Valmieras Ziņas

Kā vasarā baudīt ogas un augļus, nekaitējot gremošanas sistēmai?

Lasīšanas laiks: 3 min

Svaigu ogu baudīšana noteikti ir viens no vasaras patīkamākajiem rituāliem. Tas ne vien sagādā baudu garšas kārpiņām, bet arī sniedz daudz vitamīnu un uzturvielu ķermenim. Tās lieliski garšo gan svaigā veidā, gan veselīgā smūtijā, informē SIA “Rimi Latvia” sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite.

“Rimi gardēžu” komandas uztura speciāliste Inga Pūce uzsver – vasarā ogas noteikti ir jāiekļauj ikdienas ēdienkartē, bet piedomājot, kādās kombinācijās un cik bieži tās tiek ēstas.

Svaigas ogas ir bagātīgs vitamīnu avots. Tās satur daudz vērtīgu vitamīnu, minerālvielu, kā arī balastvielu, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Sarkanajās ogās ir daudz A vitamīna, kas darbojas kā antioksidants un spēlē nozīmīgu lomu redzes procesos, veicina ādas atjaunošanos, matu augšanu, kā arī stiprina imunitāti. Upenēs, zemenēs un smiltsērkšķos ir daudz C vitamīna, kas stiprina koncentrēšanās spējas, atvieglo stresa stāvokli un mazina alerģiskas reakcijas. Savukārt dzērveņu, ērkšķogu un ķiršu sastāvā ir varš, kas ir nepieciešams asins šūnu veidošanās nodrošināšanai, kā arī kaulu un saistaudu veidošana un imunitātes stiprināšanai.

“Pasaules Veselības organizācijas eksperti bērniem dienas laikā iesaka uzņemt 100 – 300 g ogu, savukārt pieaugušajiem 200 – 500 g. 50% no augļos un ogās esošajiem ogļhidrātiem veido fruktoze, kas neveicina sāta sajūtas iestāšanos, ļaujot tās apēst daudz, pašiem to nemaz nemanot. Tādējādi tiek pārlieku daudz uzņemta enerģija, kas neizlietota pārstrādāsies taukaudos. Vislabāk augļus un ogas ir ēst dienas pirmajā pusē. Vēl labāk, ja tos ēdīsim pirms maltītes vai kā uzkodu starp ēdienreizēm. Neieteiktu to ēst vakarā, jo tad fruktoze pārvēršas taukaudos kā neizmantojamā enerģija. Vislabāk augļus un ogas ēst pirms brokastīm, otrajās brokastīs vai launagā. Neieteiktu tos izvēlēties kā desertu pēc smagākiem ēdieniem, īpaši pēc gaļas vai zivs, tad tie var veicināt rūgšanas procesus kuņģī un radīt diskomforta sajūtu vēderā,” stāsta “Rimi gardēži” komandas uztura speciāliste Inga Pūce.

Ieteikumi ogu izmantošanai smūtijos

Ogas var būt lielisks papildinājums dažādiem smūtijiem un dzērieniem, kas ar savu svaigumu un garšu piešķirs pavisam jaunas garšas nianses jau ierastajām kokteiļu receptēm. Tomēr jāņem vērā, ka produktu un dzērienu sastāvs ir viens no cilvēka labsajūtu veicinošiem vai apdraudošiem faktoriem. Tos nosaka diennakts laiks, kad tas tiek ēsts, produktu kombinācijas un daudzums. Daudz vieglāk gremošanas sistēmai ir tikt galā ar atsevišķiem produktiem, nekā to kombinācijām, bet, ja tomēr ir vēlme pagatavot kādu gardu augļu un ogu kokteili, tad būtu jāņem vērā daži noteikumi:

  • vislabāk ir izvēlēties vietējos augļus un ogas, jo tie ir daļa no vides, kurā dzīvojam, tāpēc tie ķermenim dos lielāku izturību un spēku;
  • veidojot dažādu ogu un augļu kombinācijas, vislabāk izvēlēties vienā sezonā nogatavojušos augļus;
  • saldos augļus, piemēram, banānus, dateles, hurmu, mango, vīnogas, vīģes, kā arī žāvētos augļus vislabāk ir kombinēt ar saldiem vai neitrāliem, piemēram, arbūzu, aprikozēm, āboliem, avenēm, bumbieriem, ķiršiem, mellenēm, nektarīniem, persikiem, plūmēm vai zilenēm;
  • neitrālos augļus var kombinēt savā starpā vai ar skābiem augļiem un ogām, tādiem kā ananass, apelsīns, āboli, citrons, dzērvenes, granātābols, greipfrūts, kivi, laims, mandarīns, skābie ķirši vai zemenes;
  • ja kokteilim vēlies pievienot piena produktus, tad vislabāk ir izvēlies paniņas, kefīru vai jogurtu;
  • ja gatavo saldējuma kokteili ar ogām vai augļiem un to sulām, tad šādu ēdienu nekad nevajadzētu ēst kā desertu, jo tas samazinās kuņģa sulas efektivitāti un gremošanu kopumā.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri