Valmieras Ziņas

Kā nesabojāt svētkus ar sliktu pašsajūtu – speciālistu padomi

Svētki ikvienam no mums asociējas ar ģimeni, tikšanās, dāvināšanas un dāvanu saņemšanas prieku, taču patīkamo svētku noskaņu var sabojāt slikta pašsajūta, kas visbiežāk ir rezultāts neievērojot mērenību attiecībā uz svētku cienastu, ko saglabāt patiesībā ir pavisam vienkārši. Kā izbaudīt svētkus veselīgi un bez pārēšanās – padomos dalās BENU Aptiekas pieaicinātā uztura speciāliste Liene Sondore un aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Svētki ir jāsvin, par to nav šaubu, taču ēšanas ziņā vajadzētu saglabāt mēru. Lūk uztura speciālistes Lienes Sondores ieteikumi svētku svinēšanai, lai izvairītos no pārēšanās, nepatīkamās vēdera pūšanās un smaguma sajūtas.

Noderīgi padomi, ja svētkos uzņem ciemiņus:

  • Laikus padomā par ēdienkarti un izveido iepirkumu sarakstu.
  • Ieplāno aktivitātes no kurām vismaz viena ir pastaiga ārā. Par plānotajām aktivitātēm ārā, pabrīdini viesus iepriekš.
  • Uz galda novieto ūdeni, kurās ieliec citrona vai cidoniju šķēlītes, svaigas dzērvenes. Pirms ēdienu baudīšanas, piedāvā viesiem padzerties.
  • Pārsteidz viesus ar sezonāliem dārzeņiem, kas cepti cepeškrāsnī: kāļiem, ķirbi, burkāniem, selerijas sakni, topinambūriem, bietēm. Pasniedz tos ar gaļu vai zivi, bet – bez treknas mērces. Laba treknas mērces alternatīva ir svaigi blenderētas brūklenes un dzērvenes: uzkarsē tās katliņā, pievieno ķiploku, pieliec nedaudz garšvielu, un – mērce gatava! Piedevās pagatavo svaigus salātus no kāpostiem, kolrābjiem un kāļiem. Sarīvē tos un dažas stundas pirms likšanas uz galda iemarinē vieglā olīveļļas, ķiploku un citrona mērcē. Lieliem un maziem patiks dārzeņu plate, kas papildināta ar mērci, kuru pagatavo, grieķu jogurtu sajaucot ar mārrutkiem vai sinepēm.
  • Pārsteidz viesus ar sātīgu biezzupu, kas papildināta ar rīvētu cieto sieru, sēkliņām, garnelēm vai vistas filejas strēmelītēm, kas saceptas ar ķiplokiem un čili pipariem. Saldā krējuma vietā pievieno zupai kafijas krējumu.
  • Desertam izvēlies augļus – svaigus vai siltus. Piemēram, pagatavo uz pannas ābolus kopā ar žāvētiem augļiem. Pievieno nedaudz rumu vai konjaku un kanēli. Pasniedz kopā ar biezpiena krēmu, kuru gatavo tā: sakul biezpienu ar bezpiedevu jogurtu un 2–3 ēdamkarotēm medus.
  • Ja vēlies viesus palutināt ar torti vai kūkām, labāk tās pagatavot pašu spēkiem. Tā zināsi, kas kūkā patiesībā iekšā.
  • Starp ēdienu pasniegšanas brīžiem ievēro pauzes, nepārvērt svētku laiku par pārēšanās maratonu ar slīdošo lenti, kad viesi tikai ēd un ēd, bet tu tik pienes ēdienus. Pirms deserta ieplāno kopīgu pastaigu ārā, rotaļas, dančus! Pat 30 minūšu ilga pastaiga var sagādāt ne tikai jautrus brīžus, bet arī pietiekamu laiku vēderam siltā ēdiena gremošanai!
  • Nespied viesiem nogaršot ēdienus un saglabā svētku izjūtu sevī.

Kā vislabāk izbaudīt svētkus, ja dodies ciemos:

  • Neej uz viesībām ar izsalkuma sajūtu, tas ļaus saglabāt mērenību. Ja svētku galds paredzēts vakarā, pa dienu ēd veģetāru ēdienu: dārzeņus, liesus vājpiena produktus.
  • Aizmirsti par savu ikdienas diētu (cita lieta, ja ievēro kādu ēšanas režīmu veselības stāvokļa dēļ), pie svētku galda atļauj sev izbaudīt sarūpēto. Labāk nogaršo kaut nedaudz no piedāvātā, nevis dusmojies par jautājumiem, ko tad tu vispār ēd. Jau nākamajā rītā varēsi atgriezies pie saviem ēšanas paradumiem.
  • Kādu brīdi pirms ēšanas izdzer glāzi ūdens. Saldās limonādes slāpes neremdē, bet palielina apetīti, kā arī satur daudz cukura, līdz ar to – liekas kalorijas.
  • Nedzer ēšanas laikā, tā tu apēdīsi vairāk, to pat nemanot.
  • Sāc ar svaigajiem salātiem: tie ir balastvielām bagāti, sniegs sāta sajūtu, bet neļaus pārēsties.
  • Ja pagatavots bagātīgs mielasts, uzliec uz šķīvja nedaudz, ēd lēnām, izbaudot katru ēdienu. Ja kaut ko nevēlies, atsakies. Tev nav jājūtas neērti, ja nevēlies nobaudīt trešo kūkas variantu. Pieklājīgi ir palūgt šo kūkas gabaliņu līdzņemšanai, pret to noteikti neviens neiebildīs.
  • Nākamajā dienā laba izvēle būs vājpiena dzērieni: paniņas, kefīrs. Derēs arī veģetāra sakņu zupa vai dārzeņu sula. Dodies uz mežu pastaigāties, paslēpo, paslido – tavs ķermenis tev pateiks paldies.

Zandas Ozoliņas padomi, kā svētku laikā tikt galā ar ēšanas izraisīto slikto pašsajūtu.

Gremošanas traucējumi var apzīmēt plašu nepatīkamu simptomu klāstu, un lielākajā daļā šo gadījumu šos simptomus izraisa ēdiens. Cilvēki, kurus piemeklējušas šīs problēmas var just nelabumu, vēdera uzpūšanos un sāpes. Kopš seniem laikiem ar gremošanu un kuņģi saistītu disfunkciju ārstēšanai tiek lietota ingvera sakne un ārstnieciskā kumelīte. Augus vislabāk uzņemt remdējošas tējas veidā. Piparmētru eļļa palīdz zarnu krampju un vēdera uzpūšanās gadījumā. Gremošanas traucējumu gadījumā var pakošļāt un norīt tējkaroti fenheļa sēklu vai ķimeņu. Šīs sēklas satur eļļas, kas palīdz pret zarnu spazmām un vēdera pūšanos. Nelabuma gadījumā vislabāk izdzert glāzi silta ūdens. Ja tomēr tas nav palīdzējis, var lietot „ātrās palīdzības” medikamentus, kas uz pāris stundām samazinās simptomus. Bet ja ziniet, ka slikta pašsajūta var ietekmēt svētkus, ēdiet biežāk un mazākas porcijas. 

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai tu vakcinēsies pret Covid-19?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA Dižozols ir viens no vadošajiem mežu apsaimniekošanas un koksnes tirdzniecības uzņēmumiem Baltijā, gadā realizējot vairāk kā 600 000 m3 apaļo kokmateriālu. Uzņēmums pēdējo četru gadu laikā ir audzis par vidēji 80% gadā un turpina izaugsmes ceļu. Aicinām komandai pievienoties atbildīgu, precīzu un ar vēlmi profesionāli attīstīties koksnes pārvadājumu JAUNĀKO LOĢISTIKAS SPECIĀLISTU. Atbilstoši pretendenta pieredzei, kvalifikācijai un interesēm, atlases procesa gaitā vienosimies par kandidātam piemērotāko pozīciju. Jaunākā loģistikas speciālista pozīcijai izskatīsim arī pieteikumus bez iepriekšējas darba pieredzes. Mēs piedāvājam: Atalgojums: konkurētspējīgs atalgojums, kas atkarīgs no kandidāta kvalifikācijas un pieredzes, 1500 līdz 2500 EUR pirms nodokļu nomaksas. Darba laiks un lokācija: pilna laika 40 stundu darba nedēļa, iespēja strādāt Rīgas vai Valmieras birojā. Papildus ieguvumi: Mūsdienīga un ērta darba vide strauji augošā un inovatīvā uzņēmumā. Darbiniekiem nodrošinām mobilo telefonu ar apmaksātu bezlimita pieslēgumu, klēpjdatoru, apmacības un saliedēšanas pasākumus, kā arī citus mūsdienīga un starptautiska uzņēmuma ieguvumus. Darba pienākumi: Sauszemes kokmateriālu pārvadājuma ikdienas plānošana, koordinēšana un uzskaite; Nodrošināt dokumentu apriti, transporta un loģistikas uzņēmumiem,komunikācija starp uzņēmuma nodaļām, sagatavot nepieciešamās atskaites; Veidot sadarbību ar pakalpojuma sniedzējiem un klientiem; Nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu gan uzņēmuma ietvaros, gan klientiem; Problēmjautājumu operatīva risināšana; Sasniegt augstus un pozitīvus nodaļas rezultātus; Sekot līdzi nozares izmaiņām, kā arī loģistikas procesu attīstīšana un pilnveidošana. Prasības kandidātam: Vēlama pieredze kravu pārvadājumu plānošanā un koordinēšanā vai pieredzetransporta un/vai loģistikas kompānijā; Augsta atbildības sajūta, spēja koncentrēties un prasme patstāvīgi organizēt darba procesu; Mērķtiecība uz rezultātu, izturība pret stresa situācijām, disciplinētība; Pārvaldīt MS Office programmatūru un citas pamata datorprasmes; Analītiska domāšana, spēja strādāt ar liela apjoma informāciju, precizitāte, spēja pievērst uzmanību detaļām; Prasme efektīvi organizēt un plānot savu darbu, vienlaicīgi veicot vairākus uzdevumus; Labas komunikācijas prasmes, spēja strādāt komandā, kā arī spēja komunicēt ar dažāda līmeņa un rakstura cilvēkiem; Obligātas Latviešu valodas zināšanas, krievu – vēlams, angļu - vēlams; B kategorijas vadītāja apliecība. CV un pieteikuma vēstuli ar norādi “JAUNĀKAIS LOĢISTIKAS SPECIĀLISTS (LOĢISTS)” lūgums sūtīt uz e-pastu: kristaps.lapsa@dizozols.ir Jautājumu gadījumā zvanīt: 8877. Sazināsimies tikai ar tiem kandidātiem, kuri tiks izvirzīti otrajai atlases kārtai. Profesija: LOĢISTIKAS SPECIĀLISTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 5, Valmiera Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2021-01-29 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

SIA Dižozols ir viens no vadošajiem mežu apsaimniekošanas un koksnes tirdzniecības uzņēmumiem Baltijā, gadā realizējot vairāk kā 600 000 m3 apaļo kokmateriālu. Uzņēmums pēdējo četru gadu laikā ir audzis par vidēji 80% gadā un turpina izaugsmes ceļu. Aicinām komandai pievienoties atbildīgu, precīzu un ar vēlmi profesionāli attīstīties KOKSNES IEPIRKUMU PROJEKTU VADĪTĀJS VIDZEMĒ. Speciālista pozīcijai izskatīsim arī pieteikumus bez iepriekšējas darba pieredzes koksnes tirdzniecības jomā, bet ar pieredzi preču un pakalpojumu pārdošanā. Mēs piedāvājam: Atalgojums: konkurētspējīgs atalgojums, kas atkarīgs no kandidāta kvalifikācijas un pieredzes, 1500 līdz 2500 EUR pirms nodokļu nomaksas. Darba laiks un lokācija: pilna laika 40 stundu darba nedēļa, iespēja strādāt Rīgas vai Valmieras birojā. Papildus ieguvumi: Mūsdienīga un ērta darba vide strauji augošā un inovatīvā uzņēmumā. Darbiniekiem nodrošinām darba automašīnu, mobilo telefonu ar apmaksātu bezlimita pieslēgumu, klēpjdatoru, apmacības un saliedēšanās pasākumus, kā arī citus mūsdienīga un starptautiska uzņēmuma ieguvumus. Darba pienākumi: Ikdienas darbs ar klientiem (koksnes piegādātājiem); Jaunu klientu piesaiste un darba uzsākšana; Darba organizēšana komandā, sadarbība ar citiem uzņēmuma departamentiem; Saražotā koksnes apjoma ikmēneša piegāžu plānošana. Prasības kandidātiem:Vēlama pieredze darbā kādā no koksnes piegādes ķēdes posmiem; Vēlama pieredze aktīvā pārdošanas darbā; Augsta atbildības sajūta, spēja koncentrēties un prasme patstāvīgi organizēt darba procesu; "Viss ir paveicams" attieksme, mērķtiecība uz rezultātu, izturība pret stresa situācijām, disciplinētība; Pārvaldīt MS Office programmatūru un citas pamata datora prasmes; Analītiska domāšana, spēja strādāt ar liela apjoma informāciju, precizitāte, spēja pievērst uzmanību detaļām. Prasme efektīvi organizēt un plānot savu darbu, vienlaicīgi veicot vairākus uzdevumus; Labas komunikācijas prasmes, spēja strādāt komandā, kā arī spēja komunicēt ar dažāda līmeņa un rakstura cilvēkiem; Obligātas Latviešu valodas zināšanas, krievu – vēlams, angļu - vēlams; B kategorijas vadītāja apliecība. CV un pieteikuma vēstuli ar norādi “KOKSNES IEPIRKUMU PROJEKTU VADĪTĀJS VIDZEMĒ’’ lūgums sūtīt uz e-pastu : rihards.veide@dizozols.ir Jautājumu gadījumā zvanīt: 8877. Sazināsimies tikai ar tiem kandidātiem, kuri tiks izvirzīti otrajai atlases kārtai. Profesija: IEPIRKUMU STRUKTŪRVIENĪBAS VADĪTĀJS /DIREKTORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 5, Valmiera Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Pakalpojumi Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2021-01-29 Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri