Valmieras Ziņas

Kur likt lietā pēc Jāņiem palikušo ēdienu?

Lasīšanas laiks: 4 min

Pēc aizvadītām Jāņu svinībām nereti uz galdiem pāri palicis dažāds ēdiens, un tad jāsāk domāt – ko ar šo pārtiku iesākt, lai tā nesabojājas? Tam piedāvājam vairākas vienkāršas receptes, kurās likt lietā Jāņu sieru, dārzeņus vai gaļu. 

Kēksiņi ar gaļu un sieru

Mīksti un gaisīgi kēksiņi lieliski iederēsies brokastīs. Lai tos pagatavotu, nepieciešams:

  • 200 g gaļa (piemēram, šķiņķis)
  • 250 g siers
  • glāze miltu
  • 2 olas
  • 1 tējkarote dzeramās sodas
  • 1 glāze kefīra
  • sāls, lociņi

Recepte ir pavisam vienkārša. Lai to pagatavotu, nepieciešamas ~50 minūtes. Sākotnēji jāsakarsē cepeškrāsns līdz 200°C un jāsagatavo kēksiņu panna cepšanai. 

Kamer karst krāsns, gabaliņos sagriež gaļu un lociņus, sarīvē sieru. Bļodā sasijā miltus, ko sajauc ar sāli un dzeramo sodu. Citā bļodā sakuļ olu un kefīru. Tad visu jauc kopā maisa, kamēr izveidojas viendabīga mīklas masa. Kad mīkla 10 minūtes atpūtināta, tajā iemaisa šķiņķi, sieru un lociņus, pēc tam salej sagatavotajās formiņās uz pannas. Cep 25 minūtes, taču būtiski atcerēties – pirms ārā ņemšanas kēksiņā jāiesprauž skaliņš, ja tas iznāk laukā sauss, ir gatavs ņemšanai ārā no krāsns.

Marinēts Jāņu siers

Vienkārša recepte Jāņu siera pārveidošanai, lai to baudītu ne tikai svētkos, bet arī vēlāk. Nepieciešams:

  • Jāņu siers
  • eļļa (pēc izvēles)
  • dilles
  • dažas ķiploku daiviņas
  • čili pipars
  • sāls

Šo paveikt spējīgs teju ikviens. Sākumā sieru, ko plāno iemarinēt eļļā un garšaugos, sagriež nelielos kubiciņos, un tad pilda burciņā, pa vidu liekot dažādas garšvielas – dilles, ķiplokus, var pievienot arī sīpolus. Kad burciņa pilna, to pārlej ar eļļu. Tad trauku aizvāko un liek ledusskapī, to tajā tur 2-3 dienas.

Pildītas pankūkas

Pankūkas garšo kā lieliem, tā maziem, un kāpēc gan neizmantot no Jāņiem pāri palikušos ēdienus, lai uztaisītu brokastis vai launagu visai ģimenei? Receptei būs nepieciešams:

  • 6 olas
  • 1l piens
  • 600 g milti 
  • 400 g siera
  • 400 g spinātu
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 1 tējkarote cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • sviests cepšanai

Receptes pagatavošana aizņems ~45 minūtes. Sākumā gatavo mīklu pankūkām. Bļodā sakuļ olas, pievieno pienu, sāli un cukuru. Tad pievieno izsijātus miltus un maisa, kamēr mīkla iegūst viendabīgu konsistenci. Tad izkausē sviestu un to pievieno mīklai. 20-40 minūtes ļauj nostāvēties ledusskapī. Pēc tam cep plānās pankūkas. Kad tas izdarīts, gatavo pildījumu – uz pannas sakarsē sviestu un tajā apcep spinātus. Kad tie atdzisuši, bļodā tos sajauc ar sieru, sāli un garšvielām. Pildījumu liek pankūkās, tās sarullē vai saloka un apcep pannā no abām pusēm. Pasniedz ar skābu krējumu. 

Siera un dārzeņu sacepums

Vienkārša recepte sātīgām vakariņām. Kas nepieciešams šādai receptei?

  • 300 g kūstoša Jāņu siera
  • 1 kg kartupeļu
  • 300 g tomātu
  • pusotra glāze skābā krējuma
  • 1 ēdamkarote eļļas
  • 1 sīpols 
  • sāls, melnie pipari pēc garšas

Sākumā uzliek silt cepeškrāsni uz 180°C un sagatavo dziļu cepamo pannu, ko iesmērē ar eļļu. Tad smalki sagriež sīpolu, sarīvē sieru (1/4 daļu noliek atsevišķi), nomizo un sarīvē kartupeļus, gabaliņos sagriež tomātus. Visu masu sajauc kopā, klāt pievienojot sāli, piparus un skābo krējumu. 

Gatavo masu ieliek formā, pa virsu pārkaisot atsevišķi noglabāto sieru. Liek karstā krāsnī un cep 25-30 minūtes, kamēr siers apcepies zeltains un kartupeļi kļuvuši mīksti.

Siera, dārzeņu un gaļas omlete

Visvienkāršākā recepte, kurā pievienot visdažādākos pārtikas produktu, ir pēc svētku omlete. Lai to pagatavotu, nepieciešams:

  • 2 olas
  • gaļa (bekons, šķiņķis)
  • siers
  • paprika, tomāts
  • garšaugi un sāls pēc ieskatiem 
  • eļļa cepšanai

Bļodā iesit olas, pievieno sāli, garšvielas un saputo aptuveni minūti, līdz masa kļuvusi gaisīga. Klāt pievieno smalki sagrieztu tomātu un papriku, samaisa. Sakarsē pannu un uz tās apcep gaļu, kas sagriezta šķēlītēs, to noliek malā. Uz pannas lej sakultās olas ar dārzeņiem, izlīdzina pa visu pannu un uzliek vāku, cep ~4 minūtes, kamēr omlete gandrīz gatava. Tad vienā pusē uzliek apcepto gaļu un pusi no siera, bet pāri pārloka otru omletes pusi, uz tās uzber otru daļu siera. Apcep minūti un ņem nost. 

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr. 4003115846 - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Strenčos, Valkas ielā 2. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā, mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 880-930 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Strenčos vai pieteikties personīgi, vai WhatsApp +371  29 906 049. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valkas iela 2, Strenči, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-07-18 Kontaktpersona: top! STRENČI CV lūdzam sūtīt uz e-pastu vai pieteikties sūtot ziņu uz WhatsApp

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei). JA TEV IR: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un drošuma sistēmu standarta prasību pārzināšana; Atbildības sajūta; Iespēja strādāt maiņu darba grafiku no plkst. 5.30 -15.00 un no plkst. 10.00-22.00. MĒS TEV UZTICĒSIM: Kontrolēt produkcijas ražošanas tehnoloģisko procesu un iekārtu, inventāra higiēnas stāvokli. Veikt tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli-ķīmiskās, sensorās analīzes, atbilstoši izstrādātam plānam, novērtēt rezultātu atbilstību uzņēmuma standartiem, specifikācijām. Noformēt laboratorijas pierakstus, kvalitātes apliecības gatavai produkcijai. MĒS PIEDĀVĀJAM: Dinamisku darba vidi; Apmācību, uzsākot darbu; Bruto darba algu sākot no 1190 līdz 1250 eiro; Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus labumus. Sazināsimies ar Tevi, ja tiksi izvirzīts nākamai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, Reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-08-31 Darba sākšanas datums: 2025-07-07 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri