Valmieras Ziņas

“Gandrīz vecpuisis” ar komandu ierodas Valmierā

Lasīšanas laiks: 3 min

Jaunā nedēļa daudziem kinoskatītājiem iesākusies ar smaidu un smiekliem, jo Valmieras kinoteātrī “Gaisma” 3D Cinema pirmdien, 19.februārī, tika demonstrēta jaunā latviešu komēdija “Gandrīz vecpuisis”, uz kuru bija ieradies gan pats režisors, gan četri jaunie aktieri, bet skatītājus pie ieejas kinoteātrī sagaidīja koši baloni.

 “Gandrīz vecpuisis” ir režisora Riharda Romuša debija. Runājot par šo filmu, jāatzīmē vairāki fakti: šī pilnmetrāžas spēlfilma tapusi bez valsts finansējuma, tikai par pašu un studijas “Kino Parks” līdzekļiem; šķiet, ka Rihards Romušs ir jaunākais režisors, viņam ir tikai 25 gadi, bet sapnis par savu spēlfilmu viņam radies jau 15 gadu vecumā, uz kuru mērķtiecīgi viņš virzījies visus šos 10 gadus; gan galvenajās lomās, gan aizkadrā strādājuši jauni un entuziastiski kino veidotāji un aktieri, izņemot, protams, Jāni Jarānu, kurš skatītājus ar savu talantu šogad jau aizkustināja filmā “Pastkarte no Romas”, bet šajā filmā viņš pilda policista pienākumus.

Vēl jāatzīmē, ka Rihards Romušs ir ne tikai filmas režisors, bet vienā peronā apvieno trīs darbiniekus, jo viņš ir arī filmas scenārists un montāžists. Nav tā, ka Rihards izdomāja, ka grib filmu un hops – filma gatava! Rihards daudz lasījis, mācījies pie dažādiem kino meistariem, bet daudz ko apguvis arī pašmācības ceļā. Līdz šim viņš kopā ar radošo apvienību “Kino Parks” veidojis īsfilmas, mūzikas videoklipus grupām Sudden Lights un Kreisais Krasts, kā arī reklāmas dažādiem zīmoliem.

Filmā galveno lomu spēlē Dante Pecolli. Viņa atveidotais Mareks ir iemīlējies Ilzē (Krista Hotuļeva) un gatavojas kāzām. Viņš ir visai pareizs jaunietis, bet problemātiskās situācijās kļūst diezgan histērisks. Savukārt viņa draugs Koļa (Rūdolfs Kozlovskis) Mareku ievelk gan dažādos negadījumos un pārpratumos, gan palīdz tikt no ķibelēm ārā. Vēl filmā darbojas Tīna (Monta Kārkliņa), kuras dēļ tad arī draud izjukt Mareka un Ilzes attiecības. Bez jauniešiem filmā ir arī nopietna gadagājuma aktieri: Mareka opi Vladimiru atveido Jānis Veikšāns, bet Inese Aivazova pārliecinoši tēlo kaimiņieni Zinaīdu, kura visu redz, visu dzird un par nekārtībām attiecīgi ziņo policijai. Radio “Tev” ētera vadītāju Lauri Zalānu nevienam nav jātēlo, tas ir pats Lauris.

Mīlestība, greizsirdība, komunikācija, uzticība un neuzticēšanās, pārpratumi un piedzīvojumi – tas viss vērojams filmā “Gandrīz vecpuisis”. Lai arī filmas radošā komanda lielākoties ir gados jauni un viņu vārdi vēl nav plaši pazīstami, skatītājiem tāpēc nevajadzētu nobīties, bet droši doties uz kinoteātri un ļauties izklaidei. Ja ir patikušas tādas kinokomēdijas kā “Mamma vēl smaida”, “Saule spīd 24 stundas”, “Jaungada taksometrs” un citas, tad arī šī dinamiskā Riharda Romuša debijas spēlfilma būs piemērota atpūta pēc ikdienas darbiem.

Režisoram plauktiņā jau ir nākamās filmas, ir arī doma par turpinājumu “Gandrīz vecpuisim”, taču Rihards Romušs vēl nesteidzas, ir nogaidošs, jo nezina, kā skatītāji un kritiķi novērtēs šo komēdiju, kādi būs filmas reitingi, tāpēc skatītāji tiek laipni aicināti apmeklēt kinoteātrus un rakstīt savas atsauksmes Facebookā un citos sociālajos tīklos.

Uz tikšanos ar skatītājiem radošā komanda kinoteātrī ieradās ļoti netradicionāli – atveidojot mazu fragmentu no filmas, kad Koļa uz rokām ienes pārdzērušos un bezfilmā esošo Tīnu. Par filmu nekas daudz netika stāstīts, ļaujot skatītājiem pašiem iejusties filmas situācijās. Filmu noskatījās arī visa komanda, režisora mamma un vecvecāki, bet pēc filmas īpašajā fotostūrītī tika iemūžināti šī pasākuma mirkļi.

Tiem, kas interesējas par latviešu kino, ir vērts jauno režisoru iepazīt tuvāk. Ceļš uz šo spēlfilmu nebūt nav rozēm kaisīts, Riharda bērnība un pusaudža gadi ir visai smagi, bet viņam ir bijis stingrs mugurkauls un motivācija, lai piepildītu savus sapņus. Rihards ar savu dzīvesstāstu dalās raidījumā “Dzīvei nav melnraksta”, plaša intervija ar režisoru ir Laumai Ozolai www.nra.lv.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri