Valmieras Ziņas

Rudens lapu un dārza atkritumu apsaimniekošana Valmieras novadā

Lasīšanas laiks: 3 min

Rudens ir aktīvs dārzu un piemājas teritoriju sakopšanas laiks. Valmieras novadā apvienoto bijušo pašvaldību teritorijās bija spēkā atšķirīgi noteikumi par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu, dažviet lapu un zaru dedzināšana bija atļauta, citur aizliegta. Bet pēdējos gados daudzu iedzīvotāju paradumi jau mainījušies un Valmieras novada apdzīvotajās vietās rudens vairs neasociējās ar ilgstoši gruzdošu lapu piedūmojumu, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vides komunikācijas projektu vadītāja Lita Dudele-Krastiņa.

Saskaņā ar Valmieras novada pašvaldības domes saistošajiem noteikumiem Nr. 51 “Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Valmieras novadā”, kas ir spēkā no šī gada augusta, Valmieras novada teritorijā jebkāda veida sadzīves atkritumu dedzināšana ir aizliegta. Aizliegums attiecas arī uz rudens lapu, zaru vai citu zaļo atkritumu dedzināšanu apdzīvotās vietās.

Lapu un citu atkritumu dedzināšana ir bīstama gan no ugunsdrošības viedokļa, gan arī piedūmojums negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti ne tikai tuvākajiem kaimiņiem, bet plašākā apkārtnē. Dūmi ietekmē arī cilvēku veselību, īpaši to jūt cilvēki ar hroniskām elpošanas sistēmas problēmām. Dedzinot citus sadzīves atkritumus, piemēram, plastmasu, ne vien rodas indīgi dūmi, bet dažādi kaitīgie savienojumi nonāk arī uz augsnes, augiem, ūdenī, pēc tam cilvēka organismā. Sadzīves atkritumus nedrīkst dedzināt arī krāsnīs un kamīnos.

Par jebkāda veida atkritumu dedzināšanu ir piemērojama administratīvā atbildība. Ja tiek novērota sadzīves atkritumu vai lapu un citu dārza atkritumu dedzināšana, kas rada piedūmojumu, jāinformē Valmieras novada pašvaldības policiju, zvanot pa tālruni 8484 Operatīvajam informācijas centram (24/7).

Lai atbalstītu iedzīvotājus teritoriju sakopšanā, mājsaimniecībām, kuru īpašumā vai piegulošās teritorijās aug vērtīgie ozoli un koki ar lielu lapu apjomu, pašvaldība jau vairākus gadus finansē rudens lapu bezmaksas izvešanu ZAAO izsniegtajos 1,1 m3 specializētajos maisos. Šis pakalpojums pieejams konkrētām adresēm Valmieras pilsētā, Valmiermuižā un Kocēnos. Novada iedzīvotājiem iespējams arī Rudens lapu akcijas laikā bez maksas nodot lapas SIA “ZAAO” EKO laukumā Valmierā, Dzelzceļa ielā 5. Šogad akcijas periods ir no 3. oktobra līdz 16. novembrim. Savukārt pavasarī Valmieras novada pašvaldība rīko bezmaksas zaru šķeldošanas akciju.

Aicinām iedzīvotājus rudens lapas un dārza atkritumus kompostēt savas mājsaimniecības teritorijā, kompostēšanas vietas izvēlēties un iekārtot atbilstoši Valmieras novada pašvaldības noteikumiem, kas regulē teritorijas izmantošanu un apbūvi. Kompostēšana samazinās izvedamo atkritumu apjomu un gatavais komposts būs vērtīgs materiāls dārza augsnes uzlabošanai.

Jāpiebilst, ka arī uz mežu vest lapas un citus dārza atkritumus, arī kritušos ābolus nav atļauts. Aizvedot uz mežu dārza atkritumus, tiek mainīti augsnes apstākļi, pastāv iespēja, ka mežā nonāks kaitēkļi vai augu slimības, kā arī mežam netipiskas vai pat invazīvas augu sugas. Arī par šādu rīcību var tikt uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri