Valmieras Ziņas

Svētku laikā atceries par savu, ģimenes un īpašuma drošību

Lasīšanas laiks: 4 min

Pēdējā laika statistika, kas saistās ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta izsaukumiem liecina par to, ka liela daļa iedzīvotāju jau dzīvo “svētku režīmā”. Lai gan šie svētki mums parasti asociējas ar kopā būšanu un labi pavadītu laiku, zināms, ka Ziemassvētku un Jaunā gada laiks operatīvo dienestu darbiniekiem vienmēr ir ļoti intensīvs. Kāpēc nelaime biežāk piemeklē tieši svētku laikā? Iespējams tāpēc, ka brīvdienās vairāk esam mājās paši, bērniem ir brīvlaiks un tieši pašu neuzmanība,  neapdomīga rīcība vai nezināšana kā rīkoties noved pie nelaimes.

Lai no tā izvairītos VUGD, kā ierasts, aicina piedomāt pie tā, lai drošībā esam paši, mūsu ģimene un drošs ir arī mūsu mājoklis. Tad svētku laiku varam veltīt svinēšanai. 

Šajā nedēļā VUGD Vidzemes reģiona pārvalde organizēja preses konferenci, kuras laikā Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieks pulkvežleitnants Andris Kellijs un VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vecākā inspektore Vidzemes reģionā Sandra Vējiņa informēja par to, kā svētkus pavadīt droši un atgādināja par to cik nozīmīga ir pašu iedzīvotāja atbildība, ļaujoties svētku priekiem.

Biežākie ugunsgrēku cēloņi svētku laikā:

  • Sodrēju degšana mājās dūmvados;
  • Ugunsgrēki, kurus izraisa svecītes adventes vainagos un eglītēs;
  • Smēķēšana telpās;
  • Nepareiza elektroierīču un elektrisko gaismas virteņu lietošana;
  • Neapdomīga, nepareiza pirotehnikas lietošana.

Lai gan dūmu detektoriem mājokļos būtu jābūt nu jau trīs gadus, VUGD pārstāvji atzīst, ka detektori mājokļos, kuros notikusi ugunsnelaime vēl aizvien uzstādīti ļoti reti. Dūmu detektors, protams, neizslēdz ugunsnelaimes izcelšanos, tomēr, ja tas ir uzstādīts, tad ugunsgrēku iespējams konstatēt ātrāk, savlaicīgi informēt ugunsdzēsējus glābējus un pēc iespējas ātrāk ugunsgrēku nodzēst. Pēdējos gados dūmu detektors bijusi plaši izplatīta dāvana Ziemassvētkos. Praktiskas dāvanas nudien ir laba lieta, bet, varbūt, dāvinot detektoru jāpalīdz dāvanas saņēmējam to uzstādīt, vai jāpārliecinās, ka dāvanas saņēmējs to tiešām ir izdarījis. Arī tiem, kuru mājās ir uzstādīti dūmu detektori jāatceras, ka tā bateriju nepieciešams nomainīt vismaz reizi gadā.

Tāpat mājās vajadzētu būt arī ugunsdzēšamajam aparātam. Vēl noderīga lieta ir arī ugunsdzēšanas pārklājs, kas parasti ir gatavots no blīva stikla šķiedras audekla, kas neļauj piekļūt skābeklim pie degošā objekta, tādējādi apturot degšanas procesu.

Lielākā aukstumā intensīvāk kurinām krāsnis. Bieži ugunsnelaime izcēlusies dēļ netīra dūmvada, pārkurinātas krāsns, gruzdošiem pelniem, kuri iebērti plastmasas spainī. VUGD aicina pārliecināties, ka apkures sistēma ir atbilstošā kārtībā un tā tiek lietota pareizi!

Ja ugunsgrēka izcelšanos varam konstatēt paši, kā arī mums ir nepieciešamais inventārs uz zināšanas, lai to novērstu – fantastiski! Tik pat svarīgi ir zināt kā rīkoties, ja to nav iespējams izdarīt paša spēkiem, kā arī saprast, kad pie dzēšanas tomēr nevajadzētu ķerties pašam un šīs lietas pārrunāt arī ģimenē, īpaši ar bērniem, kuri skolēnu brīvlaikā, iespējams, kādā brīdī mājās palikuši vieni. Ja notikusi nelaime vispirms par to ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam zvanot 112.

Katru gadu svētku laikā VUGD saņem izsaukumus, kur iespējamais ugunsgrēka cēlonis ir svece. Kaķis apgāzis sveci traukā, aizdegušies aizkari. Svece apgāzusies uz galda un aizdegušies tur esošie papīri. Tie ir tikai daži no izsaukumiem. Tātad, ar uguni rīkojamies atbildīgi. Sveces telpās dedzinām tad, kad paši esam klāt. Ja iespējams, tās neliekam egļu zaros un uzmanīgiem jābūt arī ar brīnumsvecītēm, kuru dzirkstele var ”ielekt” viegli uzliesmojošā priekšmetā.

Tāpat ugunsnelaimes bieži izceļas arī elektroiekārtu nepareizas lietošanas rezultātā. Svētkos cilvēkiem mājas dekorēt labpatīk ar dažādām elektriskām lampiņu virtenēm, svarīgi būtu pārbaudīt vai virtenes nav bojātas. Tāpat būtu jāpārbauda elektroiekārtu lādētāji, aplūko vai tas nekur nav saplīsis un neatstāj to visu laiku pieslēgtu elektrībai! Nežāvē drēbes uz elektriskā sildītāja! VUGD laiku pa laikam saņem izsaukumus, kur mājoklī aizdegusies veļas mašīna. Tātad, prātīgi būtu to, līdzīgi kā jebkuru elektroiekārtu, neatstāt darboties bez uzraudzības.

Šie ir tikai daži no padomiem, kas palīdzēs izvairīties no nelaimes. Lai svētki aizritētu bez nepatīkamiem pārsteigumiem, par savu drošību jārūpējas pašam, bet, ja tomēr nelaime ir piemeklējusi, atceries – ziņo par to Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam zvanot 112!

Priecīgus, gaišus un drošus svētkus!

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri