Valmieras Ziņas

Anna Rozīte dalās ar ģimenes iecienītākās kūkas recepti

Lasīšanas laiks: 3 min

Veselīgā dzīvesveida piekritēja, TV raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte ikdienā pārsvarā ēd veselīgu pārtiku un nepieskaita sevi pie kūku cepējām. Tomēr ir viena gadiem pārbaudītā kūkas recepte, kas Annu nevar atstāt vienaldzīgu.

Tā tiek cepta ik rudeni – slavenā Šarlotka jeb ābolu kūka, kas piepilda māju ar omulīgu aromātu un vēstī par rudens iestāšanos. Lai iedvesmotu Latvijas saimnieces dalīties savā pieredzē, piesakot savas kūkas recepti Signes Meirānes un “Rimi” izsludinātajā Latvijas simtgadei veltītajā projektā “100 kūkas un 1 svecīte”, Anna pastāstīja par saviem saldumu baudīšanas paradumiem un padalījās ar savu vismīļāko ābolu kūkas recepti.

“Jāatzīst, ka es esmu liela kārumniece un saldumu mīle, taču mājās saldos ēdienus gatavoju ne tik bieži – pārsvarā kādos svētkos vai mūsu ģimenei nozīmīgos notikumos. Kad gatavoju saldos ēdienus bērniem vai kopā ar viņiem, tad uzsvaru lieku tieši uz produktu kvalitāti un ēdiena veselīgumu. Mēs mēdzam taisīt saldējumu tikai un vienīgi no sasaldētiem augļiem, cepam cepumus bez miltiem, rafinētā cukura, sviesta un olām, gatavojam svaigēdāju jeb raw konfektes un svaigo šokolādes krēmu,” stāsta Anna Rozīte.

Lai arī Anna ir veselīgā dzīvesveida piekritēja, viņa atzīst, ka visveselīgāk ir nevis atteikties pilnībā no kādām ēdiena grupām, bet ēst tās apzināti un ar mēru, ieklausoties sava organisma vajadzībās. Tāpēc arī viņas mājās ik pa laikam tiek ceptas kūkas. Sirdij un vēderam vismīļākā ir ābolu kūka, ko Annai cepa viņas mamma. Lai atsvaidzinātu un padarītu recepti interesantāku, Anna ieviesa arī pāris savus papildinājumus. Kviešu milti tiek aizstāti ar rudzu miltiem, bet saldumiņam tiek klāt pieliktas rozīnes.

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts iesūtīt savu no paaudzes paaudzei nodoto vai nesen atklāto kūkas recepti un tās stāstu portālā www.gardezi.lv. Receptei jāpievieno arī fotogrāfijas ar gala rezultātu, kā arī pamatojums, kādēļ šī kūka ir cienīga iekļūt Latvijas mantojumu grāmatā “100 kūkas un 1 svecīte”. Grāmatu atklās 2018.gada maijā, kad vienuviet satiksies visu recepšu autori.

Izmēģini arī pats pagatavot rudenim atbilstošu ābolu kūku pēc jaunas receptes!

Šarlotka jeb ābolu kūka ar rozīnīti Annas Rozītes gaumē

Sastāvdaļas:

  • 5 – 6 āboli
  • 3 – 4 olas
  • Glāze cukura
  • Glāze rudzu miltu
  • Saujiņa rozīņu
  • 1 t/k vaniļas cukura
  • Malts kanēlis
  • Pūdercukurs pasniegšanai

Pagatavošana: Cepšanai piemērotu kūkas formu un tās malas ieziež ar sviestu. Pa virsu, lai kūka nepiedeg, var uzbērt nedaudz miltus.

Nomizo un iztīri 5-6 ābolus (atkarībā no to izmēra). Man garšo, kad kūkā to ir daudz. Ābolus sagriez 2-3 cm gabalos un ieber sagatavotajā kūkas formā. Sakul olas ar cukuru. Cukuru vari likt arī mazāk, vai izmantot kādus citus saldinātājus tā vietā. Es saldumam mīklai pievienoju arī rozīnes un vaniļas cukuru. Pēc tam pievieno miltus. Ja vēlies, lai kūka būtu gaisīgāka, vari pievienot nedaudz cepamā pulvera, taču es parasti izlaižu šo soli.

Pārlej ābolus ar sagatavoto mīklu. Tā iznāks diezgan bieza, tādēļ ar karoti vai lāpstiņu tā būs jāizlīdzina, lai tā vienmērīgi apklāj visus ābolus. Pa virsu uzber kanēli un liec cepties līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes. Kad kūka ir gatava un atdzisusi, virsū vari uzbērt pūdercukuru.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Promo Cash & Carry  Ed. Lācera iela 4, Valmierā  aicina savai komandai pievienoties  tirdzniecības zāles darbinieku/-ci "Frozen" (-18 grādi) nodaļā.Darba apraksts:- Izvietot preci saldētavās un tirdzniecības zāles plauktos;- Sekot līdzi preču apritei un derīguma termiņiem;- Uzturēt kārtību ledusskapī un tirdzniecības zālē;- Atbilstoši prasībām, izvietot cenu zīmes un reklāmas materiālus.Prasības:- Spēja veikt fizisku darbu;- Vēlama iepriekšējā pieredze tirdzniecībā;- Augsta precizitāte un atbildības sajūta.Uzņēmums piedāvā:- Atalgojumu 650.00 - 675.00EUR uz rokas;- Apmācības darba vietā;- Bezmaksas tēju un kafiju;- Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika;- Apmaksātu obligāto veselības pārbaudi;- Redzes korekcijas līdzekļu kompensāciju;- Draudzīgas cenas PROMO Cash&Carry produktiem;- Labus piedāvājumus pie sadarbības partneriem (piemēram mobilo sakaru pakalpojumiem).Lūgums sūtīt pieteikumu un sazināsimies ar tiem kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām. Sazināsimies ar kandidātiem, kas tiks aicināti uz nākamo atlases kārtu - darba pārrunām.Jūsu personas dati, kas ietverti CV un citos dokumentos, kas pievienoti klāt darba pieteikumam, tiks apkopoti, apstrādāti un uzglabāti saskaņā ar ES Vispārīgo datu aizsardzības regulu, kā arī SIA “Sanitex” Privātuma politiku. Profesija: TIRDZNIECĪBAS ZĀLES DARBINIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Eduarda Lācera iela 4, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-04-26 Darba sākšanas datums: 2024-04-19 Kontaktpersona: Tālrunis: 22309306 E-pasts: ieva.sp@sanitex.eu

Mūsu partneri