Valmieras Ziņas

Uztura speciālistes padomi veselīgākām Jāņu svinībām

Lasīšanas laiks: 6 min

Gada vasarīgākie svētki ir klāt! Kā tos nosvinēt veselīgās noskaņās, nepārvēršot tos par attaisnojumu neveselīgai ēšanai un neveselīgu ieradumu kultivēšanai? Kas palīdzēs justies labi un izbaudīt svētkus? Padomos dalās sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Jāņi ar ziedu vainagiem, uguni, gada īsāko nakti ir vieni no skaistākajiem un maģiskākajiem gada svētkiem. Interesanti, ka Jāņos ievērojam tradīcijas, kādas ir godājuši mūsu senči ,– ēdam sieru, dzeram alu, pinam vainagus un kuram uguni. Un to dara pat tie, kuri ikdienā var būt pat nepiedomā pie senču tradīcijām. Mēs esam ar Jāņu svinēšanu unikāli visā pasaulē – jo, ja meklē, cik tad tautu svin vasaras saulgriežus, tad to nav daudz. Pat, ja šie svētki ir zināmi, tad reālus ēdienus, dzērienus un tradīcijas citviet zina vien retais.

Jāņu svētku galds

Plānojot Jāņu galdu, būtu svarīgi apzināties, kādas ir tradīcijas un kas Jāņos tiek darīts, uzsver L. Sondore. Ja būsiet laukos, tad neiztrūkstoša ir gatavošanās Jāņu vakaram – puiši iet pēc meijām, gatavo ugunskura vietu, meitas dodas ziedu pļavā, tiek gatavots cienasts, klāts galds. Ir svarīgi saprast, ka Jāņi nav nemitīgs ēšanas un dzeršanas maratons diennakts garumā ar radio fonā… Mēs dziedam, dejojam, ejam rotaļās, esam kustībā. Ja esam pilsētā – mēs varam rotāt savu istabu, uzklāt skaistu galdu, uzpīt vainagu un nodziedāt kādu dziesmu.

Uztura speciāliste iesaka: “Plānojot Jāņu galdu, goda vietā liksim pašu sietu sieru, apaļu, dzeltenu kā sauli un, saņemot no saimnieces siera gabaliņu, saņemsim saules spēku. Ieteiktu ikvienai namamātei pamēģināt kaut reizi mūžā ļauties siera siešanas burvībai – pagatavot tradicionālo sieru ar ķimenēm, tad izmēģiniet ar zaļumiem, garšvielām, sēkliņām. Sieru var gatavot gan ar sviestu, gan liesākajā variantā bez. Lai siers sanāktu perfekts – nesteidzieties, pagatavojiet to pāris dienas pirms svētkiem. Ja siesiet sieru iepriekšējā vakarā, tas būs mīkstāks. Es parasti gatavoju vairākus lielākus un mazākus siera rituļus, lai līgotājiem ir prieks! Neierastāks, bet ļoti gards, ir siers ar čili, baziliku un saulē kaltētiem tomātiem. Mājās gatavotam sieram var košākai krāsai pievienot kurkumu, arī ja izmantosiet lauku vistu olas, siers būs dzeltenāks. Rūpnieciski gatavotam sieram izmanto pienu, pienskābo baktēriju ieraugus, fermentus, cietinātāju, kalcija hlorīdu, beta karotinoīdu krāsai. Ja sieru nesienat paši, atliek vien veikalā atrast savējo! Ja Jāņa bērni ir atnesuši vairākus veikala sierus – tos var grilēt, pasniegt ar medu, ievārījumu, zaļumiem.”

Jāņu siera recepte

  1. Sondore iesaka savu iecienītāko Jāņu siera recepti: “Bieži receptēs izmanto 5 litrus piena, es ņemu mazāk un siers sanāk ļoti labs. Olas reizēm lieku veselas – tas ir pēc izvēles. Ja zinu, ka izmantošu olu baltumus citur, tad izmantoju tikai dzeltenumus. Neuztraucieties, ja nav lauku piena – esmu gatavojusi no veikala piena un biezpiena – sanāk ļoti labi! Turklāt – tas nav sarežģīti!”

Pagatavošanai nepieciešams:

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg biezpiena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta (var likt arī 100 g)
  • ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  • marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma sanāks aptuveni 1,4 kg siera.

Pagatavošana: pienu uzkarsē, pievieno biezpienu un maisa, līdz atdalās sūkalas. Tad nokāš, liek atpakaļ katlā, pievieno sviestu, olas, garšvielas pēc izvēles un sāk maisīt. Masu maisa, līdz tā maina savu konsistenci un atdalās no katla malām, tad liek marlītē un noslogo.

Marinējiet un gatavojiet paši!

Jāņu galdam būtu jābūt bagātam, bet tas nenozīmē, ka pārpilnam ar neveselīgām uzkodām un saldām limonādēm, uzsver uztura speciāliste. Gaļu vai zivis saimnieki var laikus iemarinēt – marinādēm noderēs garšvielas, kāds sīrups, piemēram, cidoniju, jāņogu, vai ābolu sula. Gaļu var marinēt zaļumos – izops, estragons, timiāns, svaigs rozmarīns un citi zaļumi būs labi sabiedrotie gaļai un zivīm. Arī smalki sakapātās skābenēs kopā ar eļļu būs izcila marināde. Tieši šajos svētkos gaļu cep uz dzīvas uguns – sagatavojot malku, tad ogles un kārtīgi izcepot. Uz uguns var sacept dārzeņus, sēnes, var grilēt sieru, tofu.

Noteikti galdā celsim visa veida zaļumus – tie ir ne vien vērtīgi, bet papildinās svētku galdu ar savu košo krāsu un garšu. Zaļumus un dārzeņus gan nevajadzētu jaukt ar treknām mērcēm vai majonēzēm, bet pasniegt kopā ar sieru, maizi, gaļu, zivīm, ugunskurā ceptiem ēdieniem. Atcerēsimies, ka šķīvja princips nekur nepazūd arī Jāņos – puse šķīvja dārzeņi, ¼ olbaltumvielas un ¼ ogļhidrātus saturoši produkti.

Lai Jāņu galds būtu veselīgāks, pīrāgiem izmantojiet pilngraudu, miežu vai Speltas miltus, cepiet rudzu maizi! Kurzemnieces ceps sklandu raušus, kuru pildījumu var variēt katra saimniece pēc savas patikas.  Pie biezpiena sacepumiem var izmantot zirņu miltus. Goda vietā liksim medu – tas labi garšos kopā ar rudzu maizi vai uz siera šķēles!

Ja viesi sabraukuši jau no rīta un piedalās mājas, pagalma rotāšanā, tad saimniecei būtu jāpadomā par sātīgām pusdienām – var pagatavot miežu/kartupeļu biezputru – bukstiņputru, grūbas ar saknēm un, piemēram, tītara gaļu, kādu ugunskura zupu, ugunskurā ceptu gaļu vai zivis. Ja viesi būs paēduši, tad nebūs vēlmes visu laiku kaut ko uzkost, našķēties. Būtu labi padomāt, lai galdā būtu pietiekami daudz svaigu dārzeņu – sagriezti palielos gabaliņos, viegli paņemami. Ja saimniece cep mājās maizi – var mēģināt izcept pildītu pilngraudu maizi ar pupiņām, saknēm, malto gaļu. Kopā ar svaigiem dārzeņiem šāds maizes gabals remdēs izsalkumu. Noteikti uz galda būtu jābūt ūdenim vai bērzu sulām, ko padzerties, nevis saldajām veikala limonādēm!

Farmaceita padoms

Zanda Ozoliņa iesaka jau savlaicīgi padomāt par to, lai nākamajā dienā pēc svētkiem justos labi. Pirmās dienas maltīti ieteicams aizstāt ar ko vieglāku, lai organisms spētu tikt galā. Ja tomēr otrā dienā jūtaties daudz sliktāk, nekā cerēts, tad svētku aptieciņā šādam nolūkam noderēs gremošanas fermenti un aktivētā oglīte. Ja alkoholiskos dzērienus lietojat tikai svētku reizēs, lai izvairītos no nākamās dienas nepatīkamajiem simptomiem, talkā nāks uztura bagātinātāji, kas ir lietojami svinību dienas beigās pirms miega. Tie ļoti labi mazina alkohola izraisītās sekas, jo palīdz uzturēt normālas aknu un gremošanas funkcijas. Ir arī tādi otrās dienas simptomu mazinātāji kā aspirīns ar C vitamīnu (taču tos vēlams nelietot tukšā dūšā), kā arī augu kokteilītis, kas palīdzēs detoksikācijas sistēmām, normalizēs glikozes metabolismu un uzlabos gremošanu.

Nereti aktīvu svinību sabiedrotie diemžēl ir arī dažādi sasitumi un tulznas. Tādēļ, ja plānotas aktīvas svinības, ieteicams laikus sagatavoties – nodrošināties ar pretsāpju gēlu un elastīgo saiti. Dejotājiem ieteicams nodrošināties ar prettulznu plāksteriem, vēlams gela veidā, kas ļoti labi mazinās iekaisumu un sāpes. Kā arī neaizmirst par odiem un ērcēm, laicīgi iegādājoties repelentus! Ja kāds no knišļiem tomēr iekodis, sasmērējot koduma vietu ar antihistamīna gelu, mazināsiet sāpes, tūsku un iekaisumu.

Lai izdodas priecīga un veselīga līgošana!

Ja esi enerģisks un esi gatavs jauniem izaicinājumiem, kā arī vēlies sevi pilnveidot un izmantot savas profesionālās zināšanas un pieredzi kopējo mērķu sasniegšanā, tad tieši Tu, kā kolēģis, esi nepieciešams Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" komandai!* Valsts sociālās aprūpes centrs "ZEMGALE" ir  lielākais valsts ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniedzējs Latvijā!  aicinām darbā SOCIĀLO REHABILITĒTĀJU filiālē "Rūja" Mēs piedāvājam: sociālās garantijas atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam; alga (bruto) EUR 851 – EUR 1220 atbilstoši profesionālajai pieredzei un kompetencēm; pārbaudes laikā atalgojums līdz EUR 870; 25% piemaksu pie noteiktās mēnešalgas par īpašo risku; normālā darba laika ietvaros saīsināto darba laiku (35 stundas nedēļā); darba pieredzi valsts pārvaldē; papildatvaļinājumu par īpašo risku (3 darba dienas gadā) un papildatvaļinājumu par ikgadējo novērtēšanu (no 4 - 10 darba dienām gadā); draudzīgus, atsaucīgus un profesionālus kolēģus; veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātiem mēnešiem. Būtiskākie amata pienākumi: veikt klientu sociālās funkcionēšanas novērtēšanu; diagnosticēt klientu sociālās barjeras, sociālo statusu, vērtības, noteikt klientu sociālo prasmju līmeni; piedalīties starpprofesionāļu komandā klientu sociālās rehabilitācijas gaitā; piedalīties klientu individuālā sociālās rehabilitācijas plāna izstrādē, realizācijā un pilnveidē. veikt sociālo prasmju uzlabošanu un jaunu prasmju veicināšanu sociālā darbinieka vadībā: Prasības pretendentam: sociālā rehabilitētāja kvalifikācija, īsā cikla augstākā izglītība sociālajā rehabilitācijā vai otrā cikla augstākā izglītība sociālajā darbā vai karitatīvajā sociālajā darbā, ja iegūta arī īsā cikla profesionālā augstākā izglītība un piektā līmeņa profesionālā kvalifikācija sociālajā rehabilitācijā vai pirmā cikla augstākā izglītība sociālajā darbā un sociālā darbinieka kvalifikācija, ja studiju laikā vai profesionālās pilnveides izglītības procesā apgūta ar sociālo rehabilitāciju saistītas studiju programmas daļa vismaz četru kredītpunktu jeb 160 stundu apjomā; zināšanas sociālās rehabilitācijas jomā, sociālās aprūpes, veselības aprūpes jautājumos, psiholoģijā un pedagoģijā; profesionālās darbības pamatuzdevumu veikšanai nepieciešamās zināšanas izpratnes līmenī; darba pieredze aprūpes jomā tiks uzskatīta par priekšrocību. Darba vieta: VSAC "Zemgale" filiāle "Rūja", Jeri, Jeru pagasts, Valmieras novads. Profesionālās darbības aprakstu (CV), izglītību apliecinošu dokumentu kopijas ar atzīmi "Sociālais rehabilitētājs" sūtīt uz e-pastu: vakances@vsaczemgale.gov.lv. Piesakot savu kandidatūru uz izsludināto amata vietu, Jūs uzticat savus personas datus Valsts sociālās aprūpes centram “Zemgale”. Detalizēta informācija par personas datu apstrādes aspektiem šī nolūka sasniegšanai ir norādīta iestādes mājas lapā, adrese: https://www.vsaczemgale.gov.lv/lv/media/2279/download  Informējam, ka sazināsimies tikai ar tiem kandidātiem, kuri tiks aicināti uz interviju. Par atteikumu ziņosim tikai tiem kandidātiem, kas tiks uzaicināti uz interviju. Gadījumā, ja trīs nedēļu laikā pēc CV nosūtīšanas neesat saņēmis uzaicinājumu uz darba interviju, varat uzskatīt, ka Jūsu kandidatūra netika virzīta pārrunu kārtai. *Valsts sociālās aprūpes centrs "ZEMGALE" (reģ.nr.40900035103) ir labklājības ministra pakļautībā esoša tiešās valsts pārvaldes iestāde, kas sniedz valsts apmaksātu ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu abu dzimumu pilngadīgām personām institūcijā ar smaga garīga rakstura traucējumiem (I un II invaliditātes grupa).  Profesija: SOCIĀLAIS REHABILITĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Jeri, Jeru pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-21 Kontaktpersona: CV ar profesijas norādi sūtīt uz e-pastu vakances@vsaczemgale.gov.lv Izglītības līmenis: 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā apkopēju (1,0 likmes 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Purva iela 12, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: - veikt Iestādes ārējos sanitārās un administratīvi saimnieciskās aprūpes darbus un ārējo labiekārtojumu kopšanu; - uzturēt un rūpēties par Iestādes tīrību un kārtību; - uzkopt Iestādes telpas (gaiteņi, tualetes, darba kabineti u.c.) saskaņā ar higiēnas prasībām un telpu uzkopšanas plānu; - mazgāt grīdas, stiklotas virsmas, mazgāt logus un to rāmjus, palodzes, slaucīt putekļus no dažādām virsmām, apkopt telpaugus; - iztukšot atkritumu tvertnes; - uzkopt izglītības iestādei piegulošās teritorijas; un, ja Tev ir: - vismaz pamata izglītība; - valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; - spēja strādāt efektīvi un ātri; - spēja pārvaldīt un sabalansēt darba slodzi; - komunikācijas prasme un spēja sadarboties; mēs piedāvājam: - atalgojumu 740,00 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; - iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; - darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; - drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi; - atsaucīgu kolektīvu. CV lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz vdmv@valmiera.edu.lv, vai personīgi Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā, adrese: Purva iela 12, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „APKOPĒJS/-A”, līdz 2025.gada 18.septembrim. Tālrunis papildu informācijai: 64207362. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: APKOPĒJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Purva iela 12, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-09-18 Kontaktpersona: vdmv@valmiera.edu.lv 64207362

Mūsu partneri