Valmieras Ziņas

Piecas patiesības par šokolādi

Lasīšanas laiks: 3 min

Šokolāde ir viens no iecienītākajiem saldumiem ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā – tas ir unikāls konditorejas izstrādājums, kas radīts no kakao ar īpašu meistaru lietpratību. Šokolāde ir dabīgs saldums, kam piemīt vairākas unikālas īpašības, par kurām nereti nezinām vai tās līdz galam neizprotam. Latvijā mīlētākais saldumu zīmols “Laima”, kas apvieno visas valsts saldumu rūpniecības vēsturi, ir apkopojis interesantus faktus, kas būtu jāzina par šokolādi un tās īpašībām.

1. Šokolādes veidi – šokolāde ir konditorejas izstrādājums, kura galvenās izejvielas ir kakao masa, kakao sviests un cukurs. Mums ir pazīstamas četru veidu šokolādes – tumšā, rūgtā, piena un baltā. Tumšās šokolādes kakao saturs (kakao masa+kakao sviests) parasti ir ne mazāk kā 40% – 60%, savukārt rūgtajā šokolādē ir augstāks kakao sastāvs (vidēji 70% – 90%), kā arī tās izgatavošanā ir izmantotas pilnīgi visas no kakao pupiņām iegūtās sastāvdaļas – kakao masa, kakao sviests un kakao pulveris. Tumšajai šokolādei ir raksturīga rūgtena, izteikta kakao garša, savukārt piena šokolādes kakao masai tiek pievienots piena pulveris, līdz ar to radot maigāku garšu. Interesants ir fakts, ka balto šokolādi ražo, izmantojot tikai cukuru, pienu un kakao sviestu, nepievienojot kakao masu.

2. Kakao masa – kakao masas sagatavošana ir viens no pirmajiem šokolādes ražošanas soļiem, kura laikā tehnoloģiskajās iekārtās tiek sasmalcināti iepriekš grauzdēti kakao pupu kodoli līdz tiek iegūta vienmērīga masa. No kakao masas tiek iegūts kakao sviests un kakao pulveris ar samazinātu tauku saturu. Atkarībā no šokolādes veida un receptūras, tās veidošanā kakao masu, kakao sviestu un pulveri var izmantot dažādās proporcijās, bet tas kopā veido kakao procentuālo sastāvu šokolādē. Kakao pupiņu grauzdēšana un pārstrāde izejvielās ir ļoti specifisks un skrupulozs darbs, tādēļ šo procesu norisi ražotāji uztic profesionāļiem un ekspertiem šajā jomā.

3. Šokolādes kušana – viena no šokolādes unikālajām īpašībām ir tā, ka šokolāde kūst cilvēka ķermeņa temperatūrā – 36oC, līdz ar to, ieliekot šokolādes gabaliņu mutē, tas uzreiz izkūst. Tas ir arī viens no lielākajiem izaicinājumiem šokolādes ražošanā – nodrošināt, lai šokolāde vienmēr atrodas atbilstošos apstākļos un tiek pasargāta no ārējās vides ietekmes. Lai šokolāde būtu vienmērīga un ar katrai šķirnei atbilstošu smaržu un garšu, tās ražošanā tiek veikts tāds nozīmīgs process kā končēšana jeb maisīšana. Šī procesa ilgums var būt dažāds. 

4. Šokolādes sarmošana – šis process norāda uz šokolādes īpašībām un tās dabīgumu. Baltā sarma, kas nereti vērojama uz šokolādes, veidojas temperatūras svārstību rezultātā. Mainoties temperatūrai, šokolāde mazliet sasilst un pakūst, tādejādi reaģējot un izdalot kakao sviestu, kā arī dažreiz cukuru. Šī procesa rezultātā rodas balta kristālu kārtiņa, kas apliecina šokolādes dabīgo īpašību – izdalīt kakao sviestu pie temperatūras izmaiņām – tā ir īstas šokolādes pazīme. Jo vairāk kakao produktu ir konfekšu sastāvā, jo vairāk kakao sviests ietekmē produktu, reaģējot uz apkārtējās vides apstākļiem – temperatūru un mitrumu.

5. Šokolāde un veselība – zinātniskie pētījumi apliecina, ka šokolādei ir pozitīva ietekme uz mūsu veselību. Tumšā šokolāde uzlabo atmiņu, spēju koncentrēties, reakcijas laiku un emocionāli-psiholoģisko noturību paaugstināta stresa apstākļos, palielinot asins plūsmu uz smadzenēm. Flavonoīds, kas atrodams tumšajā šokolādē, ir labvēlīgs ne tikai sirds veselībai, bet tas arī absorbē UV gaismu, aizsargājot un uzlabojot ādu. Papildus tam – šokolāde paaugstina serotonīna līmeni smadzenēs, uzlabojot garastāvokli.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr.40003115846- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “mini top!” "Strēlnieki", Naukšēnos, Valmieras novads. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 850-900 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi – pārdevējs NAUKŠĒNOS, vai pieteikties WhatsApp +371 28614995. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Strēlnieki, Naukšēni, Naukšēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-14 Kontaktpersona: mini top! Naukšēni cv@madara89.lv ar norādi pārdevējs

Pārtikas un veterinārais dienests (reģistrācijas Nr. LV90000064301) izsludina konkursu uz vakanto darbinieka amatu VETERINĀRĀRSTS ZIEMEĻVIDZEMES PĀRVALDĒ  (2 amata vietas uz nenoteiktu laiku, darba vieta: Ziemeļvidzemes pārvaldes uzraudzības teritorijas kautuves un medījumu apstrādes uzņēmumā)Iepazīsties ar PVD: https://www.pvd.gov.lv/lv JA TEV IR: augstākā izglītība veterinārmedicīnā vai saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma pārejas noteikumu 2. punktu vidējā speciālā izglītība, kas iegūta līdz 1992. gadam un kuriem ir veterinārmedicīniskās prakses licence, vai pielīdzināma izglītība, kas iegūta citā akreditētā augstskolā; vēlama pieredze profesionālajā jomā/nozarē; labas datorlietotāja prasmes (MS Office) līmenī, kas ir atbilstošas kvalitatīvai darba pienākumu veikšanai; ļoti labas latviešu valodas zināšanas; vēlamas angļu valodas pamatzināšanas – darbs ar Eiropas Savienības vietnēm (piemēram, TRACES) par dzīvu dzīvnieku nosūtīšanu kaušanai un svaigas gaļas apriti, likumdošanas aktu pielietošana darbā; B kategorijas autovadītāja apliecība; spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; prasme plānot savu laiku un noteikt prioritātes; vēlme izrādīt iniciatīvu un orientācija uz rezultātu sasniegšanu. JA VĒLIES IEGULDĪT SAVAS ZINĀŠANAS UN PRASMES ATBILDĪGĀ UN DINAMISKĀ DARBĀ: veikt dzīvnieku pirmskaušanas izmeklēšanu kautuvē un/vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pastāvīgu veterināro un higiēnas uzraudzību kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pēckaušanas veterināro ekspertīzi kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā. PIEVIENOJIES MŪSU KOMANDAI UN IEGŪSI: neatsveramu profesionālu pieredzi; mācību iespējas profesionālajai pilnveidei; mācību periodu un mentoru pienākumu apguvē; summēto darba laiku un atalgojumu atbilstoši 9. mēnešalgu grupai un noteiktajam darba laikam, 1350 EUR pirms nodokļu nomaksas pilnai slodzei; plānotā darba slodze – vienai amata vietai līdz 20 stundām nedēļā un otrai amata vietai līdz 35 stundām nedēļā. apmaksātu papildatvaļinājumu; normatīvajos aktos noteiktās sociālās garantijas; nepilna noslogojuma gadījumā, amatu savienošanas kārtībā, veikt blakusdarbu (piem. privātprakse); veselības apdrošināšanas polisi, pēc nostrādātiem 4 mēnešiem; nelaimes gadījumu apdrošināšanu no pirmās darba dienas. Motivētu pieteikuma vēstuli un CV lūdzam elektroniski nosūtīt uz e-pasta adresi: konkursi@pvd.gov.lv ar norādi – Ziemeļvidzemes pārvaldes veterinārārsts vai iesniegt Pārtikas un veterinārā dienesta Personāla vadības daļai Peldu ielā 30, Rīgā, LV-1050. Pieteikumus gaidīsim līdz 2025. gada 28.novembrim. Tālrunis uzziņām 67084629. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula), 13. pantu, Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka: 1) pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu atlases konkursa norisi; 2) minētās personas datu apstrādes pārzinis ir Pārtikas un veterinārais dienests (Peldu iela 30, Rīga, LV-1050). Profesija: VETERINĀRĀRSTS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 21, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-28 Kontaktpersona: Tālrunis: 67084629 E-pasts: konkursi@pvd.gov.lv Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri