Valmieras Ziņas

Latviešu ēdienu receptes iepazīs arī Japānā

Lasīšanas laiks: 2 min

Drīzumā par Valmieras novada un Latvijas tradicionālajiem ēdieniem uzzinās arī Japānā, jo top grāmata, kurā būs iekļautas šo ēdienu receptes. Japāņiem būs iespēja iepazīt un iemācīties gatavot latviešu gada nogales klasisko ēdienu – pelēkos zirņus ar speķi, gardo desertu – rupjmaizes kārtojumu un, protams, mūsu Valmieras un Rūjienas salātus, kas kļuvuši par neatņemamu sastāvdaļu ikvienā svētku galdā, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte.

Grāmata top sadarbībā ar ēdienu kultūras pētnieci Keiko Sasaki, Igaunijas Ārlietu ministrijas darbinieci, kura jau kopš 2018. gada, sadarbojoties ar Igaunijas vēstniecību Japānā, organizē Baltijas valstu valodas kursus un igauņu ēdienu meistarklases, kā arī izveidojusi informatīvo vietni “Baltijas mežs” un izdevusi igauņu ēdienu recepšu grāmatu.

Igauņu ēdienu meistarklašu apmeklētājiem Japānā radusies interese arī par Latvijas un Lietuvas ēdieniem, savukārt Keiko Sasaki uzskata, ka vislabākais veids kā iepazīt katras valsts virtuvi, ir doties uz šo valsti, iepazīt ēdienu gatavošanas tradīcijas un izmēģināt receptes.

“2021. gada rudenī apmeklēju arī Rūjienas sadraudzības pilsētu Higašikavu, satiku tās iedzīvotājus un varēju tur “satikt Latviju”. Man bija arī lieliska iespēja aizbraukt uz Rūjienu un mācīties latviešu ēdienu pagatavošanu kopā ar Gunu Ķiberi. Rūjiena ir īpaša vieta, kurā var sastapt īstu latviešu ikdienu. Manuprāt, ēdiens ir vienkāršākais veids, lai vairāk izprastu kādas valsts kultūru. Vēlos, lai japāņi par to vairāk uzzinātu!” stāsta Keiko Sasaki.

Japāņu valodā iznākušo recepšu grāmatu iegādāsies arī pašvaldība, lai izmantotu dāvināšanai japāņu viesiem un aizvestu ciemakukulī uz Japānu.

Higašikavas un Rūjienas draudzība aizsākās 2008. gadā, kad tika parakstīts abu pilsētu sadarbības līgums. Rūjienas parkā aug un pavasaros priecē ziedošās sakuras, bet Japānas pilsētas Higašikavas parkā zied Latvijas baltie ceriņi. Tagad arī mūsu tradicionālo ēdienu receptes iepazīs uzlecošās saules zemē Japānā.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri