Valmieras Ziņas

Anna Rozīte dalās ar ģimenes iecienītākās kūkas recepti

Lasīšanas laiks: 3 min

Veselīgā dzīvesveida piekritēja, TV raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte ikdienā pārsvarā ēd veselīgu pārtiku un nepieskaita sevi pie kūku cepējām. Tomēr ir viena gadiem pārbaudītā kūkas recepte, kas Annu nevar atstāt vienaldzīgu.

Tā tiek cepta ik rudeni – slavenā Šarlotka jeb ābolu kūka, kas piepilda māju ar omulīgu aromātu un vēstī par rudens iestāšanos. Lai iedvesmotu Latvijas saimnieces dalīties savā pieredzē, piesakot savas kūkas recepti Signes Meirānes un “Rimi” izsludinātajā Latvijas simtgadei veltītajā projektā “100 kūkas un 1 svecīte”, Anna pastāstīja par saviem saldumu baudīšanas paradumiem un padalījās ar savu vismīļāko ābolu kūkas recepti.

“Jāatzīst, ka es esmu liela kārumniece un saldumu mīle, taču mājās saldos ēdienus gatavoju ne tik bieži – pārsvarā kādos svētkos vai mūsu ģimenei nozīmīgos notikumos. Kad gatavoju saldos ēdienus bērniem vai kopā ar viņiem, tad uzsvaru lieku tieši uz produktu kvalitāti un ēdiena veselīgumu. Mēs mēdzam taisīt saldējumu tikai un vienīgi no sasaldētiem augļiem, cepam cepumus bez miltiem, rafinētā cukura, sviesta un olām, gatavojam svaigēdāju jeb raw konfektes un svaigo šokolādes krēmu,” stāsta Anna Rozīte.

Lai arī Anna ir veselīgā dzīvesveida piekritēja, viņa atzīst, ka visveselīgāk ir nevis atteikties pilnībā no kādām ēdiena grupām, bet ēst tās apzināti un ar mēru, ieklausoties sava organisma vajadzībās. Tāpēc arī viņas mājās ik pa laikam tiek ceptas kūkas. Sirdij un vēderam vismīļākā ir ābolu kūka, ko Annai cepa viņas mamma. Lai atsvaidzinātu un padarītu recepti interesantāku, Anna ieviesa arī pāris savus papildinājumus. Kviešu milti tiek aizstāti ar rudzu miltiem, bet saldumiņam tiek klāt pieliktas rozīnes.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts iesūtīt savu no paaudzes paaudzei nodoto vai nesen atklāto kūkas recepti un tās stāstu portālā www.gardezi.lv. Receptei jāpievieno arī fotogrāfijas ar gala rezultātu, kā arī pamatojums, kādēļ šī kūka ir cienīga iekļūt Latvijas mantojumu grāmatā “100 kūkas un 1 svecīte”. Grāmatu atklās 2018.gada maijā, kad vienuviet satiksies visu recepšu autori.

Izmēģini arī pats pagatavot rudenim atbilstošu ābolu kūku pēc jaunas receptes!

Šarlotka jeb ābolu kūka ar rozīnīti Annas Rozītes gaumē

Sastāvdaļas:

  • 5 – 6 āboli
  • 3 – 4 olas
  • Glāze cukura
  • Glāze rudzu miltu
  • Saujiņa rozīņu
  • 1 t/k vaniļas cukura
  • Malts kanēlis
  • Pūdercukurs pasniegšanai

Pagatavošana: Cepšanai piemērotu kūkas formu un tās malas ieziež ar sviestu. Pa virsu, lai kūka nepiedeg, var uzbērt nedaudz miltus.

Nomizo un iztīri 5-6 ābolus (atkarībā no to izmēra). Man garšo, kad kūkā to ir daudz. Ābolus sagriez 2-3 cm gabalos un ieber sagatavotajā kūkas formā. Sakul olas ar cukuru. Cukuru vari likt arī mazāk, vai izmantot kādus citus saldinātājus tā vietā. Es saldumam mīklai pievienoju arī rozīnes un vaniļas cukuru. Pēc tam pievieno miltus. Ja vēlies, lai kūka būtu gaisīgāka, vari pievienot nedaudz cepamā pulvera, taču es parasti izlaižu šo soli.

Pārlej ābolus ar sagatavoto mīklu. Tā iznāks diezgan bieza, tādēļ ar karoti vai lāpstiņu tā būs jāizlīdzina, lai tā vienmērīgi apklāj visus ābolus. Pa virsu uzber kanēli un liec cepties līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes. Kad kūka ir gatava un atdzisusi, virsū vari uzbērt pūdercukuru.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri