Valmieras Ziņas

Maltīte sportistiem jeb ko ēst, gatavojoties maratonam?

Lasīšanas laiks: 4 min

Tuvojoties maratonu sezonai, “Rimi” veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis sadarbībā ar uztura speciālistiem apkopojis sportistiem nozīmīgākās produktu grupas, kuras ieteicams regulāri iekļaut uzturā paaugstinātas slodzes brīžos.

Lai gatavojoties maratonam, organismu nodrošinātu ar nepieciešamajām enerģijas rezervēm, maltītēs ieteicams iekļaut graudaugus, vistas gaļu un zivis, kā arī dārzeņus un augļus, riekstus, kā arī liesus piena produktus. Tāpat ikvienam sportistam pietiekamā daudzumā pirms fiziiskām aktivitātēm un to laikā ir jāuzņem šķidrums, vislabāk ūdens veidā.

Sportistiem, kuri iecerējuši startēt pusmaratona vai maratona distancē, īpaši svarīgi uzturā lietot ēdienu, kas bagāts ar ogļhidrātiem, vitamīniem un minerālvielām.

Tie ir galvenais organisma enerģijas, spēka un izturības avots īpaši paaugstinātas slodzes laikā. 

Ja slāpst, šķidrums jau zaudēts 

N.Baranovskis norāda, ka ūdens ir galvenā ķermeņa sastāvdaļa, kas palīdz nodrošināt nemainīgu ķermeņa temperatūru un nepieciešams visos organisma vielmaiņas procesos.

Izjūtot slāpes, cilvēks jau ir zaudējis 2% no sava ķermeņa svara. Tas var negatīvi ietekmēt sportistus, jo līdz pat 10% samazinās sportiskais sniegums un darbaspējas.

Dienas laikā ieteicams uzņemt 2,5 līdz 3 litrus ūdens, bet aptuveni divas stundas pirms skrējiena jāuzņem 500 mililitrus šķidruma. Arī maratona laikā un paaugstinātas slodzes brīžos nedrīkst aizmirst par ūdeni –  tas jādzer regulāri, taču ne pārmērīgās devās.

Graudaugu produkti brokastīs – enerģija visai dienai

Graudaugu produkti ir olbaltumvielu, ogļhidrātu, šķiedrvielu, dzelzs, cinka un vitamīnu avots, kas veido organismā papildus enerģijas rezerves. Tos ieteicams uzturā lietot brokastīs, tā nodrošinot sāta sajūtu un enerģiju.

Uztura speciālisti sportistiem rekomendē uzņemt graudaugu produktus uzturā 1,5 līdz divas stundas pirms sporta nodarbības. Savukārt, ja gribas pamainīt ēdienkarti, tad pamata maltītēs ieteicams izvēlēties makaronus, kas ir salikto ogļhidrātu avots un sniegs nepieciešamo enerģiju organismam.

“Sportistiem makaronus vēlams papildināt ar liesu gaļu, zivi, jūras veltēm vai dārzeņiem – brokoļiem vai papriku.

Šādi pagatavots ēdiens būs ne tikai gards, bet arī bagāts ar vitamīniem un minerālvielām. Taču tā kā makaroni ir “smagāks” produkts, tie būtu jāuzņem ne vēlāk kā 2 līdz 2.5 stundas pirms paredzētās fiziskās slodzes,” komentē N.Baranovskis.

Zivis trīs reizes nedēļā, vistas gaļa – četras reizes nedēļā

Vistas gaļa un zivis bagātīgi satur olbaltumvielas.

Zivis organismam nodrošinās tik ļoti nepieciešamās Omega 3 jeb nepiesātinātās taukskābes. Tās ieteicams ēst trīs reizes nedēļā kopā ar rīsiem, kas palīdzēs radīt sāta sajūtu.

N.Baranovskis atzīmē, ka gatavojoties fiziskai slodzei, zivis jāēd 1,5 līdz divas stundas pirms gaidāmās sporta nodarbības vai treniņa. Savukārt vistas gaļu ieteicams iekļaut pamata maltītēs četras vai vairāk reizes nedēļā. Ja tiek plānota fiziska slodze, tad sautētu, vārītu vai grilētu gaļu nevajadzētu ēst vēlāk kā 2,5 līdz trīs stundas pirms sporta aktivitātes.

Dārzeņi – vismaz divas ēdienreizes dienā

Dārzeņi ir vitamīnu un minerālvielu avots, turklāt tos uzturā var lietot neierobežotā daudzumā. N.Baranovskis uzsver, ka

aktīvi nodarbojoties ar sportu, dārzeņus jāiekļauj vismaz divās ēdienreizēs dienā.

Taču īpaši intensīvas fiziskās slodzes brīžos, lai nodrošinātu nepieciešamo enerģijas devu, dārzeņi jāpapildina ar graudu maizi, rīsiem vai gaļu. Plānojot sporta aktivitātes, dārzeņus jāuzņem ne vēlāk kā 1,5 līdz 2,5 stundas pirms gaidāmās slodzes.

Augļi palīdz organismam atbrīvoties no toksīniem

Augļi satur 90%  līdz 95% ūdeni, kas palīdz ķermenim atbrīvoties no toksīniem un izvadīt no organisma nevajadzīgas vielas, veicinot veselības un arī ādas stāvokļa uzlabošanos. Taču jāņem vērā, ka

augļi satur vienkāršos cukurus, tāpēc tos nevajadzētu ēst neierobežotā daudzumā. Sportistiem vislabāk ieteicami banāni, jo tie satur ogļhidrātus,

taču uztura speciālisti rekomendē arī apelsīnus, ābolus vai bumbierus. Tos N.Baranovskis iesaka lietot uzturā salīdzinoši neilgi pirms paredzētās sporta aktivitātes, piemēram,  30 minūtes pirms vai pat sporta aktivitātes laikā.

Atjauno enerģiju ar riekstiem vai žāvētiem augļiem

Rieksti satur E, B vitamīnus, kāliju, dzelzi, mangānu un cinku, savukārt žāvēti augļi vērtīgās minerālvielas – kāliju, magniju un dzelzi.

Riekstiem ir augsta enerģētiskā vērtība, tāpēc tos nevar lietot neierobežoti.

Vienā reizē kā uzkodu starp ēdienreizēm N.Baranovskis neiesaka uzņemt vairāk kā vienu sauju riekstu. Sportistiem riekstus vēlams uzņemt ne vēlāk kā divas stundas pirms fiziskās slodzes. Tāpat tos droši var uzņemt pēc skrējiena, jo to vērtīgās vielas palīdzēs muskuļiem atgūt zaudēto enerģiju.

Pēc fiziskas slodzes – liesie piena produkti

Liesie piena produkti ir olbaltumvielu, ogļhidrātu un kalcija avots. Tos var lietot kā vakariņu pamatēdienu, kas papildināts ar riekstiem, žāvētiem augļiem, ogām vai dārzeņiem, nodrošinās pilnvērtīgu organisma atjaunošanos. Savukārt

sportistiem liesie piena produkti palīdzēs atjaunot enerģijas rezerves muskuļos,

tāpēc jogurtu, kefīru vai “spēka pienu” droši var uzņemt tūlīt pēc fiziskas slodzes. 

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā Vēstures nodaļas vadītāju, direktora vietnieku/-ci zinātniskajā darbā (pilna slodze) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • izstrādāt muzeja pētnieciskā darba stratēģiju, plānus; • organizēt sadarbību pētnieciskos jautājumos ar muzeja profilam radniecīgām iestādēm; • veikt pētniecisko darbu, t.sk. muzeja kolekciju pētniecību un publiskot tā rezultātus; • piedalīties zinātniski izglītojošā darbā par Vēstures nodaļas kompetences jautājumiem; • veikt ekspozīciju un izstāžu zinātnisko sagatavošanu; • izstrādāt finansējuma piesaistes projektus pētījumu, izstāžu un ekspozīciju publiskošanai, nodrošināt realizāciju;  ja Tev ir: • maģistra grāds vēsturē vai maģistra grāda vēsturē pēdējo kursu students; • pieredze darbā muzejā, muzeja profilam radniecīgā iestādē vai darba pieredze kultūras mantojuma iestādē vadošā amatā tiks uzskatītas par priekšrocību; • prasme veikt zinātniski pētniecisko darbu; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • angļu vai vācu valodas zināšanas (papildus vēl citas ES oficiālās valodas zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību); • kompetences: labas komunikācijas un sadarbības prasmes; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; spēja patstāvīgi organizēt savu darbu, noteikt mērķus, ievērot termiņus; pašiniciatīva un spēja meklēt un piedāvāt jaunus risinājumus; • teicamas prasmes darbam ar biroja tehniku, MS Office un google programmatūru; mēs piedāvājam: • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 1165 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1226 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. CV, motivācijas vēstuli (līdz vienai A4 lapai datorrakstā Arial fontā, ar burtu lielumu “11”) un augstākās izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads ar norādi “Vēstures nodaļas vadītāja/-as, direktora vietnieka/-ces zinātniskajā darbā amatam” līdz 2024.gada 17.maijam. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: PAŠVALDĪBAS IESTĀDES VADĪTĀJA VIETNIEKS /PRIEKŠNIEKA VIETNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-17 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: muzejs@valmierasnovads.lv Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (maģistra grāds)

Mūsu partneri