Valmieras Ziņas

Santa Rumba – Valmieras novada Gada cilvēks

Lasīšanas laiks: 3 min

Viņas rokās zemē augušais atklājas visā savā bagātībā. Spurainis, skābenīgais, daudzkātainais, cietmizis, pākstainis, serdīgais, plīvurbruncis, garkakltētiņš, spurūsis, ķekarklans. Viņa pazīst katra rakstura šķautnes. Un viņa zina, cik ļoti mums nepieciešama satikšanās ar zemē augušajiem.

Par REKO Valmiera zemnieku tiešsaistes tirdziņa brīvprātīgu organizēšanu Valmierā, kas notiek reizi nedēļā, par jaunu dalībnieku piesaisti un atbalsta sniegšanu esošajiem, tā stiprinot vietējos zemniekus, dodot iespēju iedzīvotājiem tieši no Valmieras novada zemniekiem iegādāties veselīgu, Valmieras novadā augušu pārtiku, par bioloģiskās saimniecības “Mežvijas” attīstīšanu Valmieras novada Dikļu pagastā svinīgā ceremonijā 17. novembrī apbalvojumu “Valmieras novada Gada cilvēks” saņēma zemnieku saimniecības “Mežvijas” saimniece Santa Rumba.

REKO Valmiera ir jauna tiešās tirdzniecības modeļa īstenošana Vidzemē. Pašlaik šis ir vienīgais šāda veida tirgus Latvijā, ko sadarbībā ar Valmieras novada pašvaldību ieviesa Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pirmsinkubācijas programmas dalībnieces Liene Turlaja un Santa Levica, vēlāk projektā brīvprātīgi iesaistoties arī Santai Rumbai. REKO pirmsākums ir Skandināvijā, kur tas ir populārs tirdzniecības modelis. Tā pamatā ir vietējo produktu tirdzniecība bez starpniekiem, izmantojot digitālu platformu. “Tā ir iespēja iedzīvotājiem iegādāties novada zemnieku audzēto vai mājražotāju gatavoto tieši no ražotāja. Cilvēks Facebook grupā izvēlas preci, pasūta un REKO Valmiera tirgus dienā atnāk tai pakaļ. Arī zemniekiem tas ir izdevīgi – viņi zina, kāds apjoms izvēlēts, tieši to arī iepako un atved. Var teikt, ka gandrīz no dobes vai mājražotāja galda pircēja rokās,” stāsta Santa Rumba.

REKO Valmiera tirgus organizēšana ir komandas darbs, uzsver Santa. Tā attīstībai ir nepieciešams laiks, lai gan pircējiem šāda iepirkšanās, izvēloties vietējo ražojumu un pasūtot preci iepriekš, kļūtu par paradumu, gan arī zemnieki un mājražotāji pierastu ieguldīt laiku sava ražojuma popularizēšanā digitāli, safotografējot, sagatavojot aprakstus un iesniedzot publicēt Facebook grupā. “Pircējam tas ir ļoti ērti, esot mājās, var izpētīt sarakstu, izvēlēties, veikt pasūtījumu. Pēc tam tikai jāatnāk pakaļ. Turklāt, redzot vēl citus tirgotājus vienuviet, rodas interese apskatīt klātienē, kas vēl ir piedāvājumā. Un tas ir plašs – gan ēdamlietas, gan smukumlietas.”

Arī Santa ir mājražotāja, kopā ar vīru Didzi darbojoties bioloģiskajā saimniecībā “Mežvijas” Valmieras novada Dikļu pagastā. Ģimenes saimniecībā audzēti dārzeņi, augļi, ogas, tējas, to arī pārstrādājot – kaltē, gatavo garšvielu maisījumus un sukādes. Jautāta, kas raksturo mājražotāju, Santa atbild, ka “mājražotāju un zemnieku raksturo darbīgums un spēja strādāt daudzpusīgi – paši audzē vai ražo, paši reklamē un tirgo. Un arī tas, ka bieži pietrūkst laiks un daudz jāskrien, jo darba stundas nevar iekļaut kādā rāmī, turklāt jāvelta laiks arī ģimenei”.

Santa stāsta, ka profesija apgūta citā nozarē, taču lauku darbi nebija sveši. Un, ja ir sava zeme, šķitis, ka kaut kas noteikti jādara. “Audzējam to, ko var izaudzēt mūsu saimniecībā, piemēram, garšvielas – kāpēc mums jāpērk no Ķīnas atvestas, ja paši varam izaudzēt?” Arī atpūta ir roku rokā ar ātrumu. “Lielākoties atpūta mums ir kopā ar bērniem, piemēram, aizvedu bērnu uz orientēšanos, arī pati paskrienu. Vai arī dodamies kopā uz pasākumiem. Kamēr bērni mazi, atpūtas laiks ir šādi saskaņots.”

Jautāta, kāds varētu izskatīties svētku galds, ja to klātu tikai ar mūsu novadā audzēto un radīto, Santa uzreiz atbild, ka ļoti bagātīgs. “Mums ir daudzveidīgs piedāvājums. Gaļa, sieri, maize, dārzeņi, ogas, kūkas, sukādes, nevar pat uzskaitīt. Turklāt arī trauki, galdauts un dekorācijas būtu mūsu novadā ražotas. Tas būtu krāšņs un bagātīgs galds.”

Santa stāsta, ka lepojas gan ar kolēģēm, gan novada zemniekiem – REKO Valmiera tirgus zīmē aizvadītais gads bijis interesants, jaunu atziņu pilns un iedvesmojošs turpināt un augt. “Šobrīd esam vienīgais šāds tirgus Latvijā. Klientus jau atpazīstam, jo iepērkas regulāri, bet gaidām arī jaunus. Tā ir lieliska iespēja bagātināt savu galdu ar mūsu pašu novadnieku ražoto, iepazīt plašo piedāvājumu un pamainīt iepirkšanās paradumus. Lai mums izdodas arī turpmāk!”

Pievienojies mūsu komandai! Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā  vācu valodas skolotāju (profesijas klasifikatora kods 2341 01) (6 kontaktstundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku.  Darba vietas adrese: “Kauguru skola”, Kauguri, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • īstenot izglītības programmu “Vācu valoda” mācību priekšmetā atbilstoši Valsts izglītības standartam; • sniegt individuālu un diferencētu atbalstu izglītojamajiem mācību priekšmetā; • veicināt izglītojamo individuālo sasniegumu attīstību; • sekot līdzi jaunākajām tendencēm pedagoģijas nozares attīstībā; • izstrādāt piedāvājumu mācību priekšmeta, Skolas radošai un inovatīvai izaugsmei; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; spēja reaģēt uz izglītojamo vajadzībām, kā arī motivēt izglītojamos darbam; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Par pedagogu darba samaksu”; • personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 15.jūnijam e-pastā: kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29435511. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru skola, Kauguri, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-15 Kontaktpersona: CV;piet.vēst.,izgl.,dok.,kopiju lūdzam sūtīt uz e-pastu:kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv

Pievienojies mūsu komandai! Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskola (turpmāk – Skola) aicina dar angļu valodas skolotāju (profesijas klasifikatora kods 2341 01) (uz pilnu darba slodzi) uz nenoteiktu laiku  Darba vietas adrese: “Kauguru skola”, Kauguri, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • īstenot izglītības programmu “Angļu valoda” mācību priekšmetā atbilstoši Valsts izglītības standartam; • sniegt individuālu un diferencētu atbalstu izglītojamajiem mācību priekšmetā; • veicināt izglītojamo individuālo sasniegumu attīstību; • sekot līdzi jaunākajām tendencēm pedagoģijas nozares attīstībā; • izstrādāt piedāvājumu mācību priekšmeta, Skolas radošai un inovatīvai izaugsmei; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; spēja reaģēt uz izglītojamo vajadzībām, kā arī motivēt izglītojamos darbam; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Par pedagogu darba samaksu”; • personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 15.jūnijam e-pastā: kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29435511. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru skola, Kauguri, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-15 Kontaktpersona: CV;piet.vēst.,izgl.,dok.,kopiju lūdzam sūtīt uz e-pastu:kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv

Mūsu partneri