Valmieras Ziņas

Pasaules čempiona tituls ir tikai sākums

Lasīšanas laiks: 4 min

Pēteris Kripans mācās Valmieras Viestura vidusskolas 6. klasē. Viņam patīk aktīva izkustēšanās, laika pavadīšana kopā ar draugiem. Taču viņam piemīt kāds talants un liela mērķtiecība to attīstīt. Nesen Pēteris Pasaules čempionātā 64 lauciņu dambretē Bulgārijā izcīnīja zelta medaļu dambretes ātrspēlē un bronzas medaļu ātrajā dambretē, kā arī Latvijas komandas sastāvā izcīnīja sev otro zelta medaļu.

“Es jautāju, vai saprot, ko sasniedzis. Zelts pasaules līmenī! Bet Pēteris par to nedomā, viņam svarīga ir spēle. Protams, mērķi ir un par sasniegumiem prieks, bet viņam ir svarīgi turpināt un sasniegt jaunas virsotnes. Ļoti ceru, ka šo īpašību un spēlētprieku viņš saglabās,” stāsta Pētera mamma Ilze Ansone. “Pirmajā klasē izvēlējāmies apmeklēt prāta spēļu pulciņu. Sākums nebija spīdošs, daudz zaudējumu. Vēlāk sporta spēlēs gadījās, ka Pēterim sanāca spēlēt dambreti ar kādu kungu gados, viņš pēc tam pienāca pie manis un teica, ka tam puikam noteikti jāspēlē dambrete. Tā tas arī sākās. Pēterim ļoti patika, un tas turpinās. Gandrīz vai bija tā, kā kādu satika, piedāvāja spēlēt. Šķiet, ka visi, kuri pazīst Pēteri, ir ar viņu spēlējuši. Visas viesības beidzas ar dambreti.”

Prāta spēles ir lielisks atbalsts mācībās. “Pats esmu piemērs. Pirmajās klasēs matemātikā biju nesekmīgs. Kad sāku mācīties 5. klasē, skolā sāka strādāt Anzelms Tamanis, sāku pie viņa spēlēt dambreti, un notika īstais klikšķis, smadzenes sāka strādāt šajā virzienā,” atceras Pētera treneris Valmieras Viestura vidusskolā Uldis Ābeltiņš. “Svarīgi, ka pulciņš skolā ir uzreiz pēc stundām, citādi grūtāk ar saņemšanos atnākt. Gudriniekiem vajag daudz sacensību, tas ir liels stimuls un labs treniņš.” Tam piekrīt arī Pētera mamma, sakot, ka vecākiem ir jābūt atbalstam, lai veicinātu, ka bērnam patīk izvēlētais virziens. “Mums ir otrādāk, nekad nav jālūdzas spēlēt dambreti, drīzāk jāsaka, ka nespēlēs, kamēr nebūs citi pienākumi veikti. Sacensībās arī ļoti patīk piedalīties, šādi arī Latviju iepazīstam, ārvalstis. Vecākiem jātur līdzi, arī brīvdienas lielākoties paiet treniņos vai sacensībās.”

Uldis Ābeltiņš uzsver, ka ģimenes atbalsts ir ļoti svarīgs, aicinot turpināt. “Arī Valmieras novada pašvaldībai un Valmieras Izglītības pārvaldes vadītājai Ivetai Pāžei gribu pateikties. Pašvaldības atbalsts ir nozīmīgs, organizējot interešu izglītību, sacensības. Interešu izglītība ir lielisks veids, kā atrast sev piemērotāko sporta vai cita veida nodarbošanos un vēlāk attīstīties šajā jomā dziļāk. Skolā esam visu izdarījuši, ko varējām. Lai spēlētu Eiropas un pasaules mērogā, Pēteris treniņus turpina Rīgā, kur sagatavo augstākajam līmenim. Treneris Roberts Misāns šogad ievēlēts par Pasaules Dambretes federācijas ģenerālsekretāru.” Pētera mērķis ir meistara kandidāta tituls, kas iegūstams, startējot pieaugušo sacensībās. Šobrīd sākti treniņi, dambretes spēli veicot galvā. “Priekšā ir tukšs dambretes galds, lai redzētu lauciņus. Pēterim jādara viss galvā – jāpatur atmiņā, kādus gājienus veic pretinieks, kādus pats, jāanalizē, kas būs nākamie gājieni,” skaidro Uldis Ābeltiņš. “Treniņi un sacensības paņem daudz spēka – gan fiziski, gan emocionāli, galva nogurst,” saka Pētera mamma Ilze. Tāpēc brīvajā laikā jaunais dambretists labprāt kopā ar draugiem spēlējot futbolu, florbolu, basketbolu, skrienot, atpūtinot galvu un labi izkustoties.

Pēteris Kripans kopš 1. klases trenējas dambretē Valmieras Viestura vidusskolas interešu izglītības programmā “Prāta spēles”. Apzinīgs, centīgs un mērķtiecīgs darbs, trenera padomu uzklausīšana ātri deva rezultātu. Pēteris iekļuva starp sava vecuma Latvijas gudrākajiem dambretistiem, izcīnīja Latvijas čempiona titulu un kopā ar citiem viesturiešiem arī Latvijas komandu čempionāta zelta medaļu. Pagājušā gada rudenī, kad sākās attālinātā mācīšanās, Rīgas dambretes skolā “Domātprieks” iesākās attālinātie treniņi pie starptautiskajiem meistariem Olesjas Abdullinas un Roberta Misāna. Tā kā šo treneru mērķis bija gatavot spēlētājus dalībai Eiropas un Pasaules čempionātiem dambretē, tad Pēteris saka trenēties arī Rīgas dambretes skolā “Domātprieks”.

2021. gada aprīlī Turcijā Pēteris Kripans Eiropas čempionātā 64 lauciņu dambretē izcīnīja zelta medaļu. Tas bija liels stimuls, lai intensificētu treniņus un gatavotos Pasaules čempionātam. Augusta beigās Latvijas izlase ar 26 jauniešiem devās uz Bulgāriju spēlēt Pasaules čempionātā 64 lauciņu dambretē. Čempionātā piedalījās 11 valstu izlases, kuru jaunieši spēlēja sešās vecuma grupās trijos laika kontroles veidos: ātrspēlē (partijai dotas 3 min + 2 sek. par gājienu), ātrajā dambretē (7 min + 3 sek.) un klasikā – ilgajā dambretē (30 min + 10 sek.).

Pēteris Kripans, spēlējot U14 vecuma grupā, pirmajā sacensību dienā ātrajā dambretē izcīnīja bronzas medaļu. Tas nostiprināja pārliecību par savām spējām. Otrajā dienā ātrspēlē Pēteris kļuva par pasaules čempionu individuāli un arī komandu cīņās izcīnīja zelta medaļu. Nākamajās septiņās dienās tika spēlēta ilgā dambrete: kopā septiņi mikromači pa divām spēlēm ar pretinieku, kur kopējais mača laiks varēja pārsniegt 2,5 stundas. Ilgajā dambretē Pēteris Kripans izcīnīja 6.vietu.

Dambrete Latvijā kā sporta veids ir augstā līmenī – to pierāda fakts, ka neoficiālajā kopvērtējumā pēc medaļu skaita Latvijas jauniešu izlase ir 2. vietā pasaulē.

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri