Valmieras Ziņas

“Berga vīns” īpašnieks Rihards Bergs – Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības veiksmes stāsts

Lasīšanas laiks: 5 min

Aprīlis ir visai rosīgs mēnesis, kad, mostoties dabai, mostas arī cilvēks. Vēl pirms koku salapošanas steidzam ieurbt tajos, lai gūtu veldzējošu pavasara vitamīnu devu no bērzu un kļavu sulām. Kāds tās kāro svaigas, bet kāds šo veselīgo dabas velti ietērpj jaunā garšu buķetē, radot izsmalcinātus dzērienus. Šis Valmieras novada tūrisma uzņēmējdarbības stāsts būs jo īpaši tuvs raksta tēmai, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada Tūrisma pārvaldes Tūrisma mārketinga speciāliste Baiba Misiņa.

Pavasarīgā marta pievakarē savā nelielajā vīna darītavā Kocēnu pagasta “Primenēs” mūs viesmīlīgi uzņem “Berga vīns” darītavas saimnieks Rihards Bergs – jauns un daudzsološs uzņēmējs, kurš kopā ar ģimeni pirms vairāk nekā gada vēris vīna darītavas durvis arī saviem viesiem. Interesenti šeit var uzzināt gan par produkta ražošanas procesu, gan par vīniem un sidriem. Rihards piedāvā tos nodegustēt, kā arī iegādāties līdzņemšanai. Ar pirmo acu skatu tverot vīna ražotnes un viesu uzņemšanas telpu, bez ievērības nepaliek arī prāvais skaits ar ierāmētiem diplomiem, apbalvojumiem, kas grezno sienas. Saimnieku vislielākais lepnums ir zemeņu deserta vīns, kas trīs gadus pēc kārtas atzīts kā Latvijā labākais deserta vīns. 

Iesākot sarunu par to, kā radās ideja nodarboties ar vīna darīšanu, Rihards atzīst, ka tas viss sākotnēji bijis zināmas ziņkāres devas un hobija attīstīšanas rezultātā, kad pirms pieciem gadiem, tieši bērzu sulu laikā, prātā bija kaut kur redzēta vīna recepte tieši no tām. Radās ideja pamēģināt. Tā Valmieras dzīvoklī tika izmēģinātas dažādas vīna darīšanas receptes. Vīni atzinīgi novērtēti dažādos Latvijas un Baltijas mēroga konkursos, un plūkti arī pirmie uzvaras lauri, kas deva labu stimulu un apziņu, ka šī lieta sanāk un ir jāvirzās uz priekšu. Pieredze, aprīkojums un viss pārējais nāca radīšanas procesā un ar laiku. Dzīvoklis un vēlāk jau tēva mājas tādām lietām sāka kļūt par šauru, bet, tā kā tajā laikā domas bija arī par mājas būvniecību, tad ar sievu tika apsvērta doma par nelielu mājas piebūvi, kur nelielos apjomos turpināt šo nodarbi. Viss izvērtās tā, ka nu vīna darītava un viesu uzņemšanas telpa gaumīgā dizainā iekārtota vietā, kur bija paredzēta garāža.  

Apmainoties ar pieredzi ar citiem vīndariem, Rihards atzīst, ka Latvijas vīndaru vide ir samērā noslēgta, turklāt viņš necenšas ietekmēties, skatoties citu pieredzi, jo ideja visiem viena, bet katram savs piegājiens un metodes, kā to darīt.

“Berga vīns” kā oficiāla vīna darītava darbojas vien nepilnu pusotru gadu, un paralēli šai nodarbei Rihards ir sporta deju treneris bērniem un pusaudžiem, kā arī vēstures un sociālo zinību pedagogs. Kopīgā ģimenes uzņēmuma darbos lielu artavu iegulda arī sieva Sanda, kura radījusi pievilcīgo etiķešu dizainus un tur rūpi par “Berga vīns” mārketinga lietām.  

Lai arī tūrisma jomā pēdējie gadi bijuši visai izaicinoši globālu notikumu rezultātā, tomēr “Berga vīns” saimnieki kā jauni, nesen savu hobiju komercializējuši uzņēmēji viesu intereses ziņā ir izjutuši tikai augšupeju. Lielo atbildību un satraukumu noņem arī tas, ka vīna ražošana ir kā darbs, kas priecē un sniedz baudu, nevis darbs, ar kuru jānopelna konkrēta naudas summa. Saimnieki cenšas, lai bizness labi harmonē ar ģimenes dzīvi, izbraukuma tirdzniecībā piedaloties tādos pasākumos, kas ģimenei šķiet saistoši un savienojami ar patīkamu brīvā laika pavadīšanu. Rihards īpaši uzteic  Mājas kafejnīcu dienas un citus vietējos novada kultūras pasākumus, kuros labprāt piedalās un sajūt tos kā kaut ko savu.

Aktīvākā viesu uzņemšanas sezona ir vasaras mēneši – jūlijs, augusts un svētku mēnesis decembris. Stāstā par saviem viesiem un to uzņemšanu Rihards bilst: “Sākumā pat bija nelielas bažas, ka cilvēki gaidīs kaut ko vairāk un būs ļoti prasīgi, bet īstenībā viņi visi ir savējie un vārda labākajā izpratnē vienkārši cilvēki. Parasti tā pēcgarša pēc apmeklējuma abām pusēm paliek ļoti laba. Viesu uzņemšanā tā kārtīgi esam darbojušies tikai vienu vasaru, un līdz šim pie mums lielākoties ciemojušies viesi no Latvijas, arī no tādām attālākām pilsētām kā Liepāja, kuri galvenokārt informāciju uzzinājuši no Valmieras novada tūrisma mājaslapas visit.valmiera.lv. Svarīga ir arī kontaktu veidošana un vietējo iepazīšana, jo sadarbojoties veidojas tādi interesanti piedāvājumi, un tas ir viens no ceļiem, kā sevi popularizēt un veidot karti par to, kas notiek mums apkārt. Tur mums, jaunai ģimenei, šajā vietā vēl ir kurp tiekties.” Jāpiemin, ka “Berga vīns” aktīvi darbojas arī sociālo tīklu platformās Facebook un Instagram. 

Atskatoties uz laiku un pārdomājot, ko darītu citādāk, ja ar šī brīža skatījumu būtu jāsāk viss no jauna, Rihards atzīst, ka, pirmkārt, nebūtu tik ļoti pārcentušies, bet tvēruši visu ar mazliet vieglāku skatījumu, otrkārt, visu darītu mazliet lēnāk un, treškārt, būtu vairāk pamācījies par visai sarežģīto dokumentu noformēšanu šāda veida uzņēmumam. Piebilstot trešo lietu, Rihards ar smaidu nosaka, ka viss, iespējams, notika tā, kā vajadzēja. Ja būtu zinājis vairāk par sarežģīto daļu, tad varbūt pat nebūtu uzdrošinājies sākt vīna darīšanas uzņēmējdarbību. 

Sarunu  beidzam ar Riharda ceļa vārdiem un novēlējumu:  “Es vēlētos un novēlētu citiem, lai  mēs beidzot spētu atgriezties tādā normālā, sakarīgā dzīvē, lai mūs visu laiku nevajā tā baiļu un nedrošības sajūta par to, ka mums nepārtraukti apkārt notiek kaut kas slikts, jo varbūt pēc mēneša var atkal kaut kas notikt, bet mēs spētu atslābt un izbaudīt mirkli, kultūras pasākumus un citus dzīves notikumus”. 

Nākamajā Valmieras novada Tūrisma uzņēmēju veiksmes stāstā būs iespējams uzzināt Mini Zoo “Mežiņi” saimnieces Ingunas Valdmanes stāstu, kura savu tūrisma uzņēmējdarbību realizē Dikļu pusē.  

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri