Valmieras Ziņas

Ko svētku galdā liek Baltijas iedzīvotāji

Lasīšanas laiks: 2 min

Zeltains, mutē kūstošs cepetis, pelēkie zirņi vai cepti kartupeļi – katram no mums ir savs iemīļotākais cienasts, ko pasniegt Ziemassvētku vakarā. Bet ko šajā gada vissirsnīgākajā vakarā galdā ceļ mūsu kaimiņvalstu iedzīvotāji? Kā izrādās, lai gan atrodamies tik tuvu, mūsu paradumi krietni vien atšķiras. Par aktuālajām tendencēm stāsta eksperti no uzņēmuma “HKScan Latvia”.

Neatkarīgi no tā, latvieši, lietuvieši vai igauņi, visi Baltijas valstu iedzīvotāji Ziemassvētku vakaru vēlas piedzīvot sniegotu un baltu, tomēr cienasti, kas šajos svētkos tiek celti galdā, katrā no trim valstīm ievērojami atšķiras. Piemēram, kaimiņi Lietuvā svētku vakarā tradicionāli pasniedz 12 ēdienus un vislabprātāk mielojas ar zivi, kamēr Igaunijas iedzīvotāji priekšroku dod putraimu jeb asinsdesai, bet ēdienu skaitam nozīme netiek piešķirta.

Turklāt, skatoties Lietuvas virzienā, jāatzīmē, ka no zivīm vislielākajā cieņā ir tieši siļķe. Tradicionāli svētku vakara mielastu var veidot pat četri līdz pieci ēdieni, kas pagatavoti no šīs zivs, bet gaļa Ziemassvētku vakarā galdā tikpat kā netiek celta. Gaļa cienastā var tikt pasniegta tikai nākamajās svētku dienās, un ierasti priekšroka tiek dota pīles, vistas vai tītara gaļai. Retāk tiek izvēlēta cūkgaļa, lai gan lēnām pieprasījums pēc tās palielinās. Gana bieži lietuviešu svētku galdā tiek likts arī rasols, taču pēdējā laikā īpaši mūsu gados jaunākajiem dienvidu kaimiņiem ir populāri eksperimentēt ar tā recepti, izvēloties netradicionālas vai tieši pretēji – izslēdzot dažādas ierastas sastāvdaļas. Gados vecākie Lietuvas iedzīvotāji gan eksperimentējot mazāk.

Savukārt kaimiņzemē Igaunijā papildus jau pieminētajai putraimu jeb asinsdesai neatņemama cienasta sastāvdaļa ir arī kartupeļi gan ceptā, gan vārītā veidā, kā arī skābēti kāposti. Toties Latvijā par tradicionālu svētku mielasta sastāvdaļu uzskatāmi pelēkie zirņi ar speķi, kuru popularitāte, tiesa, ar gadiem mazinās. Ļoti daudz Ziemassvētku laikā Latvijā tiek ēsts arī rasols.

“Kā liecina mūsu pārdošanas rādītāji, katru gadu svētku laikā vārītā desa salīdzinājumā ar pārējo periodu tiek pirkta trīs līdz četras reizes vairāk, un tas saistāms ar to, ka nozīmīga rasola sastāvdaļa ir tieši šis produkts. Tāpat svētku periodā īpaši pieaug arī marinēto cepešu iegāde. Runājot par vispārējām produktu pārdošanas tendencēm pēdējā gada laikā, noteikti jāizceļ tas, ka salīdzinājumā ar pērno gadu, vairāk nekā divas reizes palielinājies tieši cepeškrāsnī gatavojamo produktu daudzums. Tas liecina par tendenci maltītes gatavošanai veltīt arvien mazāk laika, to vairāk atvēlot svētku baudīšanai ar ģimeni un draugiem. Turklāt redzams, ka pieaug cilvēku uzticība ātri gatavojamo produktu segmentam, kas ir gan kvalitatīvs, gan ērts lietošanai,” teic “HKScan Latvia” Pārdošanas direktors Heino Lapiņš.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Vasara Valmiermuižas alus darītavā ir pļaujas laiks, kad darbu pilnas rokas ikvienam, tāpēc, lai Valmiermuižas saimes grāmatvedība turpinātu strādāt precīzi kā Šveices pulkstenis, aicinām saimē GRĀMATVEŽA PALĪGU vasaras sezonas darbam Valmiermuižas alus darītavā.  Mēs piedāvājam: atalgojumu 800-1000 EUR (bruto), darbinieku papildu labumus, pilnas slodzes darbu viesmīlības atzarā no maija līdz septembrim, darbu draudzīgā un latviskā saimē, stabilitāti, drošus darba apstākļus un visas sociālās garantijas. No Tevis sagaidām: pabeigtu vai iesāktu izglītību grāmatvedībā, pieredze darbā ar uzskaitvedības programmu „Horizon” tiks uzskatīta par priekšrocību, teicamas prasmes darbā ar datoru – MS Office, gribu mācīties un vēlmi sadarboties, cītīgumu, precizitāti un atbildības sajūtu, pozitīvu attieksmi pret dzīvi. Tavas ikdienas atbildības būs: rūpēties par precīzu dokumentu uzskaiti, datu ievade atbilstoši grāmatvedības standartiem un uzdotajiem mērķiem, krājumu uzskaite un uzraudzība, ienākošo un izejošo dokumentu ievade, debitoru un kreditoru atlikumu kontrole, kases dokumentu apstrāde. Sūti savu CV un pārliecības vēstuli ar norādi „Grāmatveža palīgs” uz darbs@valmiermuiza.lv līdz š.g. 12. maijam! SIA „Valmiermuižas alus”, reģ. Nr. 40003752458. Profesija: GRĀMATVEŽA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Dzirnavu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-12 Darba sākšanas datums: 2024-05-12 Kontaktpersona: Baiba Putniņa

Mūsu partneri