Valmieras Ziņas

Lauksaimnieku kooperatīvi “Latraps” un “VAKS” investēs 75 miljonus eiro jaunā dzelteno zirņu proteīna ražotnē

Lasīšanas laiks: 3 min

Latvijas lauksaimnieku kooperatīvi “Latraps” un “VAKS”, piesaistot stratēģisku partneri, kā arī starptautiskus un lokālus finanšu institūtus, izveidojuši jaunu uzņēmumu “ASNS Ingredient” un investēs 75 miljonus eiro jaunas dzelteno zirņu proteīna ražotnes celtniecībā, aģentūru LETA informēja “ASNS Ingredient” vadītājs Raivis Zabis.

Viņš atklāja, ka ražotnes, kurā tiks iegūts zirņu olbaltumvielu izolāts, būvniecību plānots sākt 2021.gadā, un tā tiks atklāta 2022.gada otrajā pusē. Vispirms darbu sāks pirmā ražošanas līnija, bet 2024.gada nogalē tiks iedarbināta otra.

Zabis norādīja, ka pirmā ražošanas līnija apstrādās aptuveni 69 000 tonnu zirņu gadā, bet abas kopā – ap 138 000 tonnu. Tas ļaus uzņēmumam apgrozīt ap 100 miljoniem eiro gadā.

“Strādājot ar pilnu jaudu, Jelgavas ražotnē un birojā tiks nodarbināti vismaz 65 darbinieki. Ražotne būs ļoti moderna, atbilstoša šodienas prasībām, tādēļ liela daļa procesu būs automatizēti,” teica “ASNS Ingredient” vadītājs.

Tāpat Zabis izcēla, ka vēl nozīmīgāks pienesums par radītām darbavietām būs Latvijas iespēja iekļauties nākotnes pārtikas ražošanas nozarē. “Plānojam paralēli zirņu izolāta iegūšanai attīstīt jaunās pārtikas ražotāju kopienu, kurā apvienosies jaunuzņēmēji ar zinātniekiem, lai izstrādātu aizvien jaunus pārtikas produktus. Jau tagad LLU jauno zinātnieku vidū ir jaunieši, kas aktīvi interesējas par šo sfēru un saredz tajā milzīgu potenciālu,” norādīja “ASNS Ingredient” vadītājs.

Viņš atzīmēja, ka jaunā ražotne, kas atradīsies Jelgavā, būs pirmā Austrumeiropu, kurā no pākšaugiem tiks iegūts zirņu olbaltumvielu izolāts. “Tā ir proteīniem bagāta izejviela, no kā var izgatavot dažādus pārtikas produktus. Tie garšas un uzturvērtības ziņā spēj aizstāt dažādu šodien cilvēku ēdienkartē esošu pārtiku, piemēram, gaļas un piena produktus,” teica Zabis.

Zabis pauda, ka zirņu olbaltumvielu izolātu uzskata par svarīgu nākotnes pārtikas sastāvdaļu. “Ņemot vērā cilvēku skaita pieaugumu pasaulē un klimata izmaiņas, saražot gaļu visiem patērētājiem kļūst aizvien grūtāk. Gaļas lopu audzēšana patērē lielu daudzumu cilvēkiem nepieciešamo resursu kā labību un dzeramo ūdeni, turklāt lielās fermas ir būtisks globālo sasilšanu izraisošo izplūdes gāzu avots. Lai mazinātu klimata izmaiņas, cilvēcei jāmeklē citi pārtikas avoti,” skaidroja “ASNS Ingredient” vadītājs.

Zabis atklāja, ka augu izcelsmes zirņu izolāts esot videi draudzīgs produkts, jo augi uzsūc un pārstrādā izplūdes gāzes, pie tam zirņiem piemīt spēja uzlabot augsnes kvalitāti. Dzeltenie zirņi arī ir ļoti piemēroti audzēšanai Latvijas klimatā, turklāt zemniekiem nav nepieciešams iegādāties specializētu tehniku.

Kā liecina informācija “Firmas.lv”, “ASNS Ingredient” reģistrēta 2020.gada augustā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kā kompānijas vienīgais īpašnieks norādīts lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā savienība “Latraps”.

“Latraps” ir reģistrēts 2000.gadā. Kooperatīva pamatdarbība ir biedriem nepieciešamo lauksaimniecības izejvielu un viņu izaudzētās produkcijas tirdzniecība, graudu un rapšu pirmapstrāde. “Latraps” apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2018.gada 1.jūlija līdz 2019.gada 30.jūnijam, bija 198,867 miljoni eiro, kas ir par 10,7% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kooperatīva peļņa saruka par 35,1% – līdz 664 704 eiro.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri