus. Selerijas kātu un ābolu sagriež vienāda lieluma kubiņos. Vīnogas pārgriež uz pusi vai četrās daļās. Ja vīnogās ir kauliņi, izņem tos. Vīnogas pievieno āboliem un selerijai. Pieber smalkāk sagrieztus valriekstus.

Pagatavo mērci, sajauc jogurtu, citrona sulu un medu. Salātus sajauc ar mērci.

Cigoriņa salātu lapas izliek kā laiviņas un pilda ar salātiem.

Vistas fileju sagriež strēmelītēs un apcep līdz gatavībai kopā ar garšvielām.

Salātiem virsū liek ceptas vistas filejas gabaliņus.

Atceries!

Vistas filejas vietā vari izmantot arī jūras veltes vai, ja esi veģetārietis, pievieno vairāk riekstu un pasniedz ar svaigi ceptiem maizes grauzdiņiem.

 

 

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

Kocēnu novada dome, reģistrācija Nr. 90009114171, aicina darbā klientu apkalpošanas sekretāru uz nenoteiktu laiku ar darba vietu Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pagasts, Kocēnu novads. Prasības pretendentiem/-ēm: Augstākā vai vidējā profesionālā izglītība un lietveža, sekretāra vai klientu apkalpošanas speciālista kvalifikācija. Zināšanas un praktiskā darba pieredze lietvedībā. Teicamas saskarsmes prasmes un pozitīva domāšana. Spēja strādāt efektīvi arī paaugstinātās spriedzes apstākļos un/ vai ierobežotā termiņā un vadīt savas emocijas (paškontrole) stresa situācijās. Precizitāte, spēja patstāvīgi organizēt savu darbu un uzņemties atbildību. Pieredze klientu apkalpošanā pašvaldībā tiks uzskatīta par priekšrocību. Valsts valodas prasme augstākajā līmenī (“C” līmeņa 2. pakāpe). Teicamas datora prasmes (MS Office, Open Office), labas zināšanas un prasmes darbā ar biroja tehniku, dokumentu izstrādāšanā un noformēšanā. Galvenie pienākumi: Kvalitatīva un efektīva klientu apkalpošana (klātienē, pa tālruni un ar elektroniskā pasta starpniecību), nepieciešamības gadījumā atbalsta sniegšana iesnieguma un citu dokumentu noformēšanā. Klientu konsultēšana par pašvaldībā pieejamo pakalpojumu saturu (pārzināt un pilnveidot pašvaldības pakalpojumu saņemšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas un pakalpojumu saņemšanas kārtību). Pašvaldības dokumentu (vēstuļu, izziņu, rīkojumu u.c.) sagatavošana. Domes sēžu un pastāvīgo komiteju protokolu un lēmumu tehniskā noformēšana. Dokumentu pavairošana, skenēšana, nosūtīšana pēc pašvaldības darbinieku un apmeklētāju pieprasījuma. Dokumentu reģistrēšana, tālākas virzības nodrošināšana, izpildes termiņu kontrole. Darbs ar Iedzīvotāju reģistra datiem (dzīvesvietas deklarēšanas jautājumi). Pildīt pienākumus, kas saistīti ar skolēnu pārvadāšanu uz izglītības iestādēm, (informācijas pieņemšana no izglītības iestādēm, izglītojamiem, sarakstu sagatavošana un nosūtīšana, abonenta biļešu/mēnešbiļešu izsniegšana, izmaiņu veikšana u.c.). Konsultēt pašvaldības darbiniekus lietvedības jautājumos. Piedāvājam: Darba laiku 40 stundas nedēļā; Interesantu un atbildīgu darbu; Iespēju apliecināt savas spējas; Darba algu 911,00 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; Sociālās garantijas (t.sk. atvaļinājuma pabalsts līdz 30% no mēnešalgas, veselības apdrošināšana, papildatvaļinājums u.c.). Pieteikuma (motivācijas) vēstuli un CV (dzīves apraksts) līdz 2019.gada 3.decembrim plkst. 17.00 sūtot uz e-pastu:info@kocenunovads.lv (ar norādi "Pieteikums: klientu apkalpošanas sekretārs") vai iesniegt Kocēnu novada domes Dokumentu pārvaldības un informācijas nodaļā Alejas ielā 8 (1. stāvā) Kocēnos, Kocēnu pagastā, Kocēnu novadā. Papildus informācija, zvanot uz tālruni 26460313. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula, turpmāk – VDAR) 13. pantu, Kocēnu novada dome informē, ka: 1) jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Kocēnu novada dome. Adrese: Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pagasts, Kocēnu novads, LV- 4220; tālrunis: 66954826, 28675556; e-pasts: info@kocenunovads.lv; 2) Datu aizsardzības speciālists Raivis Grūbe, tālr.: +371 67419000, e-pasts: raivis@grubesbirojs.lv  un datu aizsardzības speciālists Viesturs Grūbe, tālr +37167419000, e-pasts: viesturs@grubesbirojs.lv 3) Informējam, ka personas dati tiks izmantoti tikai atlases vajadzībām un pēc konkursa rezultātu paziņošanas jūsu personas dati tiks dzēsti, kā arī papildu VDAR 13. pantā minēto informāciju jūs varat iegūt, sūtot elektroniskā pasta vēstuli uz e-pasta adresi: info@kocenunovads.lv Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 8, Kocēni, Kocēnu pag., Kocēnu nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-12-03 Kontaktpersona: Mot.vēstuli un CV ar amata norādi sūtīt uz info@kocenunovads.lv, t. 26460313.

Mūsu partneri