Valmieras Ziņas

Agita Mačuka – Valmieras novada Gada cilvēks

Lasīšanas laiks: 6 min

Viņa jūt stāstus. Tos, kas izteikti, tos, kas dzīvo starp rindiņām, tos, kas kā koka mizas grubuļi izlasāmi vien kopā ar pašu koku. Viņa prot tos uzrakstīt, lai tie kā leņķi, kā ēnas, kā piles – kā nu katram nepieciešams tos satikt – ieņem savu vietu mūsu domās un jaunos stāstos.

19. novembrī Valmieras novada pašvaldības apbalvojumu “Valmieras novada Gada cilvēks” saņēma grāmatas “Dzīvesstāsti nošu līnijās” autore Agita Mačuka, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

“Dzīve ir pilna nejaušību. Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba mani uzaicināja rakstīt grāmatu, kas būtu veltīta skolas simtgadei. Mēs runājāmies par literatūru, mūziku, un nejaušas sarunas rezultātā tapa šī ideja. Esmu direktorei ļoti pateicīga par to, ka viņa man ticēja, iedrošināja uzdrīkstēties veikt šo darbu. Esmu pateicīga visiem skolotājiem un audzēkņiem, kas atsaucās. Atceros, ka toreiz es mazliet padomāju un atbildēju, ka parasti grāmatas, kas top apaļās jubilejās, tiek veidotas kā vēsturisks pārstāsts, kuru no vāka līdz vākam izlasīt nav viegli. Man gribējās visu apvienot, vēsturi sakausēt kopā ar personību stāstiem, jo cilvēks jau nosaka, kādas vērtības mājos ēkās. Jau studiju laikā aizrāvos ar dzīvesstāstu pētniecību. Uzskatu, ka nekas pasaulē nav interesantāks, kā lasīt literatūru par reālām personām, kuras dalās atmiņās, notikumos. Man svarīgi ir ticēt rakstītajam, tāpēc šāds piegājiens prasa ilgu laiku. Es sapratu, ja uzņemšos šo darbu, tad jāraksta par to, kas interesē mūs šodien un interesēs daudzus gadus arī pēc mums,” par ideju, ka Valmieras Mūzikas skolas simtgades grāmatā tiks iemūžināti pedagogu dzīvesstāsti, stāsta Agita Mačuka.

Valmieras Mūzikas skola ir Latvijā vecākā mūzikas skola ārpus Rīgas. Dzīvesstāsti ir paliekoša vērtība, tāpēc, noskaidrojot faktus un apkopojot atmiņas, arī skolas 200. gadadienā grāmatā ko jaunu varēs atrast gan vēsturnieks, gan mūzikas mīļotājs, gan antropologs, kuram noderēs gan sadzīves, gan profesijas apraksti. “Piemēram, cik stundas instrumentu spēlē mūziķis, vai mūziku studē tikai tās personas, kurām dzimtā ir mūziķi, vai par mūziķi kļūst arī tādi cilvēki, kur ģimenē nav šādu interešu. Man ļoti gribējās izlasīt dzīvesstāstus par tiem pedagogiem, kuri Valmieras Mūzikas skolu dibināja. Sākot pētīt, es sapratu, ka pilnu dzīves ainu par to, kas notika pirms 100 gadiem, uzburt nav iespējams. Tāpēc piedāvāju skolai ideju iemūžināt šīs simtgades pedagogu dzīvesstāstus, lai tā ir kā laika kapsula, kuru vairs izdzēst nav iespējams.”

Grāmatas tapšanas laikā gandrīz divu gadu garumā mēroti tuvi un tāli ceļi, lai intervētu vairāk nekā 80 cilvēku. Turklāt sarunas ar grāmatas varoņiem noritēja vairākās kārtās. “Skolotājus intervēju pirms un pēc mācību stundām, brīvstundās, rītos un vakaros, mājās, dārzos, pie radiem, pat kapos, kultūras namos un citās vietās. Skaistas takas mēs izstaigājām kopā ar grāmatas redaktori Dainu Sirmo. Kopā aptuveni 270 sarunas izgāja cauri maniem pirkstiem. Turklāt sarunājos gan ar radiniekiem, mātēm, tēviem, kaimiņiem, gan bijušajiem darbiniekiem, skolotājiem, kuri palīdzēja rast atbildes uz daudziem jautājumiem, lai stāsts būtu pilnīgāks. Ne visu varēju iekļaut grāmatā. Katram tekstam tika būvēta struktūra. Bija pedagogi, kuri stāstīja ļoti daudz, iekļaujot dažādas vēstures drāmas, piemēram, Valmieras degšana,  Pirmā un Otrā pasaules kara šausmas, izsūtījuma sāpes, padomju cenzūras, represijas, tam visam pa vidu mūzika. Es saņēmu atsauksmes no dažiem lasītājiem, kuri nebija saistīti ar Valmieras Mūzikas skolu. Vairāki man teica, ka grāmata dod iedvesmu paskatīties arī uz savu dzimtas stāstu. Lai lasa visi tie, kuri zīmē savu dzimtas koku vai glabā atmiņas par senčiem! Mēs mīlam suņus, kaķus un zirgus, bet bieži aizmirstam, ka jāmīl ir arī cilvēks. Šajā grāmatā, domāju, cilvēku un mūzikas mīlestības netrūkst. Grāmatu var lasīt visi, kam patīk dzīves realitāte, es teiktu, dzīvā dzīve skolā, mājā, pie instrumenta, koncertā, eksāmenā, ballītē, Dziesmu svētkos un citur. Patīk vēsture un atmiņas bez liekiem izpušķojumiem un daiļrunības.” 

Arī autores dzīve ir cieši saistīta ar mūziku. “Aptuveni 16 pedagogi šajā grāmatā ir absolvējuši Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolu. Arī es esmu šīs skolas absolvente. Tāpēc man bija ļoti viegli rakstīt par vietām un cilvēkiem, kurus pazīstu. Ļoti liela pedagogu grupa ir beiguši arī Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolu. Savukārt tur mācījās mana meita Katrīna. Es nāku no ļoti muzikālas ģimenes. Es visu savu radošumu mūzikā esmu nodevusi ceturtajā paaudzē meitai, bet, redz, jaunībā apgūtās zināšanas noder neticamā veidā, arī rakstīšanā. Kādreiz strādāju teātrī, komponēju mūziku, tagad tikai radu tekstus. Viss noder, jo kultūras zīmes cita ar citu ir savienotas. Pēc grāmatas iesaistījos Rakstniecības un mūzikas muzeja projektā, izveidojām Dziesmu svētku ekspozīciju Mežaparka Lielajā estrādē. Arī tur manas kordiriģenta zināšanas lieti noderēja. Pateicoties meitai, ir sajūta, ka mūzikas vidē elpoju vēl joprojām, lai gan maizi ar to vairs nepelnu.”

Agita Mačuka stāsta, ka grāmatas rakstīšana ir gan sirdsdarbs, gan pētniecība. “Sevi par rakstnieci neuzdrīkstos saukt, bet šī grāmata man iedeva vislielāko grūdienu darīt to, kas patīk. Pateicoties grāmatas redaktorei Dainai Sirmajai, es pabeidzu Literāro akadēmiju un sāku rakstīt arī prozu. Daina man iemācīja sev noticēt. Viņa ir mana literārā mamma un iedvesmas avots. Es biju patiešām gandarīta, ka pirms gada Rakstnieku savienības prozas lasījumu konkursā viens no maniem stāstiem tika iekļauts lasījumu sarakstā. Atzīšos, ir ideja arī par kāda dzīvesstāsta rakstīšanu. Sāku vākt materiālus un intervijas, bet diemžēl viss notiek pārāk lēnu. Vēl priekšā milzīgs darba apjoms – jālasa vecas avīzes, jāmeklē atbildes arhīvos, jābrauc klātienē iepazīt vietas un cilvēkus. Ar tiem jāiepazīstas un jāizrunājas, jākrāj intervijas, tās jāapstrādā un vēl, un vēl. Kad kāds no radošajiem darbiem sasniegs tipogrāfiju, pašreiz atbildēt nevaru. Viss Dieva ziņā.”

Jautāta, ja Valmieras Mūzikas skola būtu jāsalīdzina ar kādu skaņdarbu, kas tas būtu, Agita Mačuka atbild, ka “pirmā prātā nāk Valmieras Mūzikas skolas absolventa Artura Maskata kora dziesma “Naktsvijole” ar Ojāra Vācieša vārdiem. Abi ir dzīvojuši Gaujas krastos un spēj uzburt pareizo ainu. Harmonijām sulīga, bet tajā pašā laikā ļoti trausla, smaržojoša kora dziesma vēsta par balto koncertu laiku, kas miglā tīts, tur muzikants noreibst no smaržas. Dziesma uzbur tik krāšņu ainavu, ko domās gan tiešā, gan pārnestā nozīmē salīdzinu ar mūsu mūzikas skolu. Katrs skolas koncerts ir balts, jo koncertos dzirdam mūsu bērnus talanta plaukuma sākumā. Tiešā nozīmē skola ir pie Gaujas, un gan jau kāda naktsvijole vasarās uzzied upes krastos. Arī pārnestā nozīmē mēs redzam trauslās stīgas bērnu dvēselēs. Valmieras Mūzikas skola, tāpat kā naktsvijole, ir brīnums, kas pastāvējis 100 gadu. Reti ir skaņdarbi, kuros iekodēts kāds instruments. Maskata nakts – vijole ir jūtīga un smalka. Tāpēc arī šāda būs mana skaņdarba izvēle. Ja kādreiz skolai krusttēvi bija komponisti Jāzeps Vītols un Alfrēds Kalniņš, tad tagad tas noteikti ir Arturs Maskats”.

Apbalvojums “Valmieras novada Gada cilvēks” ir lepošanās ar līdzcilvēkiem un pateicība par sirds darbu un iedvesmošanu. Jautāta, kas viņai ir lepošanās vērts, grāmatas autore atbild: “Lepojos, ka esmu 20 gadus dzīvojusi Valmieras pilsētas kultūrvidē. Es lepojos, ka Valmierai ir mūzikas skola, tik daudz radošu personību, tik daudz radošu projektu. Es lepojos arī par mīļo Valmieras teātri un draugiem, kuri mani neaizmirst, mēs saprotamies radošuma valodā. Es lepojos, ka mani bērni ir šeit auguši un mācījušies. Es lepojos, ka mans darbs ir novērtēts un saņemu šo balvu, kad dzīve sauc iet tālāk. Mans Valmieras posms ir noslēdzies ar brīnišķīgu pārsteigumu. Esiet radoši, valmierieši, tiksimies koncertos un izrādēs! No sirds paldies par izrādīto cieņu un godu! Es smaidu!”

Vairāk par mums uzzināsi šeit: www.vid.gov.lv VALSTS IEŅĒMUMU DIENESTS (reģ. Nr. 90000069281) izsludina konkursu uz Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes Algas nodokļu daļas galvenā nodokļu inspektora ierēdņa amatu (vakance uz nenoteiktu laiku) Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes kompetencē ir Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) pamatdarbības un atbalsta funkcijas īstenošana labprātīgas nodokļu, nodevu, citu valsts noteikto obligāto maksājumu un tieši piemērojamos Eiropas Savienības normatīvajos aktos par muitas lietām noteikto maksājumu saistību izpildes, aprēķināšanas un maksāšanas pareizības kontroles un atbalsta jomā. Mūsu vērtības ir efektivitāte, atbildība un sadarbība. Ja Tev ir: akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība; zināšanas nodokļu normatīvajos aktos; spēja strādāt paaugstinātas intensitātes apstākļos; pamatprasmes darbā ar MS Outlook, Word, Excel; atbilstība likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta pirmās daļas un Valsts civildienesta likuma 7.panta prasībām; nevainojama reputācija. Ja Tev ir kāda no šīm īpašībām vai prasmēm, mēs Tevi gaidām Algas nodokļa daļā: proti argumentēt un pamatot savu viedokli; esi nosvērts, komunikabls un atvērts jautājumiem; atbildības sajūta, precizitāte, disciplinētība un līdzsvarotība; pārzini vai interesē kā notiek process kādā no nozarēm, piemēram, būvniecības nozarē, mazumtirdzniecībā, ražošanas nozarē, sabiedriskajā ēdināšanā, pakalpojuma sniegšanā; spēj saskatīt likumsakarības, analizēt un aprakstīt iegūto informāciju; proti strādāt ar datoru un programmām; labprāt dodies ārpus darba vietas; jūties droši svešā vietā un spēj runāt ar jebkuru personu. Tev ikdienā būs šādi pienākumi: Jākomunicē ar nodokļu maksātājiem kā klātienē vai attālināti, tā rakstiski. Jārīko un jāpiedalās klātienes un attālinātajās tikšanās ar nodokļu maksātājiem. Jāveic nodokļu maksātāja saimnieciskās darbības apmeklēšana/novērošana. Jāgatavo pieprasījumi nodokļu maksātājiem, kredītiestādēm, valsts un pašvaldību institūcijām. Jāstrādā ar programmām un informācijas sistēmām. Jāvērtē grāmatvedības reģistri un dokumenti. Jāanalizē iegūtā un apkopotā informācija. Jāapraksta rezultāti, gatavojot nodokļu rēķinus un lēmumu projektus. Jāsadarbojas ar kolēģiem. Mēs piedāvājam: Stabilu atalgojumu, mēnešalga no 1483 līdz 1719 EUR (bruto), pārbaudes laikā līdz 1521 EUR, atkarībā no Tavas profesionālās pieredzes ilguma attiecīgajā jomā, kas iegūta pēdējo piecu gadu laikā; Tev būs sociālās garantijas. Apdrošināšanas polisi. Brīvas papildus dienas (papildatvaļinājuma dienas). Iespēju strādāt daļēji attālināti. Labas izaugsmes iespējas. Ieguldīt savas zināšanas un prasmes. Tavs darbs būs novērtēts no kolēģu un vadības puses. Ātri apgūt darba pienākumus. Teicamu kolektīvu. Elastīgu un ērtu darba laiku. Priekšrocības pretendentam ar: akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību ekonomikā vai komerczinībās un administrēšanā vai tiesību zinātnē; pieredzi nodokļu administrēšanā vai uzņēmējdarbībā, vai finanšu vadībā, vai finanšu analīzē, vai grāmatvedībā, vai auditā vai tiesību zinātnē ne mazāk kā divi gadi. Ierēdņa dienesta vieta: Beātes iela 49, Valmiera. Pieteikuma vēstuli, dzīvesgaitas aprakstu (Curriculum Vitae (CV)), izglītību apliecinoša dokumenta kopiju 20 dienu laikā no šī sludinājuma publicēšanas Nodarbinātības valsts aģentūras vakanču portālā lūdzam nosūtīt Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, vai uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Konkurss uz NNVP_AND_GNI_Valmiera_Vards_Uzvards”. Pretendentiem, kuri izglītību ir ieguvuši ārvalstīs, lūdzam pievienot dokumentu par tās akadēmisko atzīšanu Latvijā. Sazināsimies ar tiem pretendentiem, kuri tiks izvirzīti personāla atlases otrajai kārtai. Piesakot savu kandidatūru vakantajam ierēdņa amatam, pretendents apliecina, ka atbilst likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta pirmās daļas un Valsts civildienesta likuma 7.panta prasībām. Ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.panta 1. un 2.punktu, informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu kvalitatīvu atlases konkursa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem nodarbinātības jomā. Personas datu apstrādes pārzinis ir VID Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, tālr.+371 67122633; datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija: datuaizsardziba@vid.gov.lv, tālr. +371 67122658, +371 67122660. Papildu informāciju par personas datu apstrādi un par atlases procesa privātuma politiku VID ir pieejama VID tīmekļa vietnē sadaļās: Personas datu apstrāde VID un Atlases procesa privātuma politika. Jautājumos par amata pienākumiem zvani uz tālruņa numuru +371 67121490. Ja Tev ir neskaidrības par konkursu, zvani uz tālruņa numuru +371 67122633 vai uzdod savu jautājumu, rakstot uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Jautājums par konkursu”. Profesija: GALVENAIS NODOKĻU INSPEKTORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 49, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-22 Kontaktpersona: Tālrunis: 67122633 E-pasts: vid.konkursi@vid.gov.lv

Vairāk par mums uzzināsi šeit: www.vid.gov.lv VALSTS IEŅĒMUMU DIENESTS (reģ.Nr.90000069281) izsludina konkursu uz Informātikas pārvaldes Reģionālās tehniskā atbalsta daļas Otrās nodaļas vecākā informācijas tehnoloģiju administratora darbinieka amatu (1 vakance uz nenoteiktu laiku) Informātikas pārvaldes kompetencē ir Valsts ieņēmuma dienesta (turpmāk – VID) atbalsta funkcijas īstenošana informācijas sistēmu resursu pārvaldības jomā. Mūsu vērtības ir: efektivitāte, atbildība, sadarbība. Ja Tev ir: vidējā vai profesionālā vidējā izglītība; praktiskas zināšanas par datortīklu (LAN) uzbūvi, izmantotajiem protokoliem, konfigurēšanu un darbības principiem; padziļinātas un praktiskas zināšanas par darbstaciju operētājsistēmām un lietojumprogrammām, to uzstādīšanu un apkopes veikšanu; padziļinātas un praktiskas zināšanas par datortehnikas t.sk. perifērijas iekārtu uzbūvi, darbības principiem un veidiem; labas prasmes darbā ar MS Outlook, Word, Excel; spēja patstāvīgi organizēt darbu un strādāt paaugstinātas intensitātes apstākļos; spēja uzņemties atbildību un pieņemt lēmumus; atbilstība likuma „Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta otrās daļas prasībām; nevainojama reputācija. Ja esi gatavs nodrošināt: lietotāju tehnisko atbalstu, datortehnikas un programmatūras problēmu lokalizāciju un risināšanu; datortehnikas sagatavošanu un uzturēšanu; tehniskās infrastruktūras un serveru darbības uzturēšanu; informācijas un komunikāciju tehnoloģiju drošības pasākumu nodrošināšanu. Pievienojies mūsu kolektīvam, jo mēs piedāvājam: stabilu atalgojumu, mēnešalga no 1405 līdz 1777 EUR (bruto), - pārbaudes laikā līdz 1529 EUR, atkarībā no Tavas profesionālās pieredzes attiecīgajā jomā, kas iegūta pēdējo piecu gadu laikā; interesantu un stabilu darbu, draudzīgu kolektīvu; personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; iespēju piedalīties dažādās apmācību programmās; sociālās garantijas; veselības apdrošināšanas polisi no pirmā mēneša; papildatvaļinājuma dienas. Priekšrocības pretendentiem ar: vidējo vai vidējo profesionālo izglītību informācijas tehnoloģiju jomā; praktisko darba pieredzi informātikas jomā vismaz vienu gadu; B kategorijas vadītāja apliecību. Darbinieka darba vieta: Beātes iela 49, Valmiera, LV-4201 Motivācijas vēstuli, dzīvesgaitas aprakstu (Curriculum Vitae (CV)), izglītību apliecinoša dokumenta kopiju 15 dienu laikā no šī sludinājuma publicēšanas dienas Nodarbinātības valsts aģentūras vakanču portālā lūdzam nosūtīt Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, vai uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Konkurss uz IP_RegioTAD_2N_VITA_Vārds_Uzvārds”. Pretendentiem, kuri izglītību ir ieguvuši ārvalstīs, lūdzam pievienot dokumentu par tās akadēmisko atzīšanu Latvijā. Sazināsimies ar tiem pretendentiem, kuri tiks izvirzīti personāla atlases otrajai kārtai. Piesakot savu kandidatūru vakantajam darbinieka amatam, pretendents apliecina, ka atbilst likuma „Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta otrās daļas prasībām. Ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.panta 1. un 2.punktu, informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu kvalitatīvu atlases konkursa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem nodarbinātības jomā. Personas datu apstrādes pārzinis ir VID Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, tālr.+371 67122633; datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija: datuaizsardziba@vid.gov.lv, tālr. +371 67122658, +371 67122660. Papildu informāciju par personas datu apstrādi un par atlases procesa privātuma politiku VID ir pieejama VID tīmekļa vietnē sadaļās: Personas datu apstrāde VID un Atlases procesa privātuma politika. Jautājumos par amata pienākumiem zvani uz tālruņa numuru +371 67123444. Ja Tev ir neskaidrības par konkursu, zvani uz tālruņa numuru 67122630 vai uzdod savu jautājumu, rakstot uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Jautājums par konkursu”. Profesija: INFORMĀCIJAS TEHNOLOĢIJU ADMINISTRATORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 49, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Informācijas tehnoloģijas / Telekomunikācijas Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-17 Kontaktpersona: Tālrunis: 67122633 E-pasts: vid.konkursi@vid.gov.lv

Mūsu partneri