Valmieras Ziņas

Gardie panini – kas lācītim vēderā?

Lasīšanas laiks: 2 min

Gandrīz ikvienam no mums garšo karstas, kraukšķīgas maizītes ar sulīgu gaļas un siera pildījumu. Itāļi, kas ir vienas no senākajām un tradīcijām bagātākajām nacionālās virtuves glabātājiem, ir tie, kas iepazīstināja pasauli ar vienu no gardākajām maizītēm – panini, kas ir Itālijas vizītkarte līdz ar picu un pastu. Kā radās šī maltīte un kas lācītim vēderā?

Itāļiem vienmēr garšojusi maize un miltu izstrādājumi. Tieši Itālijas pavāri dāvāja pasaulei tādus gardumus, kā pica, fokača, brusketa un, protams, arī panini, kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē pildīta maize. Neskatoties uz to, ka pirmais šī smeķīgā ēdiena pieminējums ir dokumentēts vēl 1656.gada itāļu pavārgrāmatā, plašu popularitāti itāļu vidū tie piedzīvoja pērnā gadsimta 70.gados kafejnīcās, ko sauca par Paninoteche. Tad biroju darbinieku vidū arvien populārākas kļuva līdzņemamās maltītes un iespējas ātri remdēt izsalkumu. Panini ļoti ātri kļuva pieprasīti un tika iekļauti Milānas populārāko un stilīgāko bāru un restorānu ēdienkartēs. ASV panini pirmo reizi tika pagatavos 1956.gadā nekur citur kā Ņujorkā. Savukārt Latvijā pirmās panini maizītes pārdošanā parādījās 21.gs sākumā.

Tradicionāli Itālijā panini pagatavošanai izmanto čiabattu vai bageti, ko pilda ar mocarellas sieru un tomātiem, vai prošuto un sieru. To pasniedz gan aukstu, gan siltu. Tomēr, ja maizīti aptuveni 3 – 5 minūtes apcep uz sviestmaižu grila, līdz sāk kust sulīgā siera kārtiņa, tā garšo nevainojami. “Itāļi uzskata, ka ideālā panini nevajadzētu būt vairāk par trīs līdz četrām sastāvdaļām, tāpat pagatavošanā nekad netiks izmantots vairāk par vienu gaļas veidu. Arī mēs, izstrādājot jauno panini receptes, izvēlējās pieturēties pie gadsimtu senām itāļu tradīcijām, tomēr piešķirt tam latviešiem pazīstamās garšās. Neskatoties uz to, ka pildījumam itāļi labprātāk dod priekšroku liesākiem produktiem, piemēram, tomātiem un mocarellas sieram, Latvijā ziemā tomēr gribas sātīgāku maltīti, tāpēc mūsu jaunizveidotajos panini iekļāvām tādus produktus, kā vistu ar terijaki mērci un Edam maigi kūstošo sieru, kā arī latviešu virtuvē pazīstamo kūpināto šķiņķīti,” iepazīstina Linda Sietiņa, “Narvesen Baltija” mārketinga daļas vadītāja.

Pagājušā gadsimta 80.gados Amerikā vārds panini kļuva arī par slenga vārdu. Par Paninaro sauca stilīgus jauniešus, kuri bieži tikās ar draugiem Panino (sviestmaižu) kafejnīcās un aktīvi sekoja līdzi modes tendencēm gan apģērbā, gan arī citās jomās. “Arī šodien novērojam, kā produkts spēj ietekmēt cilvēku paradumus un ikdienu. Līdzīgi kā panini 80.gados, tā līdzņemamā kafija šodien stipri ietekmē iedzīvotāju ikdienu, ļaujot brīvi pārvietoties, baudot iemīļoto dzērienu vienlaikus,” stāsta Linda.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties papildspēkus – mehāniķi Galvenie pienākumi: Pārzināt iekārtu lietošanas, ekspluatācijas un drošības instrukcijas; Plānot un organizēt ikmēneša un ikgadējo ražošanas iekārtu apkopes un remonta darbus; Uzturēt atbilstošā darba kārtībā infrastruktūras objektus un komunālo saimniecību; Informēt tiešo vadītāju par pamanītiem bojājumiem, avārijām infrastruktūrā un komunālajā saimniecībā: Uzturēt un regulāri aizpildīt tehnisko dokumentāciju pēc tiešā vadītāja rīkojuma; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus uzņēmumā pēc tiešā vadītāja vai uzņēmuma vadītāja rakstiska vai mutiska rīkojuma. Galvenās prasības: Vēlama iegūta tehniskā izglītība vai praktiskā darba pieredze iekārtu apkalpošanā; Iepriekšēja darba pieredze ražošanas uzņēmumā tiks uzskatīta par priekšrocību; Pārzināt gan tehniskas, gan elektroniskas nianses ražošanas iekārtām; Labas komunikācijas un sadarbības prasmes; Spēja būt lojālam pret uzņēmumu, kurā strādā. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pārbaudes laikā pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika atkarīgs no Tavām prasmēm un spējām; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Un citus bonusus. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 1.jūlijam uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: MEHĀNIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-07-01 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri